ELY-keskukset

Orijärven vanhan kaivoksen riskit selvitettiin – yli 1000-sivuinen raportti julki

Jaa

Salon Orijärven vanhalta kaivokselta ei löytynyt terveydellisiä riskejä. Kohteessa todettiin kuitenkin kunnostustarve, sillä metallien kulkeutuminen sekä ekologiset riskit vesistölle ylittävät hyväksyttävän tason. Selvitys on osa valtion rahoittamaa KAJAK-hanketta, jota toteuttaa Pirkanmaan ELY-keskus.

Museovirasto on määritellyt Orijärven kuparikaivoksen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Museovirasto on määritellyt Orijärven kuparikaivoksen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Sanna Pyysing / Pirkanmaan ELY-keskus

Salossa sijaitsevan Orijärven vanhan kaivoksen riskin- ja kunnostustarpeen arviointi on valmistunut. Juuri julkaistu yli 1000-sivuinen selvitys sisältää monipuolista tietoa Suomen ensimmäisestä merkittävästä kuparikaivoksesta, jossa oli kaivostoimintaa lähes 200 vuoden ajan.

Kolmevuotinen selvitys on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen toteuttamaa KAJAK-hanketta, jossa selvitetään suljettujen ja hylättyjen kaivannaisjätealueiden ympäristö- ja terveysriskejä. Selvityksen toteutti Envineer Oy.

- Kohteen mahdolliset ympäristövaikutukset ovat olleet jo pitkään tiedossa, joten on ollut tärkeää tarkentaa tehdyillä kattavilla tutkimuksilla kaivannaisjätteiden vaikutuksia alueella. On hienoa, että kohde pääsi mukaan KAJAK-hankkeeseen, iloitsee Salon kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Heidi Veck.

Ei terveysriskiä

Selvityksen perusteella Orijärven vanhalla kaivosalueella tai sen ympäristössä ei ole osoitettavissa sellaista altistumista, josta aiheutuisi terveyshaittaa.

- Vaikka kaivosalueelta vesistöön aiheutuvat päästöt todettiin tutkimuksissa verrattain suuriksi, oli huojentavaa havaita, ettei terveyshaittoja ollut nähtävissä. Asian varmistamiseksi tehtiin kattavia mallinnuksia ja perusteellinen riskinarvio, kertoo toimitusjohtaja Niko Karjalainen Envineer Oy:stä.

Selvityksen mukaan alueella on kuitenkin tarve kunnostustoimenpiteille, sillä kaivosalueelta pääsee kulkeutumaan vesistöön haitallisia määriä kadmiumia ja sinkkiä, jotka voivat vahingoittaa vesieliöitä. Kadmiumin pitoisuudet ylittävät ympäristönlaatunormit, mikä estää alapuolisen vesistöalueen vesienhoitolain mukaisen tilatavoitteiden saavuttamisen.

Tärkeintä alentaa kadmiumkuormitusta

Selvityksessä pohdittiin kunnostuksen tavoitteita eri näkökulmista:  lainsäädännön, ympäristövaikutusten sekä yleisen mielipiteen osalta. Kunnostuksen ensisijaiseksi tavoitteeksi arvioitiin kadmiumkuormituksen alentaminen niin, että pintaveden kadmiumpitoisuus vastaanottavassa vesistössä alittaa ympäristönlaatunormin. Taustalla on Suomeakin sitova EU-lainsäädäntö.

Jotta tavoite voisi toteutua, kadmiumkuormitusta tulisi vähentää noin 84 prosenttia ja sinkkikuormitusta noin 92 prosenttia nykyisestä tasosta. Tällöin myös vesieliöille aiheutuva riski asettuisi hyväksyttävälle tasolle.

- Selvityksen perusteella suurin osa kadmium- ja sinkkikuormituksesta tulee sivukivialueilta, joten niiden kunnostaminen vähentää kuormitusta eniten. Myös rikastushiekka-alueella on merkittäviä määriä ympäristölle haitallisia aineita, joten myös rikastushiekka-alueen kuormitusta tulee pitää hallinnassa ja mahdollisuuksien mukaan pienentää, kertoo johtava asiantuntija Ari Kolehmainen Envineer Oy:stä

Valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö

Mikäli Orijärven kaivosaluetta kunnostetaan, tulee siinä huomioida myös kulttuuriympäristön suojelumääräykset. Kaivosalue on määritetty sekä valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, että valtakunnallisesti merkittäväksi arkeologiseksi alueeksi.

Kaivos on ollut toiminnassa vuosina 1757-1956, ja sen ympärille muodostunut yhdyskunta koostuu veden täyttämän avolouhoksen lisäksi vanhasta kaivostornista, 1700-luvun lopulla rakennetusta ruukinkartanosta sekä työväenasunnoista ja työväentalosta. Lisäksi laajalla alueella on arkeologiseksi kulttuuriperinnöksi luokiteltuja louhoksia, jätekivikasoja, rakenteiden jäännöksiä ja teitä.

- Orijärvi on maamme ensimmäinen ja tärkein kuparikaivosalue. Kokonaisuus on kaivoshistoriallisesti erittäin merkittävä ja maisemallisesti vaikuttava, joten kunnostustoimet tulisi toteuttaa niin, että mahdollisimman paljon sekä rakennettua että arkeologista kulttuuriperintöä säilytettäisiin vaurioitumattomana, arvioi arkeologi Sanna-Kaisa Saunaluoma Varsinais-Suomen alueellisesta vastuumuseosta.

”Kaikkien aikojen laajin selvitys”

Valvontaviranomaisen näkökulmasta Orijärven kaivoksen selvitys on ollut tavanomaisiin pilaantuneen maaperän tutkimushankkeisiin verrattuna poikkeuksellinen.

- Orijärven kaivosalueen tutkimukset laajuudessaan sekä alueen suojelustatuksen takia ovat omaa luokkaansa. Mahdollisia kunnostustoimia mietittäessä tulee ottaa huomioon myös vaikutukset vesienhoidon tavoitteiden saavuttamiseksi. Vielä ei ole tarkemmin tiedossa, miten jatkotoimenpiteitä lähdetään viranomaisen toimesta edistämään, arvioi ylitarkastaja Erika Liesegang Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Orijärven selvitys on kaikkien aikojen laajin selvitys KAJAK-hankkeessa. Hankkeessa on tähän asti saatu kunnostettua yksi kohde sekä selvitettyä neljän kohteen ympäristö- ja terveysriskit.

- Orijärven kaivosalue on monella tapaa ainutlaatuinen ja haastava. Tutkimukset ovat olleet harvinaisen kattavat ja niillä on saatu selkeä kuva alueen riskeistä ja muista erityispiirteistä. Yhteistyö eri osapuolten kanssa on ollut avointa ja sujuvaa. Erikoiskiitos myös kiinteistönomistajalle, kiittelevät KAJAK-hanketta luotsaavat projektipäällikkö Kari Pyötsiä ja PIMA-asiantuntija Sanna Pyysing Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Lue raportti:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:
projektipäällikkö Kari Pyötsiä, kari.pyotsia(a)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 372
PIMA-asiantuntija Sanna Pyysing, sanna.pyysing(a)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 046

Envineer Oy:
toimitusjohtaja Niko Karjalainen, niko.karjalainen(a)envineer.fi, puh. 050 3060 752
johtava asiantuntija Ari Kolehmainen, ari.kolehmainen(a)envineer.fi, puh. 050 3060 753

Salon kaupunki:
ympäristönsuojelupäällikkö Heidi Veck, heidi.veck(a)salo.fi, puh. 02 778 7800

Varsinais-Suomen ELY-keskus:
ylitarkastaja, Erika Liesegang, erika.liesegang(a)ely-keskus.fi, puh. 0295 023 051

Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo, Turun museokeskus:
arkeologi, Sanna-Kaisa Saunaluoma, sanna-kaisa.saunaluoma(a)turku.fi, puh. 040 187 9379

Kuvat

Orijärven avolouhos.
Orijärven avolouhos.
Sanna Pyysing / Pirkanmaan ELY-keskus
Lataa
Kuvassa on kaivosalue ja vettä.
Museovirasto on määritellyt Orijärven kuparikaivoksen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Sanna Pyysing/ Pirkanmaan ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kokemäenjoen tulvatilanne jatkuu vaikeana erityisesti Huittisissa ja iso virtaama tulee jatkumaan pitkälle eteenpäin (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pirkanmaa)27.11.2024 14:04:40 EET | Tiedote

Kokemäenjoen ja sen sivujokien tulvatilanne on kehittynyt alkuviikon aikana selvästi pahemmaksi, kuin ennen tulvan alkua ennustettiin. Kokemäenjoen keskiosan sivujokien (Loimijoki, Punkalaitumenjoki, Sammunjoki ja Kauvatsanjoki) yhteenlasketun virtaaman ennustettiin olevan huipussaan reilut 300 kuutiota sekunnissa, mutta se nousi todellisuudessa noin 500 kuutioon sekunnissa, jossa se on tällä hetkellä. Tämän vuoksi Pirkanmaan järvien juoksutuksia on jouduttu voimakkaasti rajoittamaan Huittisten isojen tulvavahinkojen välttämiseksi. Tämä on aiheuttanut sen, että säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet ovat nousseet voimakkaasti ja osalla pakollinen yläraja on jo hieman ylittynyt. Niistä joudutaan juoksutusta lisäämään tämän päivän aikana. Loimijoen ja muiden sivujokien virtaama on onneksi kääntymässä tänään laskuun, mikä osaltaan tasoittaa juoksutusten suurentamista. Riskinä kuitenkin on, että vedenkorkeus Huittisten alavalla alueella nousee vielä hieman ja voi aiheuttaa vahinkoja joille

Lounais-Suomen tulvatilanne kehittynyt paljon ennustettua pahemmaksi - kiinteistöille ja tiestölle aiheutunut runsaasti vahinkoja (Varsinais-Suomi, Satakunta)26.11.2024 13:55:19 EET | Tiedote

Sunnuntai-iltana (24.11.2024) alkanut ja puolitoista vuorokautta kestänyt vesisade oli melko laajalti ennusteita suurempi Lounais-Suomessa ja sulatti nopeaan tahtiin kaikki viime viikolla sataneet lumet. Tämä aiheutti selvästi ennakoitua pahemman tulvatilanteen. Useilla vesistöalueilla on rikottu noin 50 vuoden seuranta-ajan ennätyksiä. Tulvavirtaamahuippujen toistuvuus on mm. Paimionjoen ja Eurajoen vesistöissä suunnilleen kerran sadassa vuodessa.

Alkuviikon runsas vesisade yhdistettynä reippaaseen lämpenemiseen sulattaa lumet ja nostaa virtaamat ja vedenkorkeudet Lounais-Suomessa vuoden keskimääräisten tulvahuippujen tuntumaan (Varsinais-Suomi, Satakunta)25.11.2024 12:19:24 EET | Tiedote

Viime viikolla satoi lunta vesimääräksi muutettuna Varsinais-Suomessa keskimäärin n. 20 mm ja Satakunnassa n. 30 mm. Kun alkuviikon runsas vesisade ja voimakas lämpeneminen sulattaa kaikki nuo lumet, vesistöihin päätyy muutamassa päivässä koko kuukauden keskimääräistä sademäärää vastaava vesimäärä varsinkin Satakunnassa, jossa vesisadetta tulee eniten, noin 30-40 mm. Varsinais-Suomessa sademäärä on hieman pienempi. Nopea muutos saa vesistöjen virtaamat ja vedenkorkeudet nousemaan rauhallisesta tilanteesta äkisti vuoden keskimääräisten tulvahuippujen tuntumaan Satakunnassa ja Varsinais-Suomen pohjoisreunalla. Tämä aiheuttaa myös hulevesitulvariskiä taajama-alueilla ja ainakin Loimijoella tulvat nousevat melko laajalti peltoalueille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye