Kolster

Tiedätkö jo uuden D-merkin? EU:n mallisuoja uudistuu

Jaa

Mallioikeutta sääntelevät uusi EU:n asetus ja direktiivi astuvat voimaan joulukuussa. Ensimmäisiä muutoksia sovelletaan jo toukokuussa 2025. ”Rekisteröidystä mallisuojasta voi jatkossa kertoa uudella D-rekisteröintitunnuksella”, Kolsterin IP-juristi Jussi Ilvonen sanoo.

Luonnos ympyröidystä kirjaimesta "D" ruudukon päällä.
Uutta D-rekisteröintitunnusta käytetään viestimään mallisuojasta esimerkiksi tuotteissa, tuotepakkauksissa ja mobiilisovelluksissa.

EU:n mallioikeuksiin liittyvä lainsäädäntö uudistuu. Uudistuksella pyritään varmistamaan, että mallioikeusjärjestelmä vastaa paremmin digitalisoituvan yhteiskunnan, kiertotalouden sekä yksittäisten muotoilijoiden ja pk-yritysten tarpeita. Asetuksella puututaan koko EU:n kattavaan mallioikeusmuotoon, direktiivillä puolestaan yksittäisten EU-jäsenmaiden mallioikeuksiin.

”Uudistuksen myötä EU:ssa voi saada suojaa fyysisten tuotemallien lisäksi esimerkiksi liikkuville digitaalisille malleille. Muotoilijat pystyvät suojaamaan tuotteitaan entistä monipuolisemmin. Myös suojattujen mallien luvattomaan 3D-tulostustoimintaan on jatkossa mahdollista puuttua aiempaa laajemmin”, IPR- ja lakiasioihin erikoistuneen Kolsterin IP-juristi Jussi Ilvonen sanoo.

Mallioikeus eli mallisuoja suojaa tuotteen ulkomuotoa, kuten pakkauksia, graafisia käyttöliittymiä ja symboleja, vaatemallia, kankaiden kuviointia, logoja sekä kirjasintyyppejä. Rekisteröidyllä mallioikeudella voidaan kieltää muita käyttämästä mallia hyväkseen kaupallisesti.

Rekisteröinnistä voi jatkossa kertoa rekisteröintitunnuksella, jossa on ympyrän sisällä D-kirjain. Tunnus muistuttaa rekisteröidyn tavaramerkin kanssa käytettävää symbolia ® ja tekijänoikeuksien kanssa käytettävää tunnusta ©. D-rekisteröintitunnusta voi käyttää esimerkiksi tuotteessa, tuotepakkauksessa tai mobiilisovelluksen näkymässä. 

Rekisteröintimaksut nousevat portaittain

Keskeisimpiä muutoksia pienimpien yritysten ja yrittäjien näkökulmasta lienee rekisteröityjen EU-mallien uusimismaksujen merkittävä nousu. Mallioikeus on uusittava viiden vuoden välein, mikäli se halutaan pitää voimassa. Koko EU:n kattavan EU-mallin rekisteröintimaksu säilyy ennallaan 350 eurossa, mutta uusimismaksu nousee jokaisella suojaamiskerralla. Enimmillään se on 700 euroa.

Niin rekisteröity EU-malli kuin kansallinenkin malli voivat saada EU:ssa yhteensä enintään 25 vuoden suojan.

Vapaampaa kilpailua varaosamarkkinoille

Sekä asetukseen että direktiiviin päivitetään niin kutsutut korjauslausekkeet koskemaan varaosien suojaa.

”Jatkossa EU-jäsenmaissa mallisuojalla ei voida kieltää muita valmistamasta mallisuojatun tuotteen, kuten auton, varaosia, jos varaosien valmistaja tai myyjä on informoinut kuluttajia direktiivissä edellytettävällä tavalla. Tämä on merkittävä asia esimerkiksi autoteollisuudelle”, Jussi Ilvonen kertoo.

Varaosien mallisuojasääntely on aiemmin vaihdellut EU-maissa. Muutokset yhtenäistävät sääntelyä, edistävät varaosamarkkinoiden vapaata kilpailua ja tukevat EU:n kiertotaloustavoitteita. Euroopan parlamentin mukaan muutoksella halutaan myös taata kuluttajille mahdollisuus valita kilpailevien, korjaukseen käytettävien tuotteiden välillä.

”Korjauslausekkeen siirtymäaika on varsin pitkä. EU-jäsenmailla on direktiivin muutosten voimaantulosta kahdeksan vuotta aikaa toimeenpanna vastaavat muutokset kansalliseen lainsäädäntöön. Näin ollen tähän liittyviä markkinamuutoksiakaan ei välttämättä nähdä nopeassa aikataulussa”, Ilvonen sanoo.

Sääntöuudistukset voimaan vaiheittain

Mallioikeuksia koskeva uusi asetus ja direktiivi hyväksyttiin EU-parlamentissa keväällä 2024. Molemmat tulevat virallisesti voimaan 8. joulukuuta 2024.

Uudet säännökset tulevat sovellettavaksi vaiheittain. EU-malleja koskevan asetuksen säännöksistä suuri osa tulee sovellettavaksi jo 1.5.2025 alkaen, loput 1.6.2026. Direktiivin säännökset on saatettava osaksi jäsenmaiden kansallista lainsäädäntöä 36 kuukauden kuluessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kolsterin IP-juristi Jussi Ilvonen seisoo puupaneeliseinän edessä.
Kolsterin IP-juristi Jussi Ilvonen
Lataa

Linkit

Kolster on yksi Euroopan kokeneimmista IPR-alan yrityksistä. Yritys on palvellut innovaatioiden suojaamisessa ja kaupallistamisessa vuodesta 1874 lähtien. Kolsterilta saat kaikki IPR- ja lakipalvelut keksintöjen, muotoilun ja brändien suojaamiseksi, puolustamiseksi ja kaupalliseksi hyödyntämiseksi kaikkialla maailmassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kolster

McDonald’s hävisi oikeusriidan EU:ssa – menetti kanahampurilaisten Big Mac -tavaramerkin14.6.2024 09:03:49 EEST | Tiedote

Pikaruokaketju McDonald’s menetti osittain yksinoikeutensa Big Mac -tavaramerkkiin EU:ssa. McDonald’s ei onnistunut vakuuttamaan Euroopan unionin yleistä tuomioistuinta tavaramerkin todellisesta käytöstä. ”Brändin tunnettuuskaan ei poista tarkan dokumentaation tarvetta”, IPR-yritys Kolsterin eurooppatavaramerkki- ja mallioikeusasiamies Kristiina Kaislisto sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye