Talousviisas kunta korjaa ja pitää rakennuksensa kunnossa
Kotiseutuliiton, Arkkitehtiliiton, Museoliiton ja Viherympäristöliiton yhteinen kampanja tuo esiin rakennetun ympäristön säilyttämisen merkitystä asukkaille ja kuntataloudelle.
Olemassa olevan rakennuksen korjaaminen ja lisärakentaminen on purkamista ja uudisrakentamista edullisempi ratkaisu sekä kustannuksiltaan että päästöjen kannalta, puhumattakaan eri aikakausina rakennettujen alueiden merkityksestä asukkaille ja matkailijoille. Tämä on ydin tänään alkavassa neljän eri järjestön Kestävästi rakennettu – rakkaudella käytetty -kampanjassa.
Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Arkkitehtiliitto (SAFA), Suomen museoliitto ja Viherympäristöliitto ovat koonneet tietopaketin, jonka avulla kuntalaiset voivat osallistua asiantuntevasti rakennettua ympäristöä koskeviin keskusteluihin – ja järjestää niitä itse – 13. huhtikuuta järjestettävien kuntavaalien alla. Kulttuuriperinnön säilymisen takaavat aktiiviset kuntalaiset.
Tietopaketissa on mukana luettelo tutkimuksista ja raporteista, joihin tieto perustuu.
Vanhan purkaminen ja korvaaminen uudella on kalliimpaa ja ilmastolle haitallisempaa kuin rakennuksen peruskorjaus. Tällä hetkellä purettavien rakennusten keski-ikä on hälyttävän alhainen, vain 50 vuotta.
Nyt rakennettava uudisrakennus saattaa olla altis purkamiselle muutaman vuosikymmenen kuluttua, kun se on peruskorjausikäinen. Sitä vanhemman hyvin hoidetun rakennuksen arvo tunnistetaan paremmin.
Nykyisestä rakennuskannasta kypsyvät tulevaisuuden helmet
Suomen rakennuskanta on nuorta verrattuna muihin Euroopan maihin. Hyvin hoidetusta aikamme rakennuskannasta kypsyvät tulevaisuuden helmet ja aikakausittain kerrostunut rakennusperintö. Peruskorjausikään tulleiden rakennusten purkaminen ikäluokka kerrallaan johtaa siihen, ettei tulevaisuuden porvoita ja raumoja pääse kehittymään.
“Haluamme kiinnittää kampanjalla huomiota erityisesti siihen, että rakennusten mukana katoaa aina samalla rakennuksiin ja paikkoihin liittyviä tarinoita ja paikallisidentiteetin perustaa. Kotiseudun tuttuudella on oma iso merkityksensä esimerkiksi
paluumuuton houkuttelevuudelle ja ikääntyneen ihmisen kyvylle liikkua itsenäisesti lähiympäristössään”, Kotiseutuliiton viestintäpäällikkö Anna-Maija Halme toteaa.
Viherympäristöillä on lisäksi tärkeä rooli kuntalaisten terveydelle: asuminen vehreässä asuinympäristössä kannustaa liikkumaan sekä torjuu monia kansantauteja, kuten masennusta ja tyypin kaksi diabetesta.
Järjestöt tähdentävät, että rakennusten purkaminen on materiaalien ja luonnonvarojen tuhlausta. Rakennusosia kierrättämällä rakennukseen sitoutuneesta energiasta saadaan talteen vain murto-osa verrattuna koko rakennuksen uusiokäyttöön.
Maailman jätekuormasta 40 prosenttia ja kolmannes päästöistä syntyy rakentamisessa. Ilmastoviisas kunta etsii rakennuksille uusia käyttötarkoituksia ja kokoaa toimintoja jo olemassa oleviin rakennuksiin.
Rakennusten uusiokäytön olisi syytä olla peruslähtökohta, josta poiketaan vain erityistapauksessa. Rakennus on korjattavissa ja energiatehokkuutta parannettavissa paljon useammin kuin Suomessa yleisesti ajatellaan.
Yhteyshenkilöt
Miisa PulkkinenviestintäjohtajaMuseoliitto
Puh:+358405239984miisa.pulkkinen@museoliitto.fiAnna-Maija HalmeViestintäpäällikköSuomen Kotiseutuliitto
Puh:050 440 9411anna-maija.halme@kotiseutuliitto.fiPäivi VirtanenViestintäasiantuntijaSuomen Arkkitehtiliitto
Puh:050 570 4180paivi.virtanen@safa.fiTiia NaskaliJulkaisu- ja viestintäpäällikköViherympäristöliitto
Puh:050 4381 860tiia.naskali@vyl.fiKuvat
Linkit
Rakennamme yhdessä museoiden menestystä
Museoliitto ja sen tytäryhtiöt palvelevat suomalaista museoalaa: tarjoamme palveluja sekä museoalan ammattilaisille että museoille. Valvomme koko alan etua ja tarjoamme viimeisintä tietoa museotoiminnan kehityksestä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto
Taidemuseoiden ammattilaiset kokoontuvat Tammisaareen30.10.2024 09:15:11 EET | Tiedote
Taidemuseopäivät järjestetään tänä vuonna Tammisaaressa yhteistyössä Chappen kanssa 30.–31.10. Päivillä kuultavat puheenvuorot tarkastelevat taidemuseoiden roolia yhteiskunnassamme ja alueellisen vetovoiman tekijöinä.
Leikkausesitykset synkistivät museoalan näkymät: ”Museobuumi voi pian olla ohi”28.8.2024 12:55:39 EEST | Tiedote
Museobarometri 2025 kertoo synkistyneistä näkymistä museoissa. Kävijämäärät ja palvelutulot ovat edelleen kasvussa, mutta julkisen rahoituksen leikkaukset uhkaavat kehitystä. Ensi vuonna on luvassa vähemmän näyttelyitä, lyhyempiä aukioloaikoja ja kalliimpia pääsylippuja, jos museoiden rahoitusta leikataan esitetyssä laajuudessa.
Tiotals beslutsfattare praktiserar denna vecka på museer runt om i landet19.8.2024 08:15:00 EEST | Pressmeddelande
Den nationella veckan för Museipraktik för politiker har börjat. Under praktikveckan får politiker själva delta i museiarbete, såsom konservering, möte med museimödrar eller städning av en ångbåt. Kampanjveckan, som arrangeras av Museiförbundet, firas på museer runt om i landet 19–23.8.2024. Media är välkommen att följa politikernas praktik.
Kymmenet päättäjät harjoittelevat tällä viikolla museoissa ympäri maata19.8.2024 08:15:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Poliitikon museoharjoittelu -viikko on alkanut. Museoharjoittelussa poliitikot pääsevät itse tarttumaan museotyöhön, kuten konservointiin, museomummojen kokoukseen tai höyrylaivan siistimiseen. Museoliiton järjestämää kampanjaviikkoa vietetään museoissa ympäri maan 19.–23.8.2024. Media on tervetullut seuraamaan poliitikkojen harjoitteluja.
Eurooppalaisen museoverkoston puheenjohtajuus Suomeen – Museoliiton Petra Havu NEMOn puheenjohtajaksi2.8.2024 09:42:03 EEST | Tiedote
Network of European Museum Organisations -verkoston puheenjohtajuus siirtyi Suomeen, kun Museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu aloitti yli 30 000 eurooppalaista museota edustavan verkoston puheenjohtajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme