Talouspolitiikan arviointineuvoston taustaraportti: Helsingissä palkat muuta maata korkeammat – kertoo tuottavuudesta
Tuoreen talouspolitiikan arviointineuvoston taustaraportin mukaan Helsingin työssäkäyntialueella palkat ovat selvästi muuta Suomea korkeammat. Helsingissä kerrytetty työkokemus myös nostaa palkkoja muuta maata nopeammin. Taustalla on raportin mukaan suuresta kaupunkikoosta johtuva korkea tuottavuus, joka mahdollistaa korkeammat palkat.
Taustaraportissa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) erikoistutkija Cristina Bratu ja johtava tutkija Teemu Lyytikäinen tarkastelivat työssäkäyntialueiden välisiä palkkaeroja yksityisellä sektorilla Suomessa. Tutkimuksessa hyödynnetään koko väestön kattavaa tilastoaineistoa vuosilta 2005–2019. Tutkimuksen mukaan työssäkäyntialueen työpaikkamäärän kaksinkertaistuessa palkkataso nousee yli kahdella prosentilla.
"Tutkimuksemme tarjoaa aiempaa tarkempaa ja luotettavampaa tietoa kaupunkikoon yhteydestä palkkoihin ja tuottavuuteen. Tulokset viittaavat siihen, että Suomessakin yritysten ja työntekijöiden tuottavuus kasvaa kaupunkikoon kasvaessa ja tämä näkyy myös korkeampina palkkoina", toteaa johtava tutkija Teemu Lyytikäinen VATT:sta.
Helsingissä palkat selvästi korkeammat myös muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna
Tutkimuksessa palkkoja Helsingin työssäkäyntialueella verrataan Tampereen ja Turun työssäkäyntialueisiin, maakuntakeskuksiin sekä pienempiin kaupunkeihin. Tutkimuksen perusteella koulutustasoltaan, työkokemukseltaan ja työnkuvaltaan samankaltaisten yksityisen sektorin työtekijöiden palkat ovat Helsingissä yli seitsemän prosenttia korkeammat kuin pienemmillä työssäkäyntialueilla. Tampereen ja Turun seudun palkkapreemio on paljon pienempi, vain yhden prosentin.
Helsingin alueella työkokemus myös nostaa palkkoja muita alueita nopeammin. Vuosi työkokemusta Helsingistä nostaa palkkaa noin kaksi prosenttia enemmän kuin vuosi työkokemusta muilta työssäkäyntialueilta. Helsingissä ansaittu työkokemus näkyy myös korkeampana palkkana muille alueille siirryttäessä.
"Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa on osoitettu palkkojen riippuvan kaupunkialueen koosta ja tiheydestä, vaikka alue-erot työntekijöiden ominaisuuksissa huomioitaisiin mahdollisimman tarkasti. Helsingissä tämä palkkapreemio vastaa suuruudeltaan muissa Pohjoismaissa havaittuja palkkaeroja pääkaupungin ja muiden alueiden välillä", sanoo erikoistutkija Cristina Bratu.
Korkeampi tuottavuus mahdollistaa suurien kaupunkien korkeamman palkkatason
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että alueiden välillä on Suomessa palkkaeroja. Taloustieteellisen tutkimuskirjallisuuden perusteella työpaikkojen keskittyminen suuriin kaupunkeihin luo kasautumisetuja, jotka parantavat tuottavuutta. Suuremmalla ja tiheämmällä työmarkkina-alueella työntekijöiden on esimerkiksi helpompi löytää osaamistaan mahdollisimman hyvin vastaava työpaikka, mikä parantaa myös alueen yritysten tuottavuutta. Kasautumiseduista johtuvat tuottavuushyödyt mahdollistavat suurien kaupunkien korkeamman palkkatason. Jos suurissa kaupungeissa ei olisi tuottavuushyötyjä, yritysten kannattaisi siirtyä matalampien palkkojen alueille.
"Tulosten perusteella työpaikkojen ja työntekijöiden kasautuminen suurempiin ja tiheämmin asuttuihin kaupunkeihin, voi lisätä kokonaistuottavuutta ja talouskasvua. Työpaikkojen ja väestön sijaintiin vaikuttavilla politiikkatoimilla on todennäköisesti vaikutuksia talouskasvuun, mutta alueellisen tasa-arvon ja hyvinvoinnin näkökulmat voivat olla talouskasvutavoitteen kanssa ristiriidassa", Teemu Lyytikäinen toteaa.
Suurten kaupunkien palkkapreemio on naisille miehiä suurempi
Tutkimuksessa tarkasteltiin alueellisia palkkaeroja erikseen miesten ja naisten osalta sekä koulutustaustan mukaan. Naisten osalta työssäkäyntialueen työpaikkamäärän kaksinkertaistuessa palkat nousevat keskimäärin kolme prosenttia, eli hieman miehiä enemmän. Helsingin palkkapreemio on myös naisille hieman miehiä suurempi: Koulutustasoltaan ja työnkuvaltaan samankaltaisten yksityisellä sektorilla työskentelevien naisten palkat ovat Helsingissä yli yhdeksän prosenttia korkeammat kuin pienemmillä työssäkäyntialueilla.
Luotettavat arviot palkkapreemioista
Tutkimuksessa käytetään koko väestön kattavaa tilastoaineistoa vuosilta 2005–2019. Tutkimuksessa keskitytään alueellisiin palkkaeroihin yksityisellä sektorilla. Työssäkäyntialueiden välisiä palkkaeroja mitattaessa vakioidaan alue-erot työntekijöiden ominaisuuksissa kuten koulutus, työkokemus, ammattiluokitus ja työnantajayrityksen sektori. Lisäksi tarkastellaan alueelta toiselle muuttavien työntekijöiden palkkamuutoksia. Näin voidaan eristää alueen vaikutus palkkaan työntekijän ominaisuuksista luotettavammin kuin alueellisia keskipalkkoja vertaillen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu LyytikäinenJohtava tutkijaVATT / Julkiset palvelut ja paikallinen julkistalous
Puh:+358 295 519 431teemu.lyytikainen@vatt.fiCristina BratuErikoistutkijaVATT / Julkiset palvelut ja paikallinen julkistalous
Puh:+358 295 519 502cristina.bratu@vatt.fiLiitteet
Linkit
Talouspolitiikan arviointineuvosto perustettiin vuonna 2014 talouspolitiikan tavoitteiden ja keinojen riippumatonta arviointia varten. Neuvoston tavoitteena on parantaa talouspolitiikan valmistelun ja päätöksenteon laatua sekä tuoda tutkimustietoon pohjautuva riippumaton näkökulma talouspoliittiseen keskusteluun. Neuvosto julkaisee vuosittain arvion harjoitetusta talouspolitiikasta. Lisäksi neuvosto julkaisee taustaraportteja talouspolitiikan eri teemoista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Talouspolitiikan arviointineuvosto (TPAN)
Talouspolitiikan arviointineuvoston taustaraportti: Alueellisella ja ammatillisella kohtaanto-ongelmalla vähäinen yhteys työttömyyteen7.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan esteet työttömien työnhakijoiden maantieteellisessä tai ammatillisessa liikkuvuudessa eivät ole viime vuosina merkittävästi hidastaneet työpaikkojen täyttymistä tai nostaneet työttömyyttä Suomessa. Taustalla näyttää olevan työnhakijoiden ja työmahdollisuuksien lisääntynyt keskittyminen samoille alueille ja ammatteihin.
Jenni Jaakkola valittu Talouspolitiikan arviointineuvoston pääsihteeriksi15.8.2024 07:00:00 EEST | Uutinen
Valtiovarainministeriö on nimittänyt Talouspolitiikan arviointineuvoston pääsihteerin virkaan KTT Jenni Jaakkolan ajalle 1.9.2024–31.12.2025. Jaakkolan pestin aikana selvitetään neuvoston roolia ja työnjakoa muiden toimijoiden kanssa.
Talouspolitiikan arviointineuvoston uusin raportti nyt saatavilla suomeksi22.2.2024 07:00:00 EET | Uutinen
Talouspolitiikan arviointineuvoston tammikuussa julkistetun raportin suomenkielinen käännös on nyt julkaistu.
Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken: Regeringens viktigaste finanspolitiska mål är välgrundade, men åtgärderna måste breddas24.1.2024 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Regeringens centrala finanspolitiska mål är att stabilisera den offentliga skuldkvoten fram till slutet av mandatperioden. Detta är ett bra mål om man antar att den ekonomiska miljön förblir relativt normal. De åtgärder som skrivits in i regeringsprogrammet kommer dock troligtvis inte att vara tillräckliga för att uppnå regeringens finanspolitiska mål.
Talouspolitiikan arviointineuvosto: Hallituksen finanssipolitiikan päätavoitteet ovat perusteltuja, mutta keinovalikoima ei ole riittävä24.1.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Hallituksen keskeisenä finanssipoliittisena tavoitteena on vakauttaa julkinen velkasuhde hallituskauden loppuun mennessä. Tämä on hyvä tavoite, jos talousympäristössä ei tapahdu suuria muutoksia. Hallitusohjelman toimenpiteet eivät kuitenkaan todennäköisesti ole riittävän kattavia hallituksen finanssipoliittisten tavoitteiden saavuttamiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme