Elintarvikeketjun kauppatapalautakunnalta suositus sopimussakon käyttämisestä elintarvikeketjun sopimuksissa
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta on antanut suosituksen sopimussakon käyttämisestä elintarvikeketjun sopimuksissa. Lautakunta korostaa elintarvikeketjun toimijoille, että sopimussakkomääräys voidaan sitoa vain sopimusrikkomukseen. Sopimussakkoehtoa käytettäessä lautakunta suosittaa sopimaan siitä, onko sopimussakko ainoa seuraamus sopimusrikkomuksesta vai voiko sen lisäksi tulla muita seuraamuksia.
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta on selvittänyt elintarviketeollisuuden ja tuottajan välisiä sopimusehtoja. Lautakunta on 3.12.2024 antanut suosituksen sopimussakon käyttämisestä elintarvikeketjun sopimuksissa.
Lautakunta on päättänyt antaa suosituksen, koska useissa alan sopimuksissa on yksipuolisesti laadittu sopimussakkolauseke. Lauseke saattaa kohdistua ainoastaan sopimussuhteen heikompaan osapuoleen, kuten tuottajaan, ja vaikuttaa sopimusosapuolten sopimustasapainoon.
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta korostaa suosituksessaan, että sopimussakko on aina oltava sidoksissa sopimusrikkomukseen. Lautakunta suosittaa elintarvikeketjun toimijoita sopimaan siitä, onko sopimussakko ainoa seuraamus sopimusrikkomuksesta vai voiko sen lisäksi tulla muita seuraamuksia, kuten sopimuksen purkaminen tai vahingonkorvaus.
”Lautakunta havaitsi, että joissakin sopimuksissa sopimussakko on sidottu tuottajalle maksettujen sopimuslisien määrään. Tällöin sopimussakko saattaa yksittäistapauksessa muodostua kohtuuttomaksi, jos sopimussakko on määrältään huomattava ja selvässä epäsuhteessa rikkomukseen laatuun”, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Veikko Vahtera.
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta korostaa, että sopimuksen yksipuolisesti laatineen vahvemman sopijaosapuolen on otettava sopimussakkoehdonkin osalta huomioon heikomman sopijaosapuolen asema. Muussa tapauksessa sopimussakkolauseke on altis määräyksen kohtuullistamiselle, jos sopimussakko on esimerkiksi huomattavan suuri ja ilmeisessä epäsuhteessa syntyneen vahingon määrään tai sen maksuvelvollisuus syntyy vähäisen sopimusrikkomuksen perusteella.
Lue koko suositus tästä https://kauppakamari.fi/wp-content/uploads/2024/12/Suositus-sopimussakosta_12.2024_FINAL.pdf
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta on itsesääntelytoimielin, joka edistää hyvää kauppatapaa elintarvikealalla. Lautakunnan toimintaa rahoittavat Elintarviketeollisuusliitto ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja Päivittäistavarakauppa ry. Lautakunta toimii Keskuskauppakamarin yhteydessä.
Lisätietoja:
yritysjuridiikan professori Veikko Vahtera
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunnan puheenjohtaja
+358 50 585 9045
Yhteyshenkilöt
Paula PalorantaPääsihteeri
Puh:09 4242 6212paula.paloranta@chamber.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Pääekonomisti: Taas lisää työttömiä – suhdannekäänne parantaa työllisyyttä viiveellä23.12.2024 08:47:17 EET | Tiedote
Työttömyyden nousu tuntuu julmalta, kun suhdanteen on jo pitkään ennustettu paranevan. Yllättävää se ei silti ole, koska työllisyyden muutokset seuraavat suhdannekäänteitä melko pitkällä viiveellä toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Keskuskauppakamari: Liikenteen päästökaupasta merkittävä hinta elinkeinoelämälle ja kotitalouksille – tulot kohdistettava päästövähennysinvestointeihin20.12.2024 06:55:00 EET | Tiedote
Liikenteen päästökauppatulojen on ennakoitu kasvavan lähes miljardiin euroon vuosikymmenen loppuun mennessä. Päästökauppatulot tulee kohdentaa liikenteen käyttövoimasiirtymän nopeuttamiseen, jotta kuljetus- ja liikkumiskustannusten kasvua voidaan välttää, toteaa Keskuskauppakamarin johtava liikenneasiantuntija Hanna Kalenoja.
Keskuskauppakamari: Investointiverohyvitys on merkittävä panostus puhtaan siirtymän investointien kotiuttamiseksi19.12.2024 15:13:06 EET | Tiedote
Keskuskauppakamari pitää erinomaisena, että investointiverohyvitystä koskeva hallituksen esitys etenee viimein eduskuntaan. Investointiverohyvitys on merkittävä panostus puhtaan siirtymän investointien kotiuttamiseksi Suomeen. Keskuskauppakamari pitää tärkeänä, että Business Finlandin hakemusmenettely käynnistyy mahdollisimman nopeasti, koska tuki on myönnettävä vuoden 2025 loppuun mennessä.
Antiikki- ja vintagelahjojen aitous kannattaa tarkistuttaa – tavarantarkastajan vinkit jouluostoksille19.12.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Joululahjakauppa käy taas kiivaimmillaan ja perinteisten verkkokauppojen lisäksi löytöjä kannattaa tehdä myös huutokaupoissa, antiikki- ja vintage-liikkeissä, kirpputoreilla ja second hand -liikkeissä. Tarvittaessa kannattaa kääntyä tutun keräilijän tai tavarantarkastajan puoleen, jos on epävarma tuotteesta tai sen aitous mietityttää.
Keskuskauppakamari: Tanskan mallilla työllisyys ja tuottavuus kasvuun myös Suomessa19.12.2024 06:54:00 EET | Tiedote
Suomi tarvitsee talouden ja hyvinvoinnin kasvua. Sitä saamme vain tuottavuuden ja työllisyyden positiivisella kehityksellä. Tanskan mallilla helposta irtisanomisesta, korkeasta alkuvaiheen työttömyysturvasta sekä tehokkaista työllisyyspalveluista saisimme Suomeen molempia, toteaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme