Elintarviketeollisuudessa muhii merkittävä investointitarve
Suomalaisen elintarviketeollisuuden kehitys on vakaata, mutta kasvu edelleen hidasta. Tuotannon säilyttämiseksi nykyisellä tasolla ja sen kasvattamiseksi alalla tarvitaan pikaisesti uusia investointeja. Investointeja ovat lykänneet epävarmuus markkinoiden kehityksestä, viime vuosien tuntuva kustannusten nousu ja tempoileva sääntely. Politiikalla on luotava nyt vakautta ja kasvumahdollisuuksia, jotta patoutuneet investoinnit saadaan liikkeelle ja alan kasvu vauhtiin.
Ruoka-alalla muhii merkittävä investointitarve. Elintarviketeollisuusliiton jäsenkyselyyn vastanneista yrityksistä jopa 70 prosenttia ilmoittaa tarvitsevansa merkittäviä korvausinvestointeja seuraavien viiden vuoden aikana.
– Jäsenkyselyn perusteella investointitarve alalla on suuri. Yritykset tarvitsevat sekä ylläpitäviä että kasvua tukevia investointeja, Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail sanoo.
Epävarmuus markkina- tai kilpailutilanteen kehityksestä, viime vuosien nopea tuotantokustannusten nousu sekä säädösympäristön lisääntynyt arvaamattomuus ovat lykänneet investointien toteuttamista. Lähivuosina investointeja tarvitaan erityisesti tuotantokapasiteetin säilyttämiseksi nykyisellä tasolla. Kasvuun tähtäävät investoinnit ovat harvassa.
– Sääntelyn jatkuva kiristyminen ja ailahtelu tekevät tulevasta sumuisen. Yritykset tarvitsevat ennakoitavan ja kasvua mahdollistavan toimintaympäristön. Vielä on myös mahdollista peruuttaa haitalliset ruokia ja juomia koskevat veropäätökset, Ismail muistuttaa.
Investoinnit ovat välttämättömiä, jotta ala pystyy vastamaan tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin, kuten vähäpäästöiseen ruokaketjuun ja uusiin tuotteisiin.
Elintarviketeollisuuden edellinen iso uudistumisaalto tapahtui, kun ala 30 vuotta sitten valmistui vastaamaan Suomen EU-jäsenyyden tuomaan uuteen kilpailutilanteeseen. Nyt ala on vastaavan murroksen edessä.
Kannattavuusvajetta ei paikata vielä tänä vuonna
Kotimaisen elintarviketeollisuuden kehitys on tänä vuonna vakaata, mutta alan kannattavuudessa ei vielä nähdä paluuta kustannusten nousua edeltävälle tasolle.
Liikevaihto säilyy viime vuoden tasolla eli noin 14 miljardissa eurossa. Samaan aikaan tuotantopanosten kustannukset laskevat noin kaksi prosenttia, ja tuotanto kasvaa hieman alle prosentin.
Myös ruuan vienti ja tuonti pysyvät viime vuoden tasolla. Viennin rakenteessa on kuitenkin pientä muutosta. Tänä vuonna Suomesta on viety viime vuosia enemmän raaka-aineita ja matalan jalostusasteen tuotteita, kuten kauraa. Suomeen puolestaan tuodaan pidemmälle jalostettuja elintarvikkeita.
– Jotta ruokavienti saataisiin kasvuun ja kauppataseen alijäämä käännettyä, on viennin rakenteiden selvittämisestä siirryttävä jo käytännön tekemiseen, Ismail toteaa.
– Kasvavat kauppapoliittiset jännitteet ja mahdollisten tullien asettaminen elintarvikkeille luovat uhkaskenaarion ylitarjonnasta Euroopan sisämarkkinalla. Tämä vaikuttaisi niin Suomen elintarvikevientiin kuin tuontiinkin, Ismail arvioi.
Elintarviketeollisuusliiton jäsenkysely toteutettiin syys-lokakuussa 2024. Kyselyn vastaajat edustavat kattavasti erikokoisia ja eri sektoriluokissa toimivia elintarviketeollisuuden yrityksiä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Bate IsmailEkonomistiETL
Puh:040 526 0942bate.ismail@etl.fiKuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kutsu medialle elintarviketeollisuuden joulupuurolle: viherväittämiä vai vastuullisuustekoja – miten kuluttajien luottamus ansaitaan? 18.12. klo 8.30–10.309.12.2024 10:02:23 EET | Kutsu
Suomalaiset elintarvikealan yritykset ovat työskennelleet pitkäjänteisesti vastuullisten toimintatapojen edistämiseksi ja pärjänneet vuosittain erinomaisesti brändien mainetta mittaavissa tutkimuksissa. Samaan aikaan julkista ruokakeskustelua leimaa vahva vastakkainasettelu. Kuinka kuluttaja erottaa todelliset vastuullisuusteot viherpesusta? Mitä yritys voi tai uskaltaa enää sanoa?
Lähtikö Suomi ravitsemussuosituksissa omille teilleen pohjoismaisesta linjasta?27.11.2024 11:09:08 EET | Tiedote
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset näyttävät suuntaa kansalaisille, ruokapalveluille ja elintarviketeollisuudelle. Ravitsemussuositusten tärkein tavoite on edistää väestön terveyttä ravitsemuksen avulla. On kuitenkin huomioitava myös kotimaisen elintarviketuotannon merkitys yhteiskunnalle. Ilman huoltovarmuutta ja ruokaturvaa ei ole hyvää ravitsemustakaan.
Atrian toimitusjohtaja Kai Gyllström ETL:n hallituksen puheenjohtajaksi26.11.2024 16:05:17 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on valinnut tänään syyskokouksessaan hallituksen vuodelle 2025.
Muistutuskutsu medialle: Miten elintarviketeollisuuden investoinnit rullaamaan – elintarvikealan talouskatsaus ja investoinnit25.11.2024 10:52:36 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotanto laski vuosina 2022–2023 ja elintarvikkeiden tuonti on noussut ennätystasolle. Keväällä odotettiin kotimaisen tuotannon elpymisen alkaneen. Millainen on tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2025?
Muistutuskutsu medialle: Miten elintarviketeollisuuden investoinnit rullaamaan – elintarvikealan talouskatsaus ja investoinnit19.11.2024 11:57:50 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotanto laski vuosina 2022–2023 ja elintarvikkeiden tuonti on noussut ennätystasolle. Keväällä odotettiin kotimaisen tuotannon elpymisen alkaneen. Millainen on tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2025?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme