Tampereen yliopisto

Tuore tutkimus auttaa ymmärtämään, miksi jotkin eturauhassyövän hoidot eivät tehoa toivotusti

Jaa

Eturauhassyövän immunosuppressio eli immuunijärjestelmän toiminnan heikentyminen liittyy erikoistuneeseen epiteelisolutyyppiin, uusi tutkimus osoittaa.

Kuvassa on kolme osaa: vasemmalla hematoksyliini & eosiini -värjätty kudospala eturauhasesta, keskellä Visium-teknologiaa hyödyntävä geneettinen kartta ja oikealla mIHC-mikroskooppikuva proteiinivärjäyksellä.
Vasemmalla on hematoksyliini & eosiini -värjätty kudospala eturauhasesta. Hematoksyliini värjää tumat sinisiksi tai violeteiksi, koska se sitoutuu DNA:han, ja eosiini värjää sytoplasman ja proteiinit punaisiksi tai vaaleanpunaisiksi. Menetelmää käytetään eturauhassyövän diagnostiikassa. Visium-teknologia (keskellä) mahdollistaa paikkasidonnaisen geneettisen tiedon saamisen, joten kudospalan eri alueiden RNA-tason ilmentymismalleja voidaan tutkia tarkasti. Kuvassa näkyvät pallot ovat datapisteitä, joista geenien ilmentymistä mitattiin. Tutkimuksen pääasialliset tulokset tehtiin tällä teknologialla. Oikealla on mIHC (multiplex immunohistochemistry) -mikroskooppikuva, jossa näkyy vasta-aineilla värjättyjä proteiineja. Tätä menetelmää käytettiin tutkimuksessa validaatioon. Kuva: Antti Kiviaho, Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston tutkijoiden johtamassa tutkimuksessa analysoitiin 120 eturauhassyöpäpotilaan kasvainnäytteitä ja tunnistettiin uusi vuorovaikutus immuunijärjestelmän ja epiteelisolujen välillä. Nämä “nuijasolut” (eng. club-like cells) muistuttavat alkuperältään syöpäsoluja, mutta käyttävät erilaisia signalointireittejä viestiessään ympäristönsä kanssa ja esiintyvät immunosuppressiivisilla kudosalueilla.

Immunosuppressio on mekanismi, joka estää kehon omaa puolustusjärjestelmää tuhoamasta pahanlaatuisia soluja, mikä vaikuttaa hoidon onnistumiseen. Immunosuppressiota aiheuttavat erityisesti myeloidiperäiset solut, jotka tunkeutuvat kasvaimen mikroympäristöön.

– Myeloidisolut ovat olennainen osa normaalisti toimivaa immuunivastetta. Syövässä näiden solujen normaali toiminta häiriintyy, mikä aiheuttaa kroonista tulehdusta ja myeloidisolujen kertymistä kasvaimeen, tutkimuksen pääkirjoittaja Antti Kiviaho sanoo.

Paljon myeloidisoluja sisältävillä kasvaimilla on huono ennuste pitkälle edenneessä, hoitoa vastustavassa eturauhassyövässä. Hoitoresistenssi on suuri haaste eturauhassyövän hoidossa, ja uusien keinojen löytäminen tämän ongelman torjumiseksi tarjoaisi parempia välineitä taudin voittamiseksi.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että myeloidisolujen liikkumisen estäminen voi herkistää kasvaimen uudelleen androgeenideprivaatiohoidolle. Androgeenideprivaatio eli kemiallinen kastraatio vähentää kasvaimen kasvua edistävien mieshormonien määrää. Nyt tehdyssä tutkimuksessa nuijasolut osoittautuivat androgeenideprivaatiohoidolle vastustuskykyisiksi.

– Tuloksemme viittaavat nuijasolujen osallisuuteen kastraatioresistenssissä, mutta lisätutkimuksia niiden tarkasta toiminnasta vaaditaan, yliopistotutkija Alfonso Urbanucci sanoo.

Tutkimuksessa hyödynnettiin teknologiaa, joka mahdollistaa solujen tarkastelun niiden alkuperäisessä kudosympäristössä. Menetelmä oli ratkaisevassa asemassa solujen välisen vuorovaikutuksen paljastamisessa.

– Useat aiemmin käytetyt menetelmät hukkaavat solujen paikkatiedon, mikä vaikeuttaa niiden vuorovaikutuksen ymmärtämistä. Nuija- ja myeloidisolujen yhteisen sijainnin löytäminen ei olisi ollut mahdollista ilman tätä tietoa, professori Matti Nykter kommentoi.

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston, Lontoon yliopiston sekä Leuvenin yliopiston tutkijoiden kanssa. Tutkimusta johtivat Matti Nykter, Alfonso Urbanucci sekä Antti Kiviaho Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta. Tutkimuksen rahoittivat Suomen Akatemia, Syöpäsäätiö ja Norjan syöpäyhdistys (Kreftforeningen).

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -tiedelehdessä 16.11.2024.

Eturauhassyöpä

  • Miesten yleisin syöpätauti.
  • Noin 5000 uutta diagnoosia Suomessa vuosittain.
  • Diagnoosin saaneiden keski-ikä noin 70 vuotta.
  • Hoitosuunnitelma riippuu taudin aggressiivisuudesta ja vaihtelee tarkkailusta leikkaukseen, sädehoitoon ja hormonihoitoon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Kiviaho
0445141297
antti.kiviaho@tuni.fi

Matti Nykter
0503186869
matti.nykter@tuni.fi

Alfonso Urbanucci
0509131576
+4745038687
alfonso.urbanucci@tuni.fi

Kuvat

Kuvassa on kolme osaa: vasemmalla hematoksyliini & eosiini -värjätty kudospala eturauhasesta, keskellä Visium-teknologiaa hyödyntävä geneettinen kartta ja oikealla mIHC-mikroskooppikuva proteiinivärjäyksellä.
Vasemmalla on hematoksyliini & eosiini -värjätty kudospala eturauhasesta. Hematoksyliini värjää tumat sinisiksi tai violeteiksi, koska se sitoutuu DNA:han, ja eosiini värjää sytoplasman ja proteiinit punaisiksi tai vaaleanpunaisiksi. Menetelmää käytetään eturauhassyövän diagnostiikassa. Visium-teknologia (keskellä) mahdollistaa paikkasidonnaisen geneettisen tiedon saamisen, joten kudospalan eri alueiden RNA-tason ilmentymismalleja voidaan tutkia tarkasti. Kuvassa näkyvät pallot ovat datapisteitä, joista geenien ilmentymistä mitattiin. Tutkimuksen pääasialliset tulokset tehtiin tällä teknologialla. Oikealla on mIHC (multiplex immunohistochemistry) -mikroskooppikuva, jossa näkyy vasta-aineilla värjättyjä proteiineja. Tätä menetelmää käytettiin tutkimuksessa validaatioon.
Kuva: Antti Kiviaho, Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.

Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote

FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye