Keskuskauppakamari: Suomessa tarvitaan kasvua tukeva veroreformi – työn verotusta kevennettävä reilusti ja yhteisöverokanta laskettava 18 prosenttiin
Keskuskauppakamari ehdottaa veroreformissaan työn verotuksen yleistä keventämistä yhdellä prosenttiyksiköllä sekä marginaaliverokantojen reilua alentamista. Lisäksi Keskuskauppakamarin mukaan Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi yhteisöverokanta tulisi alentaa 18 prosenttiin. Yrittämisen ja omistamisen edellytyksiä voidaan parantaa osinkoverotusta kehittämällä ja perintövero poistamalla.
Suomi tarvitsee mittavan veroreformin päästäkseen aivan liian monien vuosien jälkeen takaisin kasvu-uralle. Verotusta pitää kehittää ja uudistaa laaja-alaisesti, niin että se kannustaa sekä yksilöä että yrityksiä kasvuun. Työn verotusta ja yhteisöveroa keventämällä Suomeen luodaan työntekoon ja investointeihin kannusta verotus.
”Suomessa työn verottaminen on kansainvälisesti kireää vähänkin suuremmissa tuloissa. Palkkatulon verotus kiristyy nopeasti palkan kasvaessa, kun jyrkästi nousevat marginaaliveroprosentit leikkaavat palkansaajan käteen jäävää tuloa. Tämä on Suomen verojärjestelmän merkittävin ongelma, jota on vihdoin lähdettävä ratkaisemaan”, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.
Keskuskauppakamari ehdottaa, että työn verotuksen yleiseksi keventämiseksi valtion tuloveroasteikon kaikissa tuloluokissa tulisi toteuttaa yhden prosenttiyksikön veroalennus. Alennuksen tavoitteena on lisätä työn tekemisen kannustavuutta kaikissa tuloluokissa ja turvata pieni- ja keskituloisten ostovoiman säilymistä.
”Nyt ei pidä unohtaa sitä, että inhimillisen pääoman kartuttamista, kouluttautumista ja työvoiman intoa tulla ja jäädä Suomeen on kannustettava myös korkeita rajaveroasteita alentamalla. Ansiotulojen marginaaliverotusta tulisi keventää reippaasti siten, että valtion ylin veroprosentti laskettaisiin 34 prosenttiin, jolloin lisätienesteistä jäisi ylimmissäkin tuloluokissa vähintään puolet käteen. Muutoksen staattinen hintalappu on vain muutama sata miljoonaa euroa ja itserahoittavuusaste erittäin korkea - jopa sataprosenttinen Ruotsin esimerkin mukaisesti”, sanoo Tomi Viitala.
Yhteisöverokantaa alas ja omistamisen edellytykset kuntoon
Yhteisöverokannan tasoa pidetään monissa kilpailukykyvertailuissa keskeisenä ja helposti vertailtavana tekijänä, jolla on kiistatta merkitystä Suomen kilpailukyvylle investoinneista.
“Suomen 20 prosentin yhteisöverokanta ei tuo enää kilpailuetua kuten vuosikymmen sitten, jolloin muiden Pohjoismaiden verokannat olivat vielä 22–27 prosentissa. Lisäksi EU:ssa on yhä enemmän maita, joissa yhteisöverokanta on laskettu alle 20 prosentin. Yhteisöverokannan alentaminen 18 prosenttiin antaisi yrityksille vahvan signaalin siitä, että Suomi pidetään tulevaisuudessakin kilpailukykyisenä investointi- ja sijaintipaikkana ”, sanoo Viitala.
Yrittämisen ja omistamisen edellytysten parantamiseksi Keskuskauppakamari ehdottaa osinkoverotuksen rakenteellista uudistamista sekä perintö- ja lahjaveron poistamista.
“Nykyinen yrityksen nettovarallisuuteen sidottu osinkoveromalli tulisi korvata yksinkertaisemmalla mallilla, jossa osingon kokonaisverotaso yhtiön maksama vero huomioiden asetettaisiin hieman pääomatuloverokantojen alapuolelle yritys- ja omistajariskin huomioimiseksi. Malli olisi nykyistä neutraalimpi eikä verotus riippuisi siitä, muodostuuko yrityksen arvonlisä aineellisesta vai aineettomasta varallisuudesta”, selventää Viitala muutoksen tavoitteita.
“Perintö- ja lahjaverotukselle tulee näyttää ovea naapurimaidemme tapaan. Ruotsin esimerkki osoittaa, että ilmankin tullaan toimeen. Poiston fiskaalisia vaikutuksia voitaisiin lieventää hyvin suunnitellulla siirtymäajalla”, ehdottaa Viitala.
Viitala toivoo, että hallituksella riittää rohkeus veroreformikokonaisuuden toteuttamiseen, koska Suomi tarvitsee kipeästi kasvua.
“Uskomme Keskuskauppakamarissa, että veroreformin kasvuvaikutukset talouteen olisivat huomattavan positiiviset ja se rahoittaisi pidemmällä aikavälillä itsensä veropohjien kasvun kautta. Lyhyen aikavälin verotuottomenetyksiä voidaan paikata erityisesti haittaverojen kiristyksillä”, Viitala sanoo.
Kasvun reformi luettavissa kokonaan täältä
Yhteyshenkilöt
Tomi ViitalaJohtava veroasiantuntija
Puh:045 7731 2025tomi.viitala@chamber.fiLiitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari: Suomi tarvitsee uutta ydinvoimaa tasaisen perusvoiman turvaamiseksi12.12.2024 06:54:00 EET | Tiedote
Keskuskauppakamari esittää useita toimenpiteitä puhtaan sähkön lisäämiseksi Suomessa. Puhdas, toimitusvarma ja kohtuuhintainen sähkö on Suomelle kilpailuetu, joka houkuttelee investointeja ja uusia pääomia. Osa kokonaisuutta on ydinvoiman lisärakentaminen, sillä ilman uusia hankkeita ydinvoiman tuotanto vähenee Suomessa ensi vuosikymmenen lopulla.
Keskuskauppakamari: Joululahja työntekijälle voi aiheuttaa yllätysveron11.12.2024 06:57:00 EET | Tiedote
Työntekijälle annettujen lahjojen verokohtelu herättää kysymyksiä erityisesti joulun alla, vaikka verotuskäytäntö on melko yksiselitteinen. Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala muistuttaa, että rahana tai siihen verrattavana suorituksena annettua lahjaa pidetään aina veronalaisena palkkatulona. Sen sijaan esineet, pääsyliput tai palvelut voivat olla verovapaita lahjoja.
Suomeen 22 uutta hyväksyttyä tavarantarkastajaa9.12.2024 14:32:29 EET | Tiedote
Keskuskauppakamarin vuosittain järjestämässä hyväksyttyjen tavarantarkastajien (HTT) kokeessa saatiin uusia HTT-tarkastajia kymmenelle kauppakamarialueelle: Helsingin seudulle, Hämeeseen, Keski-Suomeen, Kuopion alueelle, Länsi-Uudellemaalle, Kymenlaaksoon, Ouluun, Pohjanmaalle, Satakuntaan ja Turkuun.
Kauppakamarikysely: Vientiyritysten odotukset ensi vuodelle parantuneet selkeästi - maailmantalouden tilanne kuitenkin huolestuttaa9.12.2024 06:55:00 EET | Tiedote
Vientiyritysten odotukset tulevasta vuodesta ovat merkittävästi positiivisemmat kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Kauppakamarien vientiyrityksille suunnattuun kyselyyn vastanneista yrityksistä 60 prosenttia odottaa viennin kasvavan vuonna 2025 joko jonkin verran tai merkittävästi. Vuosi sitten kasvua seuraavalta vuodelta odotti vain 43 prosenttia vientiyrityksistä. Viennin laskua odottaa nyt 11 prosenttia, kun vuosi sitten laskua odotti 20,5 prosenttia vastanneista yrityksistä.
Keskuskauppakamari: Kiinalaiset ultrapikamuotia myyvät verkkokaupat vääristävät kilpailua joulumarkkinoilla – EU:lta tarvitaan tiukempaa kuria5.12.2024 06:55:00 EET | Tiedote
“Kiinalaiset verkkokaupat, jotka myyvät ultrapikamuotia ja muita halpatuotteita on laitettava kuriin”, vaatii Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Johanna Sipola.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme