Joka neljäs nainen kieltäytyy kinkusta – joulupöydän perinteet voimakkaassa murroksessa
Eläinoikeusakatemian teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan perinteinen joulukinkku herättää myös vastalauseita, erityisesti naisten keskuudessa. Suomalainen joulupöytä elääkin murroksessa ja kinkun tilalle valitaan yhä useammin muita ruokia.
Sukupuolten välillä selkeä ero kinkun syömisessä
Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan perinteinen suomalainen joulukinkku herättää myös vastalauseita, erityisesti naisten keskuudessa. Eläinoikeusakatemian tilaamassa ja Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselyssä peräti 25 % naisista vastasi "ei" kysymykseen ”Oletko halukas syömään sianlihaa?”
Kysely osoittaa selviä eroja miesten ja naisten ruokavalinnoissa. Miehistä vain 8 % kertoi kieltäytyvänsä sianlihasta, mikä on alle kolmasosa naisten vastaavasta osuudesta. Tulos on linjassa kansainvälisen tutkimuksen havaintojen kanssa: eroihin ruokavaliossa vaikuttaa muun muassa käsitys siitä, mikä on soveliasta millekin sukupuolelle.
”Naisten kohdalla lihasta kieltäytyminen on kulttuurisesti hyväksyttävämpää, kun taas miehisyyteen on perinteisesti liitetty punaisen lihan syönti. Naisten on myös helpompi osoittaa myötätuntoa ja moraalista huolta eläimiä kohtaan, kun taas miehisyyteen liitetään jopa tietynlaista kovuutta. Tämä heijastuu eläinasenteisiin ja siihen, mitä syömme”, toteaa Eläinoikeusakatemian puheenjohtaja, eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Elisa Aaltola.
Koiranliha on tabu lähes kaikille
Kysely paljastaa, että koiranliha on selvä tabu. Vain 1 % naisista ja 5 % miehistä ilmoitti olevansa valmiita syömään koiraa. Siinä, minkä lajisia eläimiä ihmiset ovat halukkaita syömään, on siis suuria eroja, eikä juuri kukaan suostuisi syömään koiran lihaa.
Kysymykseen "Onko koira mielestäsi älykkäämpi kuin sika?" vastattiin puolestaan seuraavasti:
47 % piti koiraa älykkäämpänä
29 % piti sikaa älykkäämpänä
23 % ei osannut sanoa.
Tulokset osoittavat, että käsitykset eläinten älykkyydestä eivät merkittävästi ohjaa ihmisten halua syödä tietyn eläinlajin lihaa. ”Koirat ovat saavuttaneet kulttuurisen erityisaseman, jonka myötä koira mielletään ruoan sijaan perheenjäseneksi. Kulttuuriset tottumukset vaikuttavat eläinten kohteluun enemmän kuin tieto koskien eläinten älykkyyttä. Toisaalta kysely osoittaa, että ymmärrys sikojen älykkyydestä kehittyy. Lähes joka kolmas pitää sikaa koiria älykkäämpänä – arvio, mille tiede antaa tukea”, kommentoi Elisa Aaltola.
Onko sianlihasta tulossa uusi tabu?
Se, että peräti neljäsosa naisista ei halua syödä sianlihaa, viittaa ruokakulttuurin murrokseen. Sianlihan syömisestä saattaa tulevaisuudessa kehittyä kulttuurinen tabu – samalla tavalla kuin mitä koiranlihan syöminen nykyään on.
"Asenteet eläimiä kohtaan muuttuvat jatkuvasti. Vielä 1980-luvulla koirista tehtiin turkiksia, mutta viime vuosikymmeninä koiran asema on parantunut huomattavasti. On mahdollista, että jonakin päivänä myös sikojen syöminen koetaan yhtä vastenmielisenä kuin koirien", toteaa Aaltola.
Silloin siankankku joulupöydässä olisi jo lähes kaikkien mielestä kummastus.
Lisätietoja:
Tutkimuksen tilasi Eläinoikeusakatemia ja toteutti Taloustutkimus 11/2024. Otantaan osallistui 1007 henkilöä. Virhemarginaali on +-3 prosenttiyksikköä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elisa AaltolaPuheenjohtaja
Puh:0503738051elisa.aaltola@elainoikeusakatemia.fiJussi HakanenViestintävastaava
Puh:0413144548jussi.hakanen@elainoikeusakatemia.fiLiitteet
Linkit
Eläinoikeusakatemia
Eläinoikeusakatemia on uusi suomalainen järjestö. Tuomme eläimiä koskevaa tiedettä ja tutkimusta kansantajuisesti jokaisen saataville.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläinoikeusakatemia ry
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme