Vankilavirkailijain liitto VVL: Pelson vankilamurhasta 20 vuotta – vankilaturvallisuus tällä hetkellä entistä huonommassa jamassa
Nykyinen henkilöstömäärä ei riitä takamaan turvallista työympäristöä vankiloissa. Rikosseuraamusviraston organisaatiouudistus ei ole tuonut toivottuja parannuksia henkilöstön työhyvinvointiin eikä palkkaukseen.
Vuonna 2004 Pelson vankilassa tapahtui järkyttävä teko, kun vartija murhattiin ja opettaja vammautui vakavasti. Rikosseuraamuslaitos (Rise) ei näytä oppineen tapahtuneesta mitään.
Vankiloissa on tällä hetkellä jatkuva, korkea yliasutus, eikä vankeja saada järkevästi ja turvallisesti asutettua osastoille. Vankeja sijoitetaan liian riskialttiisti avovankiloihin, ulkopuoliseen kuntoutukseen ja koevapauteen. Henkilökunta altistuu työssään jatkuvalle väkivallan uhalle, koska vankilat ovat täynnä. Lisäksi avovankilaan tai koevapauteen sijoitetaan vankeja, jotka eivät niihin kuuluisi.
Henkilöstön jaksaminen äärirajoilla
Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) henkilöstö on joutunut jo useita vuosia joustamaan ja venymään, koska nykyisellä henkilöstömäärällä ei pystytä toteuttamaan Risen strategian mukaisia toimintoja.
Henkilöstö on jaksamisensa äärirajoilla. Risen johto kertoo toistuvasti henkilöstön olevan arvokas ja tärkeä voimavara, mutta teot kertovat ihan muuta. Työnantaja heikentää työvuoroja ja aiheuttaa samanaikaisesta sen, ettei valvontahenkilöstölle jää riittävästi palautumisaikaa. Tämän lisäksi vankiloiden toiminta nojaa käytännössä ylitöihin.
Risen valvonta- ja ohjaushenkilöstön palkkaus on räikeässä epätasapainossa työn raskauden ja vaarallisuuden kanssa. Vankilan valvonta- ja ohjaushenkilöstön palkat ovat jääneet kauaksi jälkeen, eikä tahtoa palkkauksen kehittämiseen Risen johdolta löydy. Johto haluaa puhua vain kokonaispalkasta, mutta vartijoiden, ohjaajien ja esihenkilöiden peruspalkka on todella surkea. Johdon palkkoja kyllä kehitetään, kuten organisaatiouudistus osoitti.
Organisaatiouudistuksesta ei helpotusta
Risen organisaatiouudistusta pidetään epäonnistuneena. Työnantajan kyselyyn vastanneet kokevat, että suurin osa työajasta menee muuhun kuin turvalliseen työskentelyyn, jonka tulisi olla vankiloiden ydintoimintaa.
Matriisimainen johtamistapa aiheuttaa paljon päällekkäistä työtä ja tiedonkulun koetaan olevan huonoa. Päällekkäinen työ kuormittaa voimakkaasti jo valmiiksi voimavarojensa äärirajoilla olevaa henkilöstöä.
Mikään ei ole muuttunut – päinvastoin
Pelson vankilan tragediasta on kulunut 20 vuotta, mutta turvallisuus Suomen vankiloissa on heikentynyt sen sijaan, että tilanteeseen olisi puututtu.
Lisätiedot:
Seija Mäenpää, 0503481930, seija.maenpaa@om.fi
Pääluottamusmies ja Puheenjohtaja VVL ry.
Tietoja julkaisijasta
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
A result of poor government funding for wellbeing services counties: massive job cuts at HUS will erode services and employees’ wellbeing28.11.2024 11:06:16 EET | Press release
HUS terminates 280 employment contracts after cooperation negotiations. ICT services will be hit especially hard, losing about one fifth of their staff. Staff reductions will inevitably hurt specialised health care in Helsinki and Uusimaa.
HUS sparkar hundratals med svåra följder för servicen och arbetshälsan: regeringens usla finansiering ligger bakom beslutet28.11.2024 10:38:00 EET | Pressmeddelande
HUS säger upp 280 arbetstagare efter samarbetsförhandlingarna. Uppsägningarna drabbar i synnerhet datatjänsterna, som förlorar ungefär en femtedel av sin personal. Beslutet innebär oundvikligen försämringar i Helsingfors och Nylands specialsjukvård.
HUS antaa sadoille potkut ja rapauttaa palvelua sekä työhyvinvointia: syynä hallituksen surkea rahoitus hyvinvointialueille28.11.2024 10:38:00 EET | Tiedote
HUS irtisanoo 280 työntekijää yt-neuvotteluiden jälkeen. Irtisanomiset runtelevat erityisen kovalla kädelle tietotekniikan palveluita, joista katoaa noin viidesosa työntekijöistä. Vähennykset heikentävät väistämättä erikoissairaanhoitoa Helsingissä ja Uudellamaalla.
Ammattiliitto JHL:n sote-kysely: Kalliin vuokratyövoiman käytölle on olemassa vaihtoehtoja – lue mitä mieltä jäsenet ovat20.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
JHL:n sosiaali- ja terveysalan kyselyn vastaajat näkevät, että vuokratyövoiman käyttöä voidaan vähentää, kun vakituisten työntekijöiden määrää lisätään ja työoloja parannetaan. Tärkeinä pidetään myös kilpailukykyistä palkkaa sekä työn ja vapaa-ajan parempaa yhteensovittamista. Hyvä perehdytys ja selkeä vastuunjako vähentäisivät osaltaan työkuormaa.
Maaseudun ja kaupunkien palvelutarpeet eriytyvät – Ammattiliitto JHL:n selvitys paljastaa alueellisen kehityksen haasteet19.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Kaupungistuminen ja syrjäseutujen väestökato vaikuttaa eittämättä suomalaiseen yhteiskuntaan sekä erityisesti julkisen sektorin ammattialoihin. Kaupunkien kasvu luo mahdollisuuksia ja työpaikkoja, mutta syrjäseuduilla törmätään väestön ikääntymisen haasteisiin ja palvelutarpeiden muutoksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme