Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi
Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin kasvualustan. Ruokatieto sai yhdessä SUVI:n kanssa Ruokaviraston rahoituksen kolmivuotiselle kehityshankkeelleen ’Ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen’.

Ruokaviennin yrityslähtöistä kasvualustaa kehitetään yhteistyössä
Kasvualusta kokoaa yritysten ääntä ja toimii tiiviissä yhteistyössä hallinnon ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena on saada aikaan pysyvä toimintamalli elintarvikealan yritysten näkemysten kokoamiseksi ja viennin kasvun mahdollistamiseksi jatkuvassa vuoropuhelussa valtion ja verkostojen kanssa. Päämääränä on yhteistyössä kaksinkertaistaa Suomen ruokavienti vuoteen 2031 mennessä.
- Ruokaviennin kasvualusta on merkittävä askel kohti Suomen elintarvikeviennin kasvua. Nyt yhdistämme elintarvikeyritykset, vientipalveluita tarjoavat yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat, ja rakennamme yhdessä ruokaviennin strategiaa. Rahoitus mahdollistaa nopean vauhtiin pääsyn ja toiminnan. Tulemme yhdessä rakentamaan ruokaviennin strategiaa ja kehittämään käytänteitä vahvassa vuoropuhelussa valtion ja muiden toimijoiden kanssa, toteaa Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Ruokatieto vahvistaa osaamistaan
Ruokatieto on nimittänyt elintarviketieteen maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi. Vainionpää aloittaa tehtävässään vuoden 2025 alusta.
- Ihan ensimmäisenä käyn läpi elintarvikeyritysten kanssa yhdessä tämänhetkiset kehitysalueet, joiden pohjalta lähdetään muodostamaan tavoitteita ruokaviennin strategiaa varten. Lisäksi tapaan julkisen sektorin toimijat ja varmistan, että elintarvikeyritykset ovat Ruokatiedon kautta mukana kaikissa relevanteissa valmisteluissa ruokaviennin kasvustrategian tavoitteiden saavuttamiseksi, kertoo Jukka Vainionpää.
Lisätietoja antavat
Ruokatieto, toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi gsm. +358 50 511 8909
SUVI ry, hallituksen puheenjohtaja Jyrki Karlsson, toimitusjohtaja, Linkosuon Leipomo Oy, jyrki.karlsson@linkosuo.fi, +358 50 357 4155.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni-Mari SyväniemiToiminnanjohtaRuokatieto Yhdistys ry
Puh:050 511 8909anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fiRuokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan
Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton11.4.2025 18:02:42 EEST | Tiedote
Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille tuttu uunilohi oli kääräisty letin muotoon ja höystetty herkullisesti fenkolilla sekä tuunattu taitavasti mausteilla. Todella tiukassa finaalissa kunniamaininnat saivat myös upeasti suoriutuneet Posion peruskoulu ja Kuivaniemen koulu Iistä.
Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat11.4.2025 17:09:21 EEST | Tiedote
Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila Outokummussa ja Maalaisjärki -kanavat Alavudelta ovat avanneet ovensa oppilaille joko virtuaalisten vierailujen ja videoblogin muodossa, tai vastaanottamalla oppilaita tilalleen tutustumiskäynnille tai maatilaleireille. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.
Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita28.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle ruoalle. Hyvää Suomesta -alkuperämerkittyjen elintarvikkeiden osuus ruokakorin arvosta on 32 %, aivan kuten edellisenä vuonna.
Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset28.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kalevalan päivänä 28.2. juhlitaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri on tänä päivänä perinteitä ja muutosta, raaka-aineita läheltä sekä erilaisia ruokavalioihin liittyviä asioita. Vastaajien mielikuvat nykypäivän suomalaisesta ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleensä ovat lähentyneet.
Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua6.2.2025 07:50:28 EET | Tiedote
Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan uudistuksen yhteydessä Suomella on mahdollisuus kunnianhimoiseen vienninedistämisen kehittämiseen. Tulevaisuudessa järjestelmän tulee tehokkaimmalla ja asiakaslähtöisimmällä tavalla tukea kansainvälistyviä yrityksiä ja olla kilpailukykyinen suhteessa verrokkimaihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme