Jyväskylän yliopisto

Väitös: Uusia havaintoja eksoottisten aktiniumytimien rakenteesta (Louko)

Jaa

Jyväskylän yliopistossa valmistuneessa fysiikan alan väitöstutkimuksessa onnistuttiin mittamaan ensimmäistä kertaa kahden neutronivajaan aktinium isotoopin lähettämiä gammasäteitä. Mittaukset paljastivat, että molemmat ytimet ovat hyvin samankaltaisia kuin yhden protonin kevyemmät radiumisotoopit.

Jussi Loukon väitöskirjan tarkastustilaisuus perjantaina 13.12.2024 klo 12:00.
Jussi Loukon väitöskirjan tarkastustilaisuus perjantaina 13.12.2024 klo 12:00.

Kaikki tavallinen aine koostuu atomeista. Vaikka atomit ovat jo itsessään erittäin pieniä, ovat niiden ytimet vielä noin kymmenentuhatta kertaa pienempiä. Oikeastaan suurin osa yksittäisestä atomista on vain tyhjää tilaa. Varsinainen ydin sen sijaan koostuu protoneista ja neutroneista ja on erittäin tiivis. Atomiydin onkin ihanteellinen kohde maailmankaikkeuden perusvuorovaikutusten tutkimiseen. 

Maailmanluokan mittalaitteisto 

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratoriossa hyödynnetään muun muassa fuusioreaktioita, joiden avulla on mahdollista tuottaa harvinaisten alkuaineiden epävakaita isotooppeja, joita ei normaalisti löydy maapallolta. Kunkin alkuaineen eri isotooppien ytimissä on aina sama määrä protoneja, mutta neutroniluku vaihtelee isotoopista toiseen.  

Kun atomiydin muodostuu ydinreaktiossa, päätyy se usein virittyneelle energiatilalle. Purkautuessaan näiltä ylemmiltä tiloilta atomiydin lähettää gammasäteitä, joita havaitsemalla saadaan tietoa atomiytimen rakenteesta. Tätä gammasäteiden tutkimusta kutsutaan gammaspektroskopiaksi.  

Haastava tutkimuskohde 

Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Jussi Loukon väitöskirjatyössä tutkittiin kahden neutronivajaan aktinium isotoopin, 211Ac ja 213Ac, rakennetta MARA rekyyliseparaattorin ja JUROGAM 3 gammaspektrometrin avulla. Aktinium sijaitsee jaksollisessa järjestelmässä uraanin ja radonin välimaastossa eli se on raskas ja radioaktiivinen alkuaine. Lisäksi väitöstyössä onnistuttiin mittaamaan radium-211 isotoopin ominaisuuksia. 

- Eksoottisten atomiytimien tutkiminen on erittäin haastavaa, sillä niitä syntyy vain häviävän pieni määrä fuusioreaktioissa. Nyt näiden kahden aktiniumytimen lähettämiä gammasäteitä onnistuttiin mittamaan ensimmäistä kertaa, sanoo väitöskirjatutkija Jussi Louko Jyväskylän yliopistosta. Mittaukset osoittivat, että nämä ytimet muistuttavat todella paljon niiden yhtä protonia keveämpiä radium isotooneja, hän jatkaa.  

Mittaukset haastavat ydinteorioita 

Erityinen motivaatio juuri näiden ytimien tutkimiseen liittyy niiden lähellä esiintyviin kollektiivisiin ilmiöihin, jossa ytimen protonit ja neutronit näyttävät käyttäytyvän yhtenäisesti. Teoreettiset fyysikot pyrkivät kehittämään malleja, joiden avulla kaikkien atomiytimien käyttäytymistä voitaisiin ennustaa. Kokeelliset mittaukset ovat välttämättömiä testipisteitä näille teorioille.  

- Tässä tapauksessa kokeellinen data soveltui teoreettisiin malleihin varsin hyvin, mutta juuri systemaattinen tutkimustyö on tärkeää, sillä usein mielenkiintoisimmat poikkeavuudet ovat äkillisiä, selventää Louko.  

FM Jussi Loukon väitöskirjan “Probing neutron deficient trans-lead nuclei with γ-ray spectroscopy using in-flight separator and recoil-decay tagging method” tarkastustilaisuus perjantaina 13.12.2024 klo 12:00 fysiikan laitoksen salissa FYS1. Vastaväittäjänä toimii yli-insinööri, FT Kerttuli Helariutta (Helsingin yliopisto) ja kustoksena akatemiatutkija Kalle Auranen (Jyväskylän yliopisto). 

Väitöskirja " Probing neutron deficient trans-lead nuclei with γ-ray spectroscopy using in-flight separator and recoil-decay tagging method” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/98297  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Jussi Louko, jussi.i.louko@jyu.fi

Kuvat

Jussi Loukon väitöskirjan tarkastustilaisuus perjantaina 13.12.2024 klo 12:00.
Jussi Loukon väitöskirjan tarkastustilaisuus perjantaina 13.12.2024 klo 12:00.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Seitsemän uutta professoria esittäytyy juhlaluennoilla 10.12.202410.12.2024 14:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät tiistaina 10.12.2024 kahdessa tilaisuudessa, yliopiston juhlasalissa sekä Seminariumin vanhassa juhlasalissa. Juhlaluentonsa pitivät gerontologian ja kansanterveyden professori Mikaela von Bonsdorff, liikuntafysiologian professori Juha Hulmi, sosiaalityön professori Kati Turtiainen, journalistiikan professori Turo Uskali sekä korkeakoulututkimuksen professori Terhi Nokkala, evoluutio- ja ympäristöbiologian professori Katja Räsänen ja taloustieteen professori Jutta Viinikainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye