Työterveyslaitos

Tekoälyn rooli vihreässä siirtymässä: ratkaisu vai osa ongelmaa?

Jaa

Vaikka työpaikoilla vallitsee tekoälybuumi, ilmasto- ja ympäristökysymyksissä tekoälyn mahdollisuudet ovat olleet vähemmän esillä. Tekoälyn käyttö on myös kaksiteräinen miekka erityisesti sen omien ympäristövaikutusten vuoksi. Työterveyslaitoksen selvitys tarkastelee tekoälyn roolia sekä työelämän että vihreän siirtymän muutosvoimana.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 27.11.2024

Viime vuosina generatiivisen tekoälyn käyttö on yleistynyt voimakkaasti sekä työelämässä että muilla elämänalueilla. Tekstiä, kuvaa ja ääntä generoivan aiempaa yleiskäyttöisemmän tekoälyn kehitys on tarjonnut muun muassa uusia tapoja käsitellä dataa, helpottaa luovaa työtä ja palvella asiakkaita. Monet organisaatioista ovat vielä kokeiluvaiheessa, toiset ovat jo integroineet tekoälyn kiinteäksi osaksi toimintaansa. 

Kehitys on herättänyt myös kysymyksiä työn merkityksellisyydestä ja eettisyydestä.

– Tekoälyn käyttöönotossa huolia herää etenkin vastuunjaosta ihmisen ja tekoälyn välillä, eli siitä missä määrin tekoälyllä on valtaa tehdä päätöksiä ja kuinka ihmisen oma harkinta otetaan huomioon. Tekoäly voi myös vaikuttaa merkittävästi työn sisältöön ja sitä kautta työn merkityksellisyyteen, sanoo tutkija Jere Immonen Työterveyslaitoksesta. 

– On myös syytä huomioida, että suurten kielimallien kouluttaminen on usein toteutettu globaalin etelän maissa pienillä palkoilla ja kyseenalaisissa työolosuhteissa, Immonen jatkaa. 

Selvityksen mukaan voimakkaimmin generatiivinen tekoäly tulee vaikuttamaan asiantuntijatyöhön. Tekoäly voi korvata asiantuntijatyöhön sisältyviä rutiininomaisia tehtäviä, mutta se voi myös täydentää ja kehittää työtä luoden uusia ammatteja ja osaamisvaatimuksia.

– Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että generatiivisen tekoälyn luoma asiantuntijatyön muutos on enemmän työn luonnetta ja sisältöä muokkaavaa kuin täysin korvaavaa, Immonen sanoo. 

Tekoälyn potentiaalia ei ole hyödynnetty riittävästi ilmasto- ja ympäristökysymyksissä

Tekoälyn kyky analysoida suuria tietomääriä ja tunnistaa uusia ratkaisumalleja avaa mahdollisuuksia myös vihreän siirtymän edistämiseksi työorganisaatioissa. Tästä huolimatta sen potentiaali ympäristökysymysten ratkaisemisessa on jäänyt pitkälti hyödyntämättä. 

Vihreä siirtymä tarkoittaa muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin. Kun vihreää siirtymää pyritään edistämään digitaalisten innovaatioiden, kuten tekoälyn, keinoin, voidaan puhua digivihreästä siirtymästä.

Tekoäly ja tekoälypohjaiset teknologiat tarjoavat mahdollisuuksia edistää energiatehokkuutta, uusiutuvaa tuotantoa ja kiertotaloutta sekä vähentää päästöjä esimerkiksi energiantuotannossa, teollisuudessa ja maataloudessa.

Organisaatiot voivat optimoida työprosessien ekologista kestävyyttä, simuloida toiminnan ympäristövaikutuksia, seurata toimitilojen energia- ja resurssitehokkuutta sekä ennakoida tuotteiden ja palvelujen kysyntää.  

– Generatiiviselle tekoälylle tunnistetaan kuitenkin vielä suhteellisen vähän vihreää siirtymää edistäviä käyttötapoja. Kenties konkreettisin niistä on ihmisen toimintaa ohjaava vaikutus. Tekoäly voi tuottaa käyttäjille tietoa, joka ohjaa heidän toimintaansa ekologisesti kestävämpään suuntaan. Esimerkiksi finanssialalla generatiivinen tekoäly voi auttaa investointien ohjaamisessa vihreää siirtymää edistäviin kohteisiin, Immonen sanoo. 

– Riskinä on se, että tekoälyn käyttö kasvaa merkittävästi muualla kuin ilmasto- ja ympäristökestävyyttä edistävissä tarkoituksissa, Immonen jatkaa. 

Tekoälyn hyödyntämistä vihreän siirtymän edistämisessä rajoittavat tekijät, kuten datan saatavuus, käytettävyys, teknologinen kyvykkyys ja luottamus tekoälyyn ja sen tuotoksiin. Yksi vaikuttava tekijä on se, missä määrin asenteet, motivaatio ja organisaatioiden kulttuuri ohjaavat ekologista kestävyyttä edistävään toimintaan.

Digivihreän siirtymän edistäminen työelämässä edellyttää myös erilaisten osaamisten hyödyntämistä. Osaaminen voi olla niin tekoälyosaamista, kestävyysosaamista, tekoälyn lukutaitoa kuin ammatillista osaamista. 

Tekoälyn oma energiankulutus ja raaka-ainetarpeet haastavat sen käyttöä ekologisesti kestävällä tavalla

Tekoälyn käyttö vihreän siirtymän tukena on kaksiteräinen miekka.  

– Vaikka tavoitteena on edistää ekologista kestävyyttä, tekoälyn käytöllä on myös kielteisiä ympäristövaikutuksia. Tekoälyä saatetaan käyttää ilman ekologisia tavoitteita, mikä voi johtaa tahattomiin ympäristöhaittoihin. Etenkin tekoälyjärjestelmien vaatimukset datan varastoinnille ja käsittelylle lisäävät energiankulutusta, Immonen sanoo. 

Energiankulutuksen ohella keskeinen ympäristöön kohdistuva haaste koskee prosessoreiden jäähdytystä ja siihen vaadittavaa vettä. Muut ratkaistavat haasteet liittyvät teknologioiden vaatimiin materiaaleihin ja tekoälypalvelimien tuottamaan energiajätteeseen. 

Tulevaisuuden näkymät tekoälyn roolista vihreässä siirtymässä

Tekoälylle on annettu suurta painoarvoa digivihreässä siirtymässä, mutta konkretiaa sen onnistumisesta vihreyden edistämisessä on vielä rajallisesti. Yksittäisenä innovaationa tekoäly voi vaikuttaa rajallisesti ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin, mutta osana laajempaa systeemistä muutosta sen vaikutus voi olla merkittävämpi. 

– Tutkimusta tekoälyn ekologisista, sosiaalisista ja työelämävaikutuksista tullaan tarvitsemaan lisää, ja olemme parhaillaan käynnistämässä kyselyitä digivihreästä siirtymästä sekä työntekijöille että työnantajille. Uskomme, että nämä kyselyt tuottavat kiinnostavaa tietoa organisaatioiden ilmastotoimista sekä digitaalisen ja vihreän siirtymän kytköksistä, Immonen toteaa. 

Lisätiedot 

Lue lisää

 Tutustu myös

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.

Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Työsuojelupäivillä 14.–15.1.2025 otetaan lähtölaukaus turvallisempaan digityöhön19.11.2024 12:38:20 EET | Kutsu

Työsuojelupäivillä syvennytään siihen, miten teknologisilla ratkaisuilla voidaan parantaa työterveyttä ja työturvallisuutta. Tampere-talossa kuullaan tammikuussa ajankohtaisia puheenvuoroja ja käytännönläheisiä esimerkkejä työpaikoilta sekä käydään yhteistä keskustelua. Työterveyslaitos kutsuu työsuojelun parissa työskentelevät ja teemoista kiinnostuneet päivittämään tietonsa ajankohtaisaiheista.

Työpuntari-rekommendationer: Inom social- och hälsovårdsbranschen måste arbetstagarna själva involveras starkt i utvecklingsarbetet14.11.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande

I välfärdsområdena behövs ett flertal åtgärder för att förbättra social- och hälsovårdssektorns dragkraft och hållkraft. Arbetshälsoinstitutets Työpuntari har publicerat rekommendationer i tre punkter för välfärdsområden. I rekommendationerna betonas behovet av att förnya metoderna för utveckling av arbetet och att i större utsträckning koncentrera utvecklingsarbetet till arbetsenheterna.

Työpuntari recommendations: Employees in the social welfare and health care sector must be closely involved in development work14.11.2024 08:30:00 EET | Press release

Tähän Numerous measures are needed in the wellbeing services counties to improve the attractiveness and retention of the social welfare and health care sector. Three recommendations for wellbeing services counties were published in the Finnish Institute of Occupational Health’s Työpuntari. The recommendations highlight the need to reform work development and to focus development more on work units.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye