HUS antaa sadoille potkut ja rapauttaa palvelua sekä työhyvinvointia: syynä hallituksen surkea rahoitus hyvinvointialueille
HUS irtisanoo 280 työntekijää yt-neuvotteluiden jälkeen. Irtisanomiset runtelevat erityisen kovalla kädelle tietotekniikan palveluita, joista katoaa noin viidesosa työntekijöistä. Vähennykset heikentävät väistämättä erikoissairaanhoitoa Helsingissä ja Uudellamaalla.
HUS-yhtymän yt-neuvottelut ovat päättyneet, ja sadat ammattilaiset menettävät työnsä. Yhtymä irtisanoo 280 henkeä. HUSista vähenee yhteensä 778 henkilötyövuotta.
Esimerkiksi kaikkien eläköityvien tilalle ei palkata uutta työntekijää eikä kaikkia määräaikaisuuksia jatketa.
Rujojen vähennysten perimmäinen syy on, että valtio ei ole rahoittanut HUSin toimintaa riittävästi. Sama ongelma koskee Suomen hyvinvointialueita, JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström suomii.
– Alueiden rahoitus tulee suoraan valtiolta. Nykyhallituksen politiikka on vetää äärimmäistä säästölinjaa, vaikka se romuttaisi toimivat palvelut. Hyvinvointialueet tarvitsevat verotusoikeuden, jotta ne voivat todella päättää itse, miten palvelut järjestetään. Muuten rahoituspohjan ja palveluiden murentuminen jatkuu jatkumistaan, tavallisten ihmisten ja työntekijöiden kustannuksella, Ekström jyrähtää.
HUSin palvelut heikkenevät potkuaallon seurauksena. Raaseporin sairaalan päivystys siirtyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hoidettavaksi. HUS lopettaa Raaseporissa lähes kaikki toimintonsa psykiatriaa lukuun ottamatta, muut palvelut pitää jatkossa hakea Lohjalta, Espoosta tai vielä kauempaa. Esimerkiksi Hangosta on miltei kahden tunnin matka Meilahden sairaalaan Helsinkiin.
Väenvähennykset osuvat erityisen pahasti tukipalveluihin. Esimerkiksi tietotekniikan työntekijöistä vähennetään noin 20 prosenttia. HUS myös yhdistelee työtehtäviä niin, että hoitologistikon ja vahtimestarin tehtävät poistuvat. Uusi monipalvelutyöntekijän toimikuva sisältää kaikkea mahdollista ruokapalveluissa avustamisesta kassatyöskentelyyn, logistiikkatehtäviin, potilaskuljetukseen ja hoitotarvikkeiden kuljettamiseen.
JHL:n pääluottamusmiehet Niina Koskela ja Jenni Sorvari ovat pettyneitä siihen, että HUS ei ymmärrä tukipalveluiden tärkeyttä. Kun tukipalveluista karsitaan väkeä, hoitohenkilökunta joutuu tekemään entistä enemmän sihteerin tehtäviä ja muita töitä, mikä vie aikaa potilailta.
– Ilmeisesti HUSin johto on unohtanut, että tukipalveluiden tehtäviin vaaditaan pitkä koulutus. Nyt tehtäviä yhdistellään lyhyellä varoitusajalla, ja työntekijät joutuvat opettelemaan uusia, vastuullisia tehtäviä lennosta. Työntekijät ovat jo nyt rasittuneita ja tekevät jatkuvasti ylitöitä. Nämä muutokset lisäävät työn kuormitusta ja työntekijöiden väsymystä entisestään, Koskela ja Sorvari sanovat.
Lisätiedot:
JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström 040 828 2865
Pääluottamusmiehet Niina Koskela, 040 077 1843 ja Jenni Sorvari 040 775 8303
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
A result of poor government funding for wellbeing services counties: massive job cuts at HUS will erode services and employees’ wellbeing28.11.2024 11:06:16 EET | Press release
HUS terminates 280 employment contracts after cooperation negotiations. ICT services will be hit especially hard, losing about one fifth of their staff. Staff reductions will inevitably hurt specialised health care in Helsinki and Uusimaa.
Vankilavirkailijain liitto VVL: Pelson vankilamurhasta 20 vuotta – vankilaturvallisuus tällä hetkellä entistä huonommassa jamassa27.11.2024 16:48:15 EET | Tiedote
Nykyinen henkilöstömäärä ei riitä takamaan turvallista työympäristöä vankiloissa. Rikosseuraamusviraston organisaatiouudistus ei ole tuonut toivottuja parannuksia henkilöstön työhyvinvointiin eikä palkkaukseen.
Ammattiliitto JHL:n sote-kysely: Kalliin vuokratyövoiman käytölle on olemassa vaihtoehtoja – lue mitä mieltä jäsenet ovat20.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
JHL:n sosiaali- ja terveysalan kyselyn vastaajat näkevät, että vuokratyövoiman käyttöä voidaan vähentää, kun vakituisten työntekijöiden määrää lisätään ja työoloja parannetaan. Tärkeinä pidetään myös kilpailukykyistä palkkaa sekä työn ja vapaa-ajan parempaa yhteensovittamista. Hyvä perehdytys ja selkeä vastuunjako vähentäisivät osaltaan työkuormaa.
Maaseudun ja kaupunkien palvelutarpeet eriytyvät – Ammattiliitto JHL:n selvitys paljastaa alueellisen kehityksen haasteet19.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Kaupungistuminen ja syrjäseutujen väestökato vaikuttaa eittämättä suomalaiseen yhteiskuntaan sekä erityisesti julkisen sektorin ammattialoihin. Kaupunkien kasvu luo mahdollisuuksia ja työpaikkoja, mutta syrjäseuduilla törmätään väestön ikääntymisen haasteisiin ja palvelutarpeiden muutoksiin.
HUS sparkar hundratals – patientsäkerheten och arbetstagarnas framtid oroar JHL15.11.2024 15:24:38 EET | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens massiva samarbetsförhandlingar har slutat katastrofalt fredagen den 15 november. HUS tänker säga upp eller på annat sätt avsluta hundratals anställningar. Nedskärningarna hotar patientsäkerheten och leder även till oskälig belastning för den kvarblivande personalen, säger JHL:s ordförande Håkan Ekström.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme