Puutteellinen kirjaaminen vaarantaa potilasturvallisuuden – yli puolet haittatapahtumista olisi ehkäistävissä
Terveystieteen tohtori Tuula Saarikosken tuore väitöstutkimus nostaa esiin merkittäviä puutteita potilasasiakirjojen kirjaamiskäytännöissä. Puutteet kirjauksissa voivat heikentää myös potilasturvallisuutta. Tutkimus paljastaa, että Potilasvakuutuskeskuksen käsittelemistä haittatapahtumista yli puolet olisi voitu ennaltaehkäistä oikeilla toimilla ja systemaattisemmalla kirjaamisella.

Tutkimuksessa analysoitiin 80 Potilasvakuutuskeskukselle tullutta potilasvahinkoilmoitusta ja niihin liittyviä asiakirjoja. Tulokset osoittavat, että vaikka potilaiden tilan ja voinnin kuvaukset oli kirjattu pääsääntöisesti hyvin, ilmeni diagnoosikirjauksissa merkittäviä puutteita. Esimerkiksi uusintaleikkauksissa käytettäviä diagnoosikoodeja ei ollut kirjattu yhdenkään uusintaleikkauksen yhteydessä, eikä myöskään laskutusjärjestelmässä käytettäviä haittatapahtumien koodeja löytynyt yhdestäkään tarkastellusta tapauksesta.
Puutteellinen kirjaaminen ei ainoastaan vaikeuta haittatapahtumien seurantaa ja analysointia, vaan se myös vaarantaa potilasturvallisuuden kehittämisen ja lisää kustannuksia. Tutkimuksen mukaan potilasvahinkojen hoitoon liittyvät lisäkäynnit, uusintatoimenpiteet ja sairaalainfektiot aiheuttivat 42 potilaan tapauksessa yli 200 000 euron ylimääräiset kustannukset.
-Potilasvahinkoihin liittyvistä lisätoimenpiteistä aiheutuu yhteiskunnalle ylimääräisiä kustannuksia. Kustannusten todellista arviointia kuitenkin vaikeutti diagnoosimerkintöjen puutteellisuus, Tuula Saarikoski huomauttaa.
Haittatapahtumat olisivat usein ennaltaehkäistävissä
Tutkimuksessa hyödynnetty haittatapahtumien luokittelu osoitti, että suuri osa (65 %) haittatapahtumista olisi ollut ehkäistävissä. Potilasvakuutuskeskuksen asiantuntijalausunnoissa korostettiin esimerkiksi leikkausta edeltävän ja jälkeisen hoidon seurannan puutteita sekä infektioiden ehkäisyssä ilmenneitä ongelmia. Infektiot olivat suurin yksittäinen kustannuksia aiheuttava tekijä.
Saarikosken tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että potilasasiakirjojen tarkka ja yhtenäinen kirjaaminen on kriittinen osa potilasturvallisuuden kehittämistä. Tutkimuksessa annetaan myös konkreettisia ehdotuksia potilasturvallisuuden parantamiseen. Diagnoosikirjausten ja haittatapahtumien tarkka dokumentointi on olennaista sekä tilastoinnin että potilasturvallisuuden kehittämisen kannalta.
-Erilaisia vaaratapahtumia ilmaisevia koodeja tulee käyttää potilaskirjauksissa kattavammin, jotta vaaran paikkoja voidaan systemaattisesti seurata. Kirjaamiseen tulee panostaa myös henkilökuntaa kouluttamalla, Tuula Saarikoski toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Arkisin yleensä klo 9–15
Tuula SaarikoskipotilasturvallisuuskoordinaattoriKeski-Suomen hyvinvointialue
Puh:014 269 1387tuula.saarikoski@hyvaks.fiKuvat

Tietoa Potilasvakuutuskeskuksesta
Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.pvk.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
BLOGI | Turvallinen synnytys on jokaisen oikeus – myös muuttuvassa sairaalakartassa8.4.2025 07:10:00 EEST | Blogi
Suomessa on alhainen äiti- ja lapsikuolleisuus, mutta potilasvahinkoja voi yhä tapahtua. Synnytyksen etenemistä ja mahdollisia ikäviä yllätyksiä ei voi ennustaa. Nostaako synnytysten keskittäminen isompiin keskuksiin kotisynnytysten määriä entisestään, ja miten se vaikuttaa potilasturvallisuuteen, pohtii potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi blogissaan.
BLOGI | Hoito ei vastannut odotuksia - onko kyseessä potilasvahinko?2.4.2025 06:50:00 EEST | Blogi
Suomen korkeatasoiseen terveydenhuoltoon kohdistuu suuria odotuksia. Aina hoidon lopputulos ei kuitenkaan vastaa toiveita, ja mieleen voi hiipiä epäilys hoitovirheestä. Terveydenhuoltoon liittyy väistämättömiä riskejä, eikä kaikkia sairauksia voida parantaa tai edes lievittää, muistuttaa Minna Plit-Turunen blogissaan.
BLOGI | Vuosiraportin suurin uutinen: valtakunnassa kaikki hyvin19.3.2025 06:19:00 EET | Blogi
Potilasvakuutuskeskus julkaisee vuosittain potilasvahinkotilastot sille ilmoitetuista tapauksista ja korvatuista vahingoista. Vuosiraportti tarjoaa harvoin yllätyksiä. Miksi näin on, pohtii Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.
Potilasvahinkoilmoitusten määrässä nousua – korvauksia maksettiin 25,2 miljoonaa euroa19.3.2025 06:18:00 EET | Tiedote
Potilasvahinkoilmoitusten määrä kasvoi vuonna 2024, ja ilmoitusten kokonaismäärän ennustetaan ylittävän vuoden 2023 tason. Nousu viittaa siihen, että koronapandemiaa edeltänyt vuoden 2019 ennätystaso lähestyy. Korvattavat potilasvahingot liittyivät useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin sekä kliinisiin hoito- ja tutkimustoimenpiteisiin.
Lapsille tapahtuu harvoin potilasvahinkoja25.2.2025 06:07:00 EET | Tiedote
Vuosittain Suomessa korvataan runsaat 2 000 potilasvahinkoa. Valtaosa korvattavista vahingoista tapahtuu aikuisille. Alaikäisille eli alle 18-vuotiaille lapsille tapahtuneita vahinkoja korvataan vuosittain noin 140, mikä on 6 prosenttia kaikista korvattavista vahingoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme