Jyväskylän yliopisto

Suomen Akatemia rahoittaa tutkimushankkeista kummunneita ideoita – rahoitusta kahdelle Jyväskylän yliopiston hankkeelle

Jaa

Suomen Akatemia on myöntänyt Ideat ratkaisuiksi – tutkimuksen hyödyntämisen rahoitushaussa yhteensä kymmenen miljoonaa euroa 32 hankkeelle, yhteensä 39 osahankkeelle. Rahoituksen sai 17 prosenttia hakemuksista.

Tutkimuksen hyödyntämisen rahoitus edistää tutkimustulosten hyödyntämistä kohti kaupallistamista ja muuta yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Rahoitusta sai kaksi Jyväskylän yliopiston hanketta. Hankkeet käynnistyvät 1.1.2025 ja kestävät kaksi vuotta.

Ennaltaehkäisevää hyvinvoinnin tukea Nuorten Kompassilla

Vuosina 2019–2023 toimineessa, kehityspsykologian professori Noona Kiurun johtamassa Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa kehitettiin uusi viiden viikon pituinen hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuva verkkointerventio iACT. Satunnaistettujen interventiotutkimusten tulokset osoittivat, että iACT:in avulla voidaan edistää nuorten hyvinvointia urasuunnittelua, paineensietokykyä ja psykologista joustavuutta etenkin paljon oireilevilla nuorilla. Uudistettu iACT-ohjelma 'Nuorten Kompassi' avattiin kaikkien suomalaisten nuorten ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten vapaaseen käyttöön toukokuussa 2022. Nuorten Kompassin aiempaa pilottiversiota on kehitetty myös Keski-Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittamana.

Nyt Kiurun johtama uusi hanke sai noin 300 000 euron rahoituksen.

”Uudessa hankkeessa keräämme ja analysoimme Nuorten Kompassista saatua laajaa palaute- ja käyttöaktiivisuusdataa sekä laajennamme ohjelman kielivalikoimaa. Lisäksi kehitämme uutta ryhmäinterventiomallia sekä jatkamme ja laajennamme iACT:in levitystyötä yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa. Hankkeemme myötä avautuu kustannustehokas mahdollisuus tarjota ennaltaehkäisevää hyvinvoinnin tukea suurelle joukolle nuoria”, Kiuru kertoo.

Mobiilisovellus kotoutuskoulutuksen kielenopiskelun tueksi

Suomen Akatemian rahoittamassa DigiTala-hankkeessa (2019–2023) kehitettiin Moodle-työkalu automaattiseen puhumisen arviointiin lukiolaisille, jotka opiskelevat suomea ja ruotsia. Helsingin yliopiston johtamassa projektissa olivat mukana myös Jyväskylän yliopisto ja Aalto-yliopisto.

Uuden Digitala in action -projektin tavoitteena on kehittää työkalusta mobiilisovellus, joka palvelee uutta arviointitarkoitusta: kotoutuskoulutusta ja sen päätteeksi järjestettävää suomen kielikoetta. Sovellus sopii myös omatoimiseen suullisen kielitaidon harjoitteluun.

Jyväskylän yliopiston osahanketta johtaa yliopistonlehtori Mikko Kuronen kieli- ja viestintätieteiden laitokselta. Jyväskylän osuus rahoituksesta on noin 96 000 euroa. Projektin kokonaisrahoitus on noin 445 000 euroa.

Mobiilisovelluksen kehittämisen lisäksi projektin aikana parannetaan työkalun käytettävyyttä ja arviointien luotettavuutta sekä kehitetään puhumisen tehtäviä ja arviointikriteerejä kotoutujille sopiviksi. Mobiilisovelluksen prototyypin käyttökokemuksia kerätään opettajilta ja opiskelijoilta kotoutumiskoulutuksen aikana ja päättyessä. Hankkeeseen liittyy yhteistyötä muun muassa Opetushallituksen ja muiden kotoutumiskoulutuksen toimijoiden kanssa.

Lisätietoja:

Noona Kiuru, professori, psykologian laitos
noona.h.kiuru@jyu.fi, puh. +358408054740

Mikko Kuronen, yliopistonlehtori, kieli- ja viestintätieteiden laitos
mikko.j.kuronen@jyu.fi, puh. +358408053242

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Suomalaisoppilaiden matematiikan ja luonnontieteiden osaaminen kansainvälisesti tarkasteltuna hyvällä tasolla - osaamiserot kasvavat edelleen4.12.2024 12:00:00 EET | Tiedote

Suomalaisten neljäs- ja kahdeksasluokkalaisten matematiikan ja luonnontieteiden osaaminen on hyvää tasoa, mutta oppilaiden väliset osaamiserot kasvavat edelleen. Tämä käy ilmi tänään julkistetusta kansainvälisestä TIMSS 2023 -tutkimuksesta, jossa arvioitiin neljäs- ja kahdeksasluokkalaisten matematiikan ja luonnontieteiden osaamista.

Filosofian ala kaipaa koulukuntarajat ylittävää tutkimusta menetelmistä4.12.2024 08:58:00 EET | Tiedote

YTM Tiia-Mari Hovilan väitöskirja tuo esiin tarpeen selkeyttää filosofisen tutkimuksen käytäntöjä. Hovila tarkastelee, minkälaisiin menetelmiin ja koulukuntiin suomalaiset filosofit ovat joko tietoisesti tai huomaamattaan sitoutuneet. Väitöskirja osoittaa, että filosofin koulukunta- ja menetelmäsitoumuksien tutkiminen vaatii analyysia filosofian alan institutionaalisista tekijöistä.

Väitös: Harvinaiset maametallit talteen aminofosfonaateilla kaivosvesistä ja neodyymimagneeteista (Virtanen)4.12.2024 06:15:00 EET | Tiedote

Harvinaisten maametallien kemiallisen kierrätyksen kehittäminen ja talteenottaminen sivu- ja jätevirroista on entistä tärkeämpää uusiutuvien energioiden tuotannon ja sähköautoteollisuuden kasvaessa. Myös Euroopan unioni haluaa kasvattaa kriittisten mineraalien omavaraisuutta kiertotalouden keinoin. Jyväskylän yliopiston väitöskirjatyössä tutkittiin aminofosfonaatteja harvinaisten maametallien talteenottamisessa kaivosvesistä ja neodyymimagneeteista, mikä johti lopulta patenttihakemukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye