Kauppakamarikysely: Vientiyritysten odotukset ensi vuodelle parantuneet selkeästi - maailmantalouden tilanne kuitenkin huolestuttaa
Vientiyritysten odotukset tulevasta vuodesta ovat merkittävästi positiivisemmat kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Kauppakamarien vientiyrityksille suunnattuun kyselyyn vastanneista yrityksistä 60 prosenttia odottaa viennin kasvavan vuonna 2025 joko jonkin verran tai merkittävästi. Vuosi sitten kasvua seuraavalta vuodelta odotti vain 43 prosenttia vientiyrityksistä. Viennin laskua odottaa nyt 11 prosenttia, kun vuosi sitten laskua odotti 20,5 prosenttia vastanneista yrityksistä.
”Tässä on nyt tapahtunut selkeä, positiivinen muutos parempaan. Suurelta osin tämä johtuu yleisestä odotuksesta ja ennusteista maailmantalouden kohentumisesta tulevana vuonna, mutta myös yritysten omista toimista, kuten uusille markkinoille laajentumisesta, uusista tuotteista sekä kehitystoimista”, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo.
Vientijohtajakysely tehtiin marras-joulukuun vaihteessa vientiä harjoittaville eri toimialoja edustaville kauppakamarien jäsenyrityksille. Vastaajia oli 109. Kysymyksissä katsottiin tulevaa vuotta.
Uusina, potentiaalisina kasvualoina yritykset näkivät erityisesti puhtaat teknologiat ja vähähiiliset ratkaisut, innovatiiviset teknologiat, energiateknologian ja digitalisaation.
”Näiltä aloilta löytyy tulevaisuuden kasvua ja onneksi suomalaisilla yrityksillä on tämänkaltaista osaamista”, Pohjanheimo sanoo.
Vientinäkymiä heikentäviksi seikoiksi nähtiin edelleen niin heikentynyt kysyntä, taantuva maailmantalous kuin kohonneet kustannuksetkin. Nämä samat seikat ovat heikentäneet vientiä koko kuluvan vuoden ajan.
Geopoliittinen epävarmuus vaikuttaa kannattavuuteen
Maailmantalouden tilanne huolestuttaa yrityksiä viimevuotista enemmän. Peräti 84,5 prosenttia yrityksistä kertoo olevansa huolissaan maailmantalouden tilanteesta. Yrityksiä huolestuttaa muun muassa Yhdysvaltojen uuden presidentin kauppapolitiikka eli mahdolliset tullit.
64 prosenttia vastaajista puolestaan kertoi, että geopoliittinen epävarmuus ja siitä aiheutuvat häiriöt vaikuttavat yrityksen kannattavuuteen joko merkittävästi tai jonkin verran. Geopoliittiseen epävarmuuteen yritykset ovat kuitenkin varautuneet jo pidempään muun muassa vahvistamalla tietoturvallisuutta, monipuolistamalla arvo- ja toimitusketjuja sekä lisäämällä poliittisten riskien arviointia.
”Geopoliittinen epävarmuus on jatkunut niin pitkään, että yritykset osaavat jo varautua ainakin sellaisiinkin asioihin, jotka eivät ole vielä tiedossa tai eskaloituneet. Koko 2020-luku on ollut yrityksille huomattavasti aiempaa epävarmempaa ja siten haavoittuvaisempaa aikaa geopoliittisista syistä ja se on myös vahvistanut yritysten varautumista tulevaan”, Pohjanheimo sanoo.
Kauppakamarien vientijohtajakysely tehtiin 27.11.-2.12. ja siihen vastasi 109 vientiyritystä ympäri Suomen. Hieman vajaa kolmasosa vastanneista yrityksistä työllistää yli 250 henkilöä, reilu kolmasosa 50-249 henkilöä ja kolmasosa alle 50 henkilöä. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse ja siihen pystyi vastaamaan vain yhden kerran.
Yhteyshenkilöt
Päivi PohjanheimoJohtaja, kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari
Puh:050 573 8494paivi.pohjanheimo@chamber.fiLiitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari: Suomi tarvitsee uutta ydinvoimaa tasaisen perusvoiman turvaamiseksi12.12.2024 06:54:00 EET | Tiedote
Keskuskauppakamari esittää useita toimenpiteitä puhtaan sähkön lisäämiseksi Suomessa. Puhdas, toimitusvarma ja kohtuuhintainen sähkö on Suomelle kilpailuetu, joka houkuttelee investointeja ja uusia pääomia. Osa kokonaisuutta on ydinvoiman lisärakentaminen, sillä ilman uusia hankkeita ydinvoiman tuotanto vähenee Suomessa ensi vuosikymmenen lopulla.
Keskuskauppakamari: Joululahja työntekijälle voi aiheuttaa yllätysveron11.12.2024 06:57:00 EET | Tiedote
Työntekijälle annettujen lahjojen verokohtelu herättää kysymyksiä erityisesti joulun alla, vaikka verotuskäytäntö on melko yksiselitteinen. Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala muistuttaa, että rahana tai siihen verrattavana suorituksena annettua lahjaa pidetään aina veronalaisena palkkatulona. Sen sijaan esineet, pääsyliput tai palvelut voivat olla verovapaita lahjoja.
Suomeen 22 uutta hyväksyttyä tavarantarkastajaa9.12.2024 14:32:29 EET | Tiedote
Keskuskauppakamarin vuosittain järjestämässä hyväksyttyjen tavarantarkastajien (HTT) kokeessa saatiin uusia HTT-tarkastajia kymmenelle kauppakamarialueelle: Helsingin seudulle, Hämeeseen, Keski-Suomeen, Kuopion alueelle, Länsi-Uudellemaalle, Kymenlaaksoon, Ouluun, Pohjanmaalle, Satakuntaan ja Turkuun.
Keskuskauppakamari: Kiinalaiset ultrapikamuotia myyvät verkkokaupat vääristävät kilpailua joulumarkkinoilla – EU:lta tarvitaan tiukempaa kuria5.12.2024 06:55:00 EET | Tiedote
“Kiinalaiset verkkokaupat, jotka myyvät ultrapikamuotia ja muita halpatuotteita on laitettava kuriin”, vaatii Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Johanna Sipola.
Keskuskauppakamari: Suomessa tarvitaan kasvua tukeva veroreformi – työn verotusta kevennettävä reilusti ja yhteisöverokanta laskettava 18 prosenttiin4.12.2024 06:50:00 EET | Tiedote
Keskuskauppakamari ehdottaa veroreformissaan työn verotuksen yleistä keventämistä yhdellä prosenttiyksiköllä sekä marginaaliverokantojen reilua alentamista. Lisäksi Keskuskauppakamarin mukaan Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi yhteisöverokanta tulisi alentaa 18 prosenttiin. Yrittämisen ja omistamisen edellytyksiä voidaan parantaa osinkoverotusta kehittämällä ja perintövero poistamalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme