Miljoonarahoituksen saanut EU-hanke muuttaa työelämää saavutettavammaksi teknologioiden avulla
Monet kokevat erilaisia toimintarajoitteita elämänsä aikana. Maailman väestöstä arviolta viidesosalla on pitkäaikainen toimintarajoite tai jokin vamma. Uusi, kolmen miljoonan euron rahoituksen saanut EU-hanke NewWorkTech vahvistaa erilaisten ihmisten mahdollisuutta työssäkäyntiin ja tarkastelee ihmisten kyvykkyyksiä lisäävää teknologiaa kriittisesti.

Tampereen yliopiston johtama NewWorkTech-hanke aikoo muuttaa työelämää saavutettavammaksi, vahvistaa ihmisoikeuksia sekä lisätä työelämän inklusiivisuutta.
– Jos yhä useammalle henkilölle olisi mahdollista osallistua työelämään, työssäkäyvä väestöpohja kasvaisi, samoin talous. Myös hyvinvointi lisääntyisi, sanoo hanketta johtava professori Maija Hirvonen Tampereen yliopistosta.
Joulukuussa 2024 alkava tutkimus- ja innovaatiohanke keskittyy tietotyöhön ja suorittavaan palvelutyöhön. Hanke tuottaa uutta tietoa työelämästä, kuten sen käytänteistä ja vuorovaikutuksesta, etenkin toimintarajoitteisten ihmisten näkökulmasta. Heidän osallisuuttaan työelämään tutkijat helpottavat muun muassa teknologioiden avulla.
Avustavat teknologiat auttavat esimerkiksi ympäristön hahmottamisessa
Toimintarajoitteisten käyttäjäryhmät ovat hankkeessa mukana läpi tutkimus- ja kehitystyön. Tutkijat ja käyttäjät aikovat kehittää yhdessä muun muassa erilaisten avustavien teknologioiden käyttöä, esimerkiksi automaattista ympäristön kuvailua ja kosketukseen perustuvaa lisättyä todellisuutta.
Hankkeen partnerit toivovat, että sen sijaan, että teknologia nähdään ihmisen korvaajana ja uhkana työelämässä, painopiste siirtyisikin siihen, mitä teknologia mahdollistaa.
– Uudet teknologiat voivat vahvistaa tai lisätä ihmisten kyvykkyyksiä. Yksi näkökulma tutkimuksessamme onkin se, mitä käytänteitä voimme tuoda myös marginaalista massoille – esimerkiksi viittomakielisten henkilöiden arjen käytänteitä helpottamaan vaikkapa työelämän videoneuvotteluja, Hirvonen sanoo.
Tutkijat kehittävät hankkeessa teknologisia ratkaisuja eteenpäin olemassa olevien palveluiden pohjalta. Kehitystyötä tehdään yhdessä hankkeen järjestö- ja yritysyhteistyökumppaneiden kanssa.
Suosituksia politiikkaan ja eettinen ohjeistus työelämään
Uuden empiirisen ja teoreettisen tiedon avulla tutkijat tuottavat hankkeessa useita suosituksia, joiden tarkoitus on parantaa olemassa olevia käytäntöjä työelämässä.
Hankkeen partnerit tuottavat päättäjille politiikkasuosituksen siitä, miten uusia teknologioita tulisi hyödyntää työelämässä ja miten työelämästä tulisi saavutettavampaa.
Lisäksi hankkeessa tuotetaan laajasti eri toimijoiden saataville verkkoon saavutettavan työelämän suositukset ja avoin koulutus- ja tietoalusta. Alusta sisältää myös eettisen ohjeistuksen, jota voivat hyödyntää esimerkiksi työelämätoimijat, päätöksentekijät ja tiedeyhteisö.
Hankkeessa mukana Tampereen yliopistosta neljä tutkimusryhmää
NewWorkTech-hankkeessa on vahva edustus tutkijoita Tampereen yliopistosta. Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta on mukana kaksi tutkimuskeskusta ja neljä tutkimusryhmää (Plural: MULTI - Multimodaalisuus kääntämisessä ja tulkkauksessa, Multimodaalinen vuorovaikutus, TAUCHI: MMIG - Multimodaalisen vuorovaikutuksen tutkimusryhmä, PIRG - Pervasiivisen vuorovaikutuksen tutkimusryhmä). Lisäksi mukana on yksi koulutus- ja tutkimusyksikkö (TACCU - Tampere Accessibility Unit).
Uuden avustavan teknologian kehittämisen lisäksi Tampereen yliopistossa keskitytään tutkimaan työelämävuorovaikutusta etnografisesti, etnometodologisesti ja kokeellisesti.
Muut suomalaiset partnerit hankkeessa ovat Oulun yliopisto ja Autismisäätiö. Oulussa tutkijat innovoivat teknologian teoriaa ihmisvälitteisten kokemusteknologioiden näkökulmasta ja kehittävät uutta käyttäjäkokemuksen arvioinnin menetelmää. Autismisäätiön kanssa työelämää ja teknologioita tutkitaan neuromoninaisten näkökulmasta. Lisäksi yhteistyökumppanina on Raami kehittämispalvelut Oy, jonka kanssa hankkeessa tutkitaan etätyövuorovaikutusta.
NewWorkTech-hanke
- Hankkeen nimi: From the margins to the masses: Standard practices and innovative uses of technology in augmenting different abilities of people in the world of work (NewWorkTech)
- Kesto: 2024–2027
- Rahoitus: Kokonaisuudessaan kolme miljoonaa euroa, Tampereen yliopisto: 850 000 euroa.
- Rahoittaja: Horizon Europe -ohjelma, Research & Innovation Actions (RIA)
- Partnerit: Tampereen yliopisto (FI), Oulun yliopisto (FI), Kööpenhaminan yliopisto (DK), Warwickin yliopisto (UK), Consiglio Nazionale Delle Ricerche (Italian kansallinen tutkimuskeskus, IT), European Platform for Rehabilitation (Euroopan kuntoutusjärjestöjen verkosto, BE), Autismisäätiö (FI), Associazione Italiana Persone Down (Italian Down-ihmisten järjestö, IT), Instituttet for Blinde og Svagsynede (Tanskan näkövammaisten instituutti, DK), Be My Eyes Aps (teknologiayritys, DK).
Lisätietoja:
Maija Hirvonen, professori, Tampereen yliopisto
050 318 2503
maija.hirvonen@tuni.fi
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Sijoitusvakuutukset tarjoavat veroetuja1.4.2025 10:14:45 EEST | Tiedote
Suomalaisilla yksityishenkilöillä on sijoitusvakuutuksissa varoja useiden kymmenien miljardien eurojen arvosta. Janne Myllymäki selvitti tutkimuksessaan, miten näitä miljardeja verotetaan.
Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.
Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote
FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.
Tampereen yliopisto kiinnostaa hakijoita – hakijamäärä kasvoi26.3.2025 13:12:56 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa Tampereen yliopistoon haki yhteensä 34 000 hakijaa. Yhteishaun kanssa samaan aikaan järjestettiin yliopistojen avoimen väylän haku, jossa Tampereen yliopiston hakukohteisiin jätettiin 315 hakemusta. Opiskelupaikkoja syksyllä alkavaan koulutukseen on tarjolla yli 3 600.
Tampereen yliopistosta valmistuu 135 uutta lääkäriä26.3.2025 08:40:00 EET | Tiedote
Tampereen yliopistosta valmistuvat lääketieteen lisensiaatit vannovat lääkärinvalansa perjantaina 28.3.2025. Tutkintotodistuksen kuusivuotisesta koulutuksesta saa 135 nuorta lääkäriä. Nyt valmistuvat mukaan lukien Tampereen yliopistosta on valmistunut kaikkiaan 4428 lääketieteen lisensiaattia. Yliopisto aloitti lääkärikoulutuksen vuonna 1972.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme