Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon ovat Suomen parhaat juustot 2024

Jaa

Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon on valittu Suomen parhaiksi juustoiksi 2024. Valtakunnallisen laatuarvioinnin järjestivät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö. Kilpailuun osallistui lähes 100 suomalaista juustoa. Juustoja arvioitiin 15 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valittiin vielä paras kypsytetty juusto ja tuorejuusto.

Launtaina valittiin Suomen parhaat juustot suuressa juustonäyttelysä
Launtaina valittiin Suomen parhaat juustot suuressa juustonäyttelysä

Valtakunnallisen juustojen laatukilpailun tulokset julkistettiin lauantaina Kirja, Ruoka ja Viini -messuilla pidetyssä Juustonäyttelyssä Jyväskylässä. Parhaaksi kypsytetyksi juustoksi sijoittui Jukolan Juusto Oy:n valmistama Aito Cheddar Vintage. Juustoa makua luonnehdittiin puhtaan voimakkaaksi cheddarin mauksi, johon kiteet tuovat mukavaa rouskuvuutta. Juustoon on käytetty lehmän maitoa.

Parhaaksi tuorejuustoksi sijoittui Valio Oy Joensuun valmistama Valio Viola® maustamaton tuorejuusto. Juuston makua kuvattiin tasaiseksi, hyväksi. Erityiskiitoksen juusto sai raikkaasta mausta.

Paras kypsytetty ja paras tuorejuusto valittiin 15 kilpailusarjan voittajien joukosta. Yhteensä kilpailuun osallistui 99 juustoa 15 eri valmistajalta. Lisäksi tapahtumassa valittiin yleisön suosikkijuusto, joka on vuonna 2024 Valio Oy Lapinlahden tehtaan valmistama Valio Keisarinna®. Yleisö antoi tunnustusta erikoisesti täyteläisen aromikkaasta mausta sekä kiteisestä, mukavan lohkeavasta rakenteesta. Voittaja sai muotoilija Samuli Alosen valmistaman pronssisen kiertopalkinnon ”Juustomestari”. Kakkossijan yleisön suosikkijuustona sai Helsingin -meijeriliikkeen valmistamalle kittijuusto Alppila.

Juustojen laatukilpailun sarjavoittajat 2024

Emmental: Bomarsund 45+, ÅLANDSMEJERIET ÅCA

Edam/Gouda: Gouda 45+ , ÅLANDSMEJERIET ÅCA

Murukolojuustot: Oltermanni Monterey Jack, Valio Oy Haapaveden tehdas

Kittijuustot: Alppila, Helsingin Meijeriliike

Erikoisjuustot: Valio Keisarinna®, Valio Oy Lapinlahden tehdas      

Homejuustot: Valio Aura®, Valio Oy Äänekosken tehdas

Kevytjuustot: Valio Salaneuvos® 17 % gouda juusto, Valio Oy, Joensuun tehdas

Cheddarjuustot: Aito Cheddar Vintage, Jukolan Juusto Oy

Maustetut, kypsytetyt juustot: Juustoportti Viinitarhurin juusto, Juustoportti Food Oy        

Tuorejuusto maustamaton: Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon, Valio Oy, Joensuun tehdas

Tuorejuusto: Valio Viola® Meksiko tuorejuusto laktoositon, Valio Oy Joensuun tehdas                

Tuorejuusto Leipäjuusto: Jukkolan leipäjuusto, Jukkola Food          

Tuoreet Erikoisjuustot: Porlammin Ruska Munajuusto, Porlammin Meijeri Oy

Salaattijuustot: Valio salaattijuusto kuutioina 180g, Valio Oy Äänekosken tehdas

Sulatejuustot: Valio Koskenlaskija kylmäsavuporo e250g laktoositon, Valio Oy Vantaan tehdas

Ehdokkaita arvioi kussakin sarjassa neljän juustoasiantuntijan raati, joiden jäsenet edustivat muun muassa eri juustonvalmistajia, kauppaa, ruokatoimittajia, Ruokavirastoa ja luonnonvarakeskus Lukea. Raadin jäsenet antoivat juustoille pisteitä kolmessa kategoriassa, jotka olivat ulkonäkö, rakenne sekä maku ja haju. Lopullisissa pisteissä painotettiin kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku on kuitenkin aina tärkein.

–Juustokilpailu on iso ponnistus järjestävälle taholle ja on hienoa, että innokkaita käsiä löytyi helposti kilpailun ja näyttelyn järjestämiseen kertoo Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen sihteeri Paula Virolainen. Kilpailuun osallistuvien juustojen laatu oli todella hyvä!

Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen, Suomen Pienjuustolayhdistyksen ja Juustonvalmistajain säätiön yhteinen laatukilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Edellisen kerran näyttely järjestettiin 2022. Näyttelyn tavoitteena on edistää suomalaisen juustonvalmistustaidon kehittymistä sekä lisätä suomalaisten juustontuntemusta. Näyttelyn kypsytetyt juustot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Vuoden Juustotekona palkittiin Perhon Juustolan koulutukset 

Juustojen lisäksi tapahtumassa palkittiin Vuoden juustotekona Perhon juustolan koulutukset. Perhon juustola on ottanut ravintola-alan ammattilaiset mukaan tutustumaan juustonvalmistuksen saloihin ja tiivistää näin yhteistyötä juustoloiden ja ammattikeittiöiden välillä.

Vuoden 2024 juustomestariksi nimettiin Juustomestari Aki Paloniemi, Jukolan Juusto Oy. 

Akilla on vuosien kokemus juuston valmistuksesta eri juustoloissa. Tällä hetkellä hän vastaa cheddarjuuston valmistuksesta suhtautuen intohimolla kättensä työhön ja onkin useasti palkittu juustojen laatukilpailussa. Hänen käsissään taipuu cheddar myös mitä moninaisimpiin makuihin, joita ravintolat sekä asiakkaat himoitsevat.

Lisätietoja: Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen sihteeri Paula Virolainen, puh. 050 384 1331

null
Vuoden Juustotekona palkittiinPerhon Juustolan juustokoulutukset

Kuvat

Olli Takanen Perhon Juustolasta
Olli Takanen Perhon Juustolasta
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat11.4.2025 17:09:21 EEST | Tiedote

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila Outokummussa ja Maalaisjärki -kanavat Alavudelta ovat avanneet ovensa oppilaille joko virtuaalisten vierailujen ja videoblogin muodossa, tai vastaanottamalla oppilaita tilalleen tutustumiskäynnille tai maatilaleireille. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset28.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Kalevalan päivänä 28.2. juhlitaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri on tänä päivänä perinteitä ja muutosta, raaka-aineita läheltä sekä erilaisia ruokavalioihin liittyviä asioita. Vastaajien mielikuvat nykypäivän suomalaisesta ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleensä ovat lähentyneet.

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua6.2.2025 07:50:28 EET | Tiedote

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan uudistuksen yhteydessä Suomella on mahdollisuus kunnianhimoiseen vienninedistämisen kehittämiseen. Tulevaisuudessa järjestelmän tulee tehokkaimmalla ja asiakaslähtöisimmällä tavalla tukea kansainvälistyviä yrityksiä ja olla kilpailukykyinen suhteessa verrokkimaihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye