Tampere Peace Day avaa uusia näkökulmia rauhaan
Tampereen yliopistossa järjestetään maanantaina 2.12. kansainvälinen konferenssi, joka kokoaa yhteen rauhan- ja konfliktintutkimuksen tutkijoita ja rauhanvälityksen ja -rakentamisen ammattilaisia.
Videotervehdyksen Tampere Peace Day -tapahtumaan tuo kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Pekka Haavisto.
Tapahtuman tarkoituksena on tarkastella uudelleen rauhan käsitettä ja rauhanvälitystä ja -rakentamista muuttuneessa globaalissa tilanteessa. Teema kannustaa osallistujia hahmottelemaan rauhaa kriittisesti ja kysymään, miten rauhantutkimus ja rauhankäytänteet voivat mukautua yhtäältä muuttuneeseen geopoliittiseen tilanteeseen ja toisaalta rauhan määritelmän moninaisuuteen.
Ensimmäisen Tampere Peace Day -tapahtuman järjestivät vuosi sitten Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRI ja CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation. Tänä vuonna järjestäjien joukkoon liittyvät Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura.
TAPRIn tutkimusjohtaja Marko Lehti sanoo, että tapahtuma tuo luovasti yhteen tutkimuksen ja toiminnan rauhan parissa. Keskusteluissa kohtaavat tutkijat ja rauhan alan toimijat, kuten rauhanrakennuksen, konfliktien ja turvallisuuden parissa työskentelevät ammattilaiset.
Rauha käsittää sekä jokapäiväisiä kokemuksia että sovittelukäytäntöjä maailmanlaajuisesti.
– Rauhan määrittely on monimutkainen tehtävä, johon ei ole helppoa vastausta. Rauha on voimakas ja voimaannuttava käsite, jolla on yksilöiden, yhteisöjen ja instituutioiden kokemuksissa ja käytänteissä eri merkityksiä, Lehti toteaa.
Rauhaa ja turvallisuutta ylläpitävien maailmanlaajuisten järjestelmien kyky ratkaista konflikteja on heikentynyt. Samaan aikaan konfliktit ovat pitkittyneet ja konfliktin osapuolet ovat yhtä moninaisempia, mikä tekee konfliktien ratkaisemisesta entistä vaikeampaa. Myös hybridivaikuttaminen ja uudet teknologiat muokkaavat sodankäyntiä.
Tampere Peace Dayn paneelit sekä puhujien monipuoliset taustat tuovat esiin erilaisia ääniä ja näkökulmia rauhan- ja konfliktintutkimukseen ja konfliktien ratkaisuun muun muassa Ukrainassa, Palestiinassa ja Syyriassa.
Tilaisuuden pääpuhujana on Göteborgin yliopiston professori Swati Parashar.
Lue pääpuhujan esittely (englanniksi): https://research.tuni.fi/tapri/news/swati-parashar-to-give-keynote-address-at-tampere-peace-day-2024/
Tampere Peace Day -konferenssi 2.12. klo 10.15-17.00 Tampereen yliopiston keskustakampuksella, juhlasalissa (Kalevantie 4).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja median yhteyshenkilö, asiantuntijoiden haastattelupyynnöt:
Tutkimusjohtaja Marko Lehti, marko.lehti@tuni.fi, 040 190 1595
Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Aurinkokennojen toimintaa voidaan parantaa edistyksellisten valmistusmenetelmien avulla25.11.2024 09:30:00 EET | Tiedote
Aurinkosähkö on tärkeä kestävää kehitystä tukeva energiantuotannon muoto. III‒V-puolijohdemateriaaleja sisältävät moniliitosaurinkokennot mahdollistavat perinteisiä piikennoja korkeammat hyötysuhteet, sillä niillä on mahdollista yltää jopa 50 prosentin hyötysuhteeseen. Väitöstutkimuksessaan diplomi-insinööri Marianna Vuorinen kehitti edistyksellisiä valmistusprosesseja laimeita typpiyhdisteitä sisältäville moniliitosaurinkokennoille, jotta niiden toimintaa voitaisiin parantaa.
Väitös: Vaikea sydäninfarkti lisää myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen riskiä20.11.2024 08:40:00 EET | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Markus Hautamäen väitöstutkimus osoitti yhteyden aiemman sydäninfarktin vaikeusasteen ja myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen välillä. Sydäninfarktin vakavuutta voidaan arvioida suhteellisen helposti GRACE-pisteytyksen avulla. Tutkimuksen perusteella GRACE-pisteytyksen ennustearvoa sydäninfarktin yhteydessä voisi olla mahdollista parantaa.
Laaja yhteistyöhanke kehittää muistisairaiden ihmisten hoitoa ja kohtaamista hoivakodeissa18.11.2024 10:57:47 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Pirkanmaan muistiyhdistyksen yhteistyöhanke lähtee tukemaan muistisairaiden ihmisten hyvää hoitoa ja kohtaamista.
Väitös: Digiyhteiskunnassa tarvitaan lisää tietoisuutta datapohjaisista alustoista, jotka hyödyntävät algoritmeja18.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Akateemisissa ja julkisissa keskusteluissa varoitellaan sosiaalisen median ja hakukoneiden näkymättömistä prosesseista, jotka ovat riski demokratialle ja ihmisoikeuksille. Guna Spuravan väitöskirja peräänkuuluttaa parempaa tietoisuutta siitä, miten datapohjaiset, algoritmien ohjaamat alustat toimivat ja kuinka ne vaikuttavat arkeemme.
Väitös: Kulttuurin arvoa perustellaan sen kyvyllä ratkaista yhteiskunnallisia kriisejä18.11.2024 09:25:50 EET | Tiedote
Taloudesta on tullut merkittävä kulttuurin arvon mittari, johon vetoavat niin poliittiset päättäjät kuin kulttuuri- ja taidealojen toimijat. Taloudellisten vaikutusten lisäksi kulttuurilta ja taiteelta odotetaan ratkaisuja kulloisiinkin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja kriiseihin. Näillä odotuksilla voi olla vaikutuksena siihen, minkälainen kulttuuri nähdään yhteiskunnassa arvokkaaksi. Yhteiskuntatieteiden maisteri Kaisa Murtoniemi tutki väitöskirjassaan 2010-luvulla Suomessa käytyjä kulttuuria koskevia keskusteluja tarkastellakseen kulttuurin arvoa niin sanotussa kilpailukyky-yhteiskunnassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme