Toimintaterapeuttiliitto: Työllisyysalueet tarvitsevat tutkitusti vaikuttavia keinoja työkyvyn tukemiseen
Työllisyyspalveluiden järjestämisestä vastaavat vuodenvaihteesta lähtien kunnat ja niiden perustamat työllisyysalueet. Suomen Toimintaterapeuttiliitto katsoo, että erityisesti pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tueksi alueet tarvitsevat nykyistä enemmän tutkimukseen perustuvia keinoja.
– Tutkitusti vaikuttavat keinot esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien ja muiden vaikeasti työllistyvien ryhmien työ- ja toimintakyvyn tukemiseen ovat jo olemassa, ja ne pitää viimein ottaa käyttöön. Uusilla työllisyysalueilla on tässä näytön paikka, Suomen Toimintaterapeuttiliiton (TOI) puheenjohtaja Kirsi Wikman sanoo.
Pitkään kehitetyt ja kansainvälisesti tutkitut työkyvyn arviointimenetelmät arvioivat sekä ihmisen työroolia, -ympäristöä ja -suoriutumista että työtehtävän ominaispiirteitä. Nämä toimintaterapeuttien työvälineisiin kuuluvat arviointimenetelmät ovat laajasti käytössä esimerkiksi Ruotsissa, missä toimintaterapeuttien osaamista on jo pitkään hyödynnetty työkyvyn arvioinnissa ja tukemisessa.
– Työllisyyspalveluissa on ymmärrettävä, miten työntekijä, työtehtävä ja työympäristö saadaan sopimaan yhteen entistä paremmin. Toimintaterapeutin arviolla ja asiantuntemuksella saadaan todellisuutta vastaava ja laaja ymmärrys niistä tekijöistä, jotka mahdollistavat ihmisen työhön paluun, työssä pysymisen ja työssä onnistumisen. Yhdessä asiakkaan kanssa luodaan suunnitelma, joka tukee häntä kohti haluttua lopputulosta.
Toimintaterapeutin arvio keskittyy konkreettisesti työntekoon ja työympäristöön, eli tosiasialliseen työssä suoriutumiseen ja niihin ratkaisuihin, joita työpaikalla voidaan tehdä, jotta työntekijän työssä onnistuminen on mahdollista. Arvio huomioi myös sen, miten työntekijän esihenkilö näkee tilanteen. Arvioinnin tuloksena kaikilla osapuolilla on laaja ja syvä ymmärrys ja tieto siitä, miten konkreettisesti edetään ja mahdollistetaan työhön paluu ja siellä pysyminen.
Ei vaadi lisää rahaa
Tällä hetkellä moni pitkäaikaistyötön on kehässä, jossa hän kulkee edestakaisin palvelusta ja palkkatukipaikasta toiseen.
– Tämä ei ratkaise niitä usein näkymättömiä työ- ja toimintakyvyn haasteita, joita monella pitkäaikaistyöttömällä on. Sen sijaan tarvitaan ratkaisuja, jotka aidosti tukevat työ- ja toimintakykyä, Wikman korostaa.
TOI painottaa, että tutkittujen toimintaterapian menetelmien hyödyntäminen ei vaadi kunnilta ja työllisyysalueilta lisää rahaa. Sen sijaan se edellyttää olemassa olevien varojen tarkoituksenmukaista käyttöä toimintaterapeuttien asiantuntemusta hyödyntäen.
– Kun työllistymisen suunnittelussa hyödynnetään toimintaterapeutin osaamista, saadaan yhteiset varat kohdennettua tehokkaasti. Näin tuetaan työllistyviä samalla, kun työnantajien odotukset täyttyvät ja yhteiskunta saa lisää veronmaksajia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirsi WikmanPuheenjohtaja, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
Puh:040 825 3107kirsi.wikman@toimintaterapeuttiliitto.fiLinkit
Tietoa julkaisijasta
Toimintaterapeuttiliitto on akavalainen ammattiliitto, jossa on noin 3000 jäsentä. Liiton tarkoitus on toimintaterapeuttien ja toimintaterapia-alan opiskelijoiden yhteisönä ja ammattijärjestönä valvoa toimintaterapeuttien ammatillisia, oikeudellisia, palkkauksellisia ja yhteiskunnallisia etuja, vaikuttaa heidän ammattitaitonsa kehittymiseen ja asiantuntemuksensa hyödyntämiseen sekä edistää toimintaterapian ja kuntoutuksen kehittämistä Suomessa ja kansainvälisesti.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
Vuoden toimintaterapeutti 2024 on lohjalainen Mirja Karhinen20.11.2024 18:57:06 EET | Tiedote
Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) on myöntänyt Vuoden toimintaterapeutti 2024 - kunniamaininnan lohjalaiselle Mirja Karhiselle. Karhinen ansaitsee kunniamaininnan erityisesti etätoimintaterapian käytäntöjen pitkäaikaisesta kehittämisestä.
Suomen Toimintaterapeuttiliitto: Ikääntyneiden toimintakyvyn tukeminen oikea-aikaisesti lisää elämän mielekkyyttä ja tuo säästöjä20.5.2024 08:11:36 EEST | Tiedote
Ikäihmisten toimintakyvyn tukeminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain. Oikea-aikainen tuki antaa mahdollisuuksia viettää aktiivista elämää – ja vähentää palveluiden tarvetta myöhemmin, Suomen Toimintaterapeuttiliitto toteaa.
Toimintaterapeuttiliitto: Kehysriihen säästöt heijastuvat toimintaterapian asiakkaisiin lumipalloilmiön tavoin23.4.2024 15:56:26 EEST | Tiedote
Maan hallituksen kehysriihineuvottelut päättyivät viime tiistaina. Julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella hyvinvointialueiden rahoitusta ja palveluita leikataan merkittävästi. TOI katsoo, että päätökset vaikuttavat toteutuessaan ainakin välillisesti myös toimintaterapiapalveluihin, sillä ne todennäköisesti heikentävät asiakkaiden toimintakykyä.
Suomen Toimintaterapeuttiliitto: Kuntoutukseen tulee päästä myös ilman diagnoosia9.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Suomessa tarvitaan uudenlaista ajattelua kuntoutukseen pääsyn kriteereistä. Hallitusohjelman tavoite siirtää sote-palveluiden painopiste korjaavista toimenpiteistä ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen apuun on hyvä, mutta esimerkiksi kirjaus nuorten ammatilliseen kuntoutukseen pääsemisestä vain sairaus- tai vammadiagnoosilla vaikuttaa toteutuessaan päinvastoin, Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) toteaa.
Vuoden toimintaterapeutti Piia Niilola: “Ihmislähtöiset digipalvelut ovat myös turvallisuuskysymys”23.11.2022 18:30:00 EET | Tiedote
Toimintaterapeuttiliitto on myöntänyt Vuoden toimintaterapeutti 2022 -kunniamaininnan helsinkiläiselle Piia Niilolalle. Niilola työskentelee digituen erityisasiantuntijana Digi- ja väestötietovirastossa (DVV) ja näyttää esimerkillään, että toimintaterapeutin osaamista tarvitaan monilla yhteiskunnan osa-alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme