Vapriikki

Vapriikki julkaisee kirjan Tampereen jugendtaloista

Jaa

Tällä viikolla museokeskus Vapriikilta ilmestyy peräti kaksi jugendia käsittelevää julkaisua: Juha Jaakolan teos Birger Federley – jugendarkkitehti, sekä Eila Mäntyjärven Jugendtalojen Tampere. Molempia teoksia voi ostaa Vapriikin museokaupasta, viikonlopun kirjamessuilta, sekä verkkokaupasta osoitteesta shop.tampere.fi.

Alt-teksti: Vuonna 1914 rakennettu vaalea asuin- ja liikerakennus katukulmassa, jossa on punainen katto. Taustalla kirkontorni.
As. Oy Uusi-Erkkilä Lapintie 14, Tuomiokirkonkatu 6,Sukkavartaankatu 11 Kolmeen katuun rajautuva Heikki Tiitolan suunnittelema asuin- ja liikerakennus vuodelta 1914. Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto.

Tampere oli 1900-lukujen alkuvuosikymmeninä kukoistava, kaunis jugendkaupunki. Näyttävästi uusin ja vanhoin valokuvin ja arkkitehtuuripiirroksin kuvitettu Jugendtalojen Tampere -kirja johdattaa lukijan yli sadan vuoden taakse Tampereen kiehtovaan ja monimuotoiseen jugendarkkitehtuuriin. Teos kertoo jugendarkkitehtuurin synnystä Tampereella, sen tunnetuimmista suunnittelijoista ja ominaispiirteistä sekä vie lukijan kävelyretkille kaupungin kauneimpien jugendrakennusten pariin alue kerrallaan. Tärkeimmille jugendajan teollisuusrakennuksille ja huviloille on varattu omat lukunsa.

Kirjan kirjoittaja, Eila Mäntyjärvi on tamperelainen viestinnän asiantuntija, kulttuurikoordinaattori, toimittaja, matkaopas sekä jugendarkkitehtuurin tuntija.

Median edustajat voivat tilata maksutta verkkokaupasta arvostelukappaleen koodilla JUGENDPRESS

Yhteyshenkilöt

Lisää tietoa: Erityisasiantuntija Marjo-Riitta Saloniemi, puh. 050 553 8671

Kuvat

Alt-teksti: Vuonna 1914 rakennettu vaalea asuin- ja liikerakennus katukulmassa, jossa on punainen katto. Taustalla kirkontorni.
As. Oy Uusi-Erkkilä Lapintie 14, Tuomiokirkonkatu 6,Sukkavartaankatu 11 Kolmeen katuun rajautuva Heikki Tiitolan suunnittelema asuin- ja liikerakennus vuodelta 1914.
Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto.
Lataa
Vanha valokuva Tirkkosen talosta ja sen lisäsiivestä vuodelta 1906. Arkitehtien Lars Sonck ja Birger Federley suunnittelema koristeellinen rakennus, jossa on tornimaisia rakenteita ja suuria ikkunoita. Sijainti Kauppakatu 6, Kuninkaankatu 21.
Tirkkosen talo Kauppakatu 6, Kuninkaankatu 21. Tirkkosen talo ja sen vastavalmistunut lisäsiipi vuonna 1906. Talon suunnittelivat Lars Sonck ja Birger Federley.
Atelier Laurent/Vapriikin kuva-arkisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Vapriikissa kuullaan Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista1.4.2025 13:08:25 EEST | Tiedote

Pirkanmaan maakuntamuseo kutsuu jälleen kaikkia aiheesta kiinnostuneita kuulemaan uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaari järjestetään lauantaina 5.4.2025 klo 12–16 Vapriikin auditoriossa. Tällä kertaa aiheina on muun muassa arkeologisten metodien käyttö rikostutkimuksessa (Forensic archaeology), Urjalan metallinetsintälöydöt ja historiallisen Sastamalan Laidetien arkeologiset tutkimukset. Seminaariin on vapaa pääsy.

Tuore suomalaistutkimus paljastaa: keskiajalla imetettiin pidempään – 1800-luvulla vieroitus maidosta alkoi jo yksivuotiaana31.3.2025 10:27:23 EEST | Tiedote

Museokeskus Vapriikin vuonna 2022 käynnistämä tutkimushanke on tuottanut uutta tietoa pikkulasten ravitsemuksesta ja imetyskäytännöistä keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa. FT Tiina Väreen ja Vapriikin tutkija, bioarkeologian dosentti Ulla Nordforsin tutkimuksessa selvitettiin Pälkäneen Rauniokirkolta löydettyjen, 1200–1800-luvuilla eläneiden yksilöiden varhaisia ruokavalioita hampaiden isotooppianalyysin avulla. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä vertaisarvioidussa tiedelehdessä Journal of Archaeological Science: Reports.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye