Maatalouden investoinneilla parannetaan hyvinvointia ja ympäristön tilaa Etelä-Savossa
Maatalouden investointien haku on ollut Etelä-Savossa vilkasta tänä vuonna. Lokakuussa päättyneellä hakujaksolla jätettiin 19 investointitukihakemusta, joka on noin 5 % kaikista Suomessa haetuista investoinneista. Hakemusten euromääräinen osuus on 10 % Suomessa haetusta investointituen määrästä. Euromääräisesti hakujaksokohtainen avustusmäärä on suurin 10 vuoteen.

Vuonna 2024 investointitukihakemuksia on jätetty 86 kpl ja Nuoren viljelijän aloitustukiin liittyviä hakemuksia on 6 kpl. Maatalouden investoinnit, etenkin rakentamisen osalta olivat hyvin vähissä parin vuoden ajan. Investointeja on haettu Etelä-Savossa hieman enemmän, kuin maatalouden osalta samankokoisissa naapurimaakunnissa. Haetuista investoinneista ja nuoren viljelijän aloitustuista on päätöksenteko vielä hieman kesken.
Hyvinvointia uusilla navetoilla ja entisten parannuksilla
Vuonna 2024 on haettu investointitukia lypsykarjapihattoihin, nykyisten navettojen laajennuksiin ja peruskorjauksiin. Karjatalouden investointeja lisää myös se, että maaliskuussa 2024 palasi rahoituksen piiriin kaikki nautakarjatalouteen liittyvät investoinnin muodot. Näiden rahoituksessa oli noin kolmen vuoden tauko. Niihin liittyvistä rakennusinvestoinneista onkin kuluvan vuoden aikana tullut muutamia hakemuksia.
Toukolan tilalla Pieksämäellä on investoitu kuluneena vuonna useaan eri kohteeseen. Tilalla on esimerkiksi vaihdettu lypsyrobotit uusiin ja tehokkaampiin sekä rakennettu uusi umpilehmäpihatto.
– Investointien lähtökohtana on ollut parantaa eläinten hyvinvointia ja ihmisten työskentelyolosuhteita. Investoinneilla saadaan myös hieman lisää eläinpaikkoja, kertoo toinen tilan yrittäjistä Pekka Poikolainen.
Investointitukihakemuksissa on runsaasti eläinten hyvinvointiin ja työympäristön parantamiseen liittyviä hankintoja. Lukuisat karjatilat ovat saaneet ajanmukaisia koneita helpottamaan yrittäjien työolosuhteita, parantamaan työturvallisuutta ja mahdollistamaan eläinten hyvinvointia sekä samalla tuotannon kasvamista. Nykyisten tuotantorakennusten käyttöikää on voitu jatkaa modernisoimalla niitä.
Energiatehokkuus ja ympäristön tilan parantaminen
Maatalouden investoinneissa on erilaisia mahdollisuuksia energiaan ja ympäristön tilan parantamiseen liittyen. Energiantuotantoon ja energiansäästämiseen liittyvistä hankkeista on jätetty Etelä-Savossa tasaiseen tahtiin hakemuksia. Vuonna 2023 alkaneelle ohjelmakaudelle tuli mukaan muutamia täydentäviä investointikohteita, kuten ympäristön tilaa parantavat investoinnit. Näissä sovelletaan uuden teknologian käyttöönottoa tuotannossa sekä tuotantotilojen bioturvallisuutta.
Etelä-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Mikko Ukkonen kertoo, että aurinkoenergian investointien huippuvuodet ovat takana päin. Energiaan liittyvissä investoinneissa lämmöntalteenottoon liittyvät järjestelmät ovat tulleet nyt selkeämmin mukaan investointikohteiksi, mm. puutarhatiloilla, joilla on kylmävarasto- ja pakkaamotiloja.
– Tuulivoimalat kiinnostavat maatiloja, mutta niitä ei ole vielä Etelä-Savossa maaseuturahoituksella tuettu. Tuulivoima voisi olla monella maatilalla hyvä lisä täydentämään aurinkosähköä. Pienemmän kokoluokan tuulivoimalat ovat kustannuksiltaan kuitenkin kannattavuuslaskelmissa haastavia, koska niiden takaisinmaksuaika on pääsääntöisesti 10–15 vuotta, kertoo maaseutuasiantuntija Mikko Ukkonen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.
Uuden teknologian käyttöönottoon liittyen hakemuksia on saapunut muun muassa traktorien ja työkoneiden lisälaitteisiin, jotka mahdollistavat täsmäviljelyn. Tällaisia lisälaitteita voi olla esimerkiksi lannoitteen levittimissä, kasvinsuojeluruiskuissa, ajosilppureissa ja leikkuupuimureissa. Näissä kohteissa voidaan myöntää avustusta peltoviljelykoneiden lisälaitteille, ei siis itse peltoviljelykoneisiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko UkkonenMaaseutuasiantuntija
Puh:0295 024 100mikko.ukkonen@ely-keskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Understöd kan sökas för hantering av skadliga ämnen i stadsvatten26.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) i Södra Savolax öppnar ansökan för projekt för hantering och minskning av skadliga ämnen i stadsvatten. Sammanlagt cirka 1,5 miljoner euro i understöd kan sökas nationellt. Ansökningstiden är 1.4.–19.6.2025 och understöd kan sökas av kommuner, samkommuner och bolag som ägs av dem, andra kommunägda aktörer, föreningar, företag och andra sammanslutningar. Understöd kan inte beviljas privatpersoner eller statliga ämbetsverk eller inrättningar.
Avustusta haettavana kaupunkivesien haitta-aineiden hallintaan26.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) avaa haun kaupunkivesien haitta-aineiden hallinnan ja vähentämisen hankkeille. Avustusta on haettavissa yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa valtakunnallisesti. Hakuaika on 1.4.–19.6.2025, ja avustusta voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja niiden omistamat yhtiöt, muut kuntaomisteiset toimijat, yhdistykset, yritykset sekä muut yhteisöt. Avustusta ei voida myöntää yksityishenkilöille eikä valtion virastoille tai laitoksille.
Etelä-Savossa helmikuun lopussa noin 7 200 työtöntä25.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Etelä-Savossa oli helmikuun lopussa 7 176 työtöntä, 639 henkilöä eli 10 % enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuja heistä oli 812. Työttömänä oli 12,9 % työvoimasta. Helmikuun aikana kokonaan työttömien määrä lisääntyi 43:lla eli 1 % ja lomautettujen määrä laski 36:lla (4 %). Lomautettujen miesten määrä laski joulukuusta 31:llä ja lomautettujen naisten määrä 5:llä.
METSO-ohjelman suojelutavoite lähes saavutettu – luonnonsuojelua toteutetaan monien eri ohjelmien rahoituksella14.3.2025 08:29:44 EET | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus toteutti vuonna 2024 luonnonsuojelualueita noin 561 hehtaaria. Valtiolle hankittiin luonnonsuojelutarkoituksiin 176 hehtaaria ja yksityismaan luonnonsuojelualueita perustettiin 385 hehtaaria. Maakauppoja ja sopimuksia ELY-keskus teki 67 maanomistajan kanssa. Maanomistajille maksettuihin kauppahintoihin ja korvauksiin valtio käytti yhteensä noin 4,3 miljoonaa euroa. Hankintojen määrään ja arvoon sisältyy noin 70 hehtaaria metsiä, jotka ovat suojelukäyttöön siirrettyjä valtionperintöjä.
För främjande av strukturförändringar i vattentjänster och utveckling av regionalt samarbete har beviljats 426 000 euro i understöd10.3.2025 09:00:19 EET | Pressmeddelande
De projekt som tilldelats understöd ska bidra till sammanslagning av vattentjänstverk och det driftsmässiga samarbetet mellan verken.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme