Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Oma-aloitteisuus vahvistaa yritysten varautumista

Jaa

Miten varaudutaan tulevaisuuden eri tahtisiin turvallisuusympäristön muutoksiin? Miten yhdistetään ilmastonmuutokseen varautuminen ja kokonaisturvallisuuden vahvistaminen yrityksissä ja kunnissa?

Seminaarijoukko kuuntelee puhujaa.
Turvallisuus koskettaa kaikkia, ja sen huomasi seminaarin laajasta osallistujajoukosta. Pohjois-Savon ELY-keskus

Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia Pohjois-Savon liiton Kokonaisturvallisuuden klusterin, Pohjois-Savon ELY-keskuksen HIPOVA-hankkeen ja Savonia-ammattikorkeakoulun Ilmastokriisi-hankkeen yhteisessä tilaisuudessa, joka keräsi tiistaina 26.11. lähes 80 osallistujaa hotelli Puijonsarveen Kuopioon.

Direktiivit velvoittavat yrityksiä

Varautumista säännellään entistä tehokkaammin EU:n verkko- ja tietoturvadirektiivin (NIS2) ja resilienssidirektiivin (CER) tullessa voimaan. Velvoitteet eivät tule vain suurille yrityksille, vaan direktiivien velvoitteet ulottuvat myös isoon joukkoon PK-yrityksiä erilaisten alihankintaketjujen kautta.

"Lainsäädäntö luo lopulta vain minimitason ja asettaa perusvaatimukset kriittisiksi arvioitujen toimijoiden varautumiselle. Kaikissa yrityksissä on syytä kehittää varautumista oma-aloitteisesti ja omista tarpeista käsin", muistutti EK:n Markku Rajamäki.

Huoltovarmuuden kannalta on entistä enemmän huomiota saanut viime aikoina kriittisten kohteiden suojaaminen. Aihetta valotti valtakunnan tasolla Atte Kokkinen Huoltovarmuuskeskuksesta.

"Keskeistä kohteiden suojaamisessa on toimijoiden oma valppaus. Kun jotakin epäilyttävää ilmenee, ilmoitetaan sekä viranomaisille että omille verkostokumppaneille", evästi Kokkinen.

Arjen haasteena osaamisen varmistaminen

Kuopion Veden, Lapinlahden Veden ja ELY-keskuksen vesihuollon valvonnan asiantuntijat kuvasivat laadukkaan ja toimintavarman vesihuollon välttämättömyyttä. Suojautuminen on arkista, mutta haasteet monipuolistuvat.

Toimintaympäristö on muuttunut aivan olennaisesti, kun verrataan viisivuotiskautta ennen koronaa ja koronan jälkeen. Kaukana ovat ajat, kun vesilaitoksen päällimmäisiä murheita olivat arkipäiväiset, inhimillisistä erehdyksistä tai poikkeavista sääoloista johtuvat käyttökatkokset.

Jo koronakriisi toi varautumisen pöydälle aivan uusia asioita, kuten henkilöstön varaamisen kriittisiin tehtäviin ja varaosahuoltovarmuudesta huolehtimisen.

Sota Euroopassa synkentää uhkakuvia entisestään.

"Osaamisen varmistaminen on yksi keskeisiä haasteita. Pitkäaikaisten työntekijöiden eläköityessä merkittävä määrä tietoa lähtee organisaatiosta. Uusien osaajien kouluttamiseen pitäisi kiinnittää erityistä huomiota", totesi Lapinlahden veden hallituksen puheenjohtaja Ossi Martikainen.

Ilmastoriskit paremmin hallintaan

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia Pohjois-Savossa vuoteen 2050 saakka kuvasi Ilmatieteen laitoksen Tero Mielonen. Näihin muutoksiin varautuu muun muassa Voimatel Oy oman ennakointi- ja varautumistyönsä kautta. 

Logistiikka ja liikennejärjestelmät ovat kriittinen osa Suomen huoltovarmuutta ja varautumista. Ylä-Savon mittava biokaasun tuotanto yhdistää tilojen alkutuotannon teollisen mittakaavan energian tuotantoon. Tämä tuo potentiaalia myös suomalaiseen vetytalouden ekosysteemiin.  Tätä uutta kehityskokonaisuutta avasivat Pohjois-Savon liiton maakuntainsinööri Patrick Hublin, Valion Robert Harmoinen ja Kiuruveden kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen.

Päivän lopuksi futuristi Elina Hiltunen johdatteli yleisön miettimään kolmea tulevaisuuden avainta, jotka ovat ennakointi, innovointi ja kommunikointi.

"Tapahtumapäivä antoi hyvää potkua ensi vuoden aluekehitystyöhön, kun valmistelemme Pohjois-Savon ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelmaa, järjestämme ympäristödialogien sarjan, Kokonaisturvallisuuden klusteri laajenee sekä maakuntaohjelman valmistelu etenee. Ennakointi, erilaisten tulevaisuuksien hahmottaminen ja joukkoistaminen toimivat laadunvarmistajina ohjelmatyössä", kuvailee Saara Karkulahti, Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti -hankkeen projektipäällikkö Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.11.202428.11.2024 11:28:34 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 7 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Marraskuun alusta muutos on +2 cm, mutta välillä oli kuivempaa, niin viimeisellä viikolla pinta on noussut 4 cm. Toistaiseksi lisäjuoksutukset eivät ole olleet käytössä, mutta äkillisen nousun mahdollisesti tapahtuessa saatetaan ottaa käyttöön. Iisalmen reitillä on meneillään syksyn kolmas syystulva. Alun perin lumena tullut sadanta on viime päivinä sulanut vedeksi ja virtaamat ovat edelleen nousussa. Sonkajärven pinta on noussut 35 cm kahdessa vuorokaudessa, joista 5 cm viimeisten 8 tunnin aikana. Säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä on toistaiseksi pystytty hallitsemaan tulviminen juoksutuksia lisäämällä. Nilsiän reitin ja Juojärven vedenkorkeudet ovat säännöstelylupien puitteissa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 12 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,94. Pinta on Ha

Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut perustellun päätelmän Yara Suomi Oy:n Siilinjärven kaivoksen laajentamishanketta koskevasta YVA-selostuksesta28.11.2024 09:12:57 EET | Tiedote

Ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa on tarkasteltu Yara Suomi Oy:n Siilinjärven kaivoksen laajentamisen toteutusvaihtoehtoja. Perusteltu päätelmä on hankkeessa yhteysviranomaisena toimineen ELY-keskuksen perusteltu johtopäätös, jossa otetaan kantaa tehtyjen ympäristövaikutusarviointien riittävyyteen sekä hankkeen merkittäviin vaikutuksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye