Melu ja tärinä yhä ammattitautien kärkeä — yli 60 prosentissa työpaikkoista riskit arvioimatta
Vaikka melun ja tärinän haittavaikutukset ovat kaikkien tuntemia työympäristön vaaratekijöitä, näyttäytyvät ne edelleen ammattitautitilastojen kärjessä. Meluvamma on vuodesta toiseen Suomen yleisin ammattitauti ja tärinätauti kuuluu kymmenen yleisimmän joukkoon.
Tästä syystä työsuojeluviranomaiset ovat tänä vuonna valvoneet kohdennetusti työpaikkojen melua ja tärinää. Tehdyissä tarkastuksissa havaittiin puutteita meluriskinarvioinnissa 62 prosentissa kohteista ja tärinän osalta vastaava luku oli 63 prosenttia.
”Kun riskienarviointi puuttuu kokonaan tai se on tehty puutteellisesti, myöskään työterveyshuolto ei pysty antamaan laadukkaasti terveydellisen merkityksen arviointia omassa työpaikkaselvityksessään”, muistuttaa tarkastaja Marjo Vänskä.
Voimassa oleva meluasetus on jo vuodelta 2006 ja tärinäasetus vuodelta 2005. Työpaikoilla on siis ollut aikaa reagoida asetusten vaatimuksiin melkein kaksi vuosikymmentä.
”Liian usein työpaikoilla esiintyvä melu kuitataan sillä, että työntekijät käyttävät kuulosuojaimia. Tärinän osalta puolestaan todetaan, että sille ei oikein voi mitään”, tarkastaja Marjo Vänskä ihmettelee.
Melulle ja tärinälle altistuminen arvioitava
Laadukas riskinarviointi pitää sisällään altistumisen arvioinnin. Sekä melun että tärinän osalta asetuksissa on annettu työperäisen altistumisen toiminta- ja raja-arvoja. Altistumisen selvittämiseksi tarvitaan yleensä mittauksia, jotta voidaan tarkastella työpaikan olosuhteita verrattuna näihin arvoihin.
”Jos melulle ja tärinälle asetetut toiminta-arvot ylittyvät, täytyy laatia torjuntaohjelma ja lähteä työstämään riskinhallintakeinoja. Ensi sijassa tulevat tekniset torjuntakeinot, muutokset työtapoihin ja työmenetelmiin ja vasta viimekädessä etsitään sopivat suojaimet käyttöön. Toisaalta sopivilla suojaimilla voidaan ostaa aikaa teknisten torjuntakeinojen toteutukselle”, muistuttaa tarkastaja Marjo Vänskä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tarkastaja Marjo Vänskä, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintavirasto
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen erikoiskurssi kokosi sivistystoimen toimijoita Kuopioon12.12.2024 11:11:21 EET | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti yhteistyössä Kainuun prikaatin kanssa alueellisen maanpuolustuksen erikoiskurssin nro 18/2024 Kuopiossa 3.-4.12.2024. Kurssille osallistui noin 50 sivistystoimen johtotehtävissä työskentelevää.
Palvelukodin työntekijät tekivät huomattavia määriä töitä – palveluesihenkilölle sakkoja työaikarikkomuksesta10.12.2024 13:43:20 EET | Tiedote
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaisen palvelutalon palveluesihenkilölle 10 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 2.12.2024.
Luonnonvarakeskus saa alittaa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajan9.12.2024 09:46:57 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskukselle on myönnetty oikeus tilapäisesti poiketa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajasta. Poikkeamisella turvataan riittävä vesimäärä Enonkoskella sijaitsevalle kalanviljelylaitokselle. Laitoksella viljellään ja ylläpidetään uhanalaisia kalakantoja, muun muassa Saimaan järvilohta.
Regionförvaltningsverken understöder tillsyn inom grundläggande utbildning9.12.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken understöder det kommande lagförslaget om tillsyn inom den grundläggande utbildningen. Enligt utkastet till förslaget ska regionförvaltningsverken i fortsättningen på eget initiativ kunna utreda om en utbildningsanordnare har följt lagen. Det skulle inte såsom i nuvarande lagstiftning längre krävas att en vårdnadshavare lämnar in ett klagomål, utan regionförvaltningsverket skulle kunna starta en utredning till exempel utifrån uppgifter i medierna eller kundkontakter. Genom tillsyn skulle det således vara möjligt att smidigare och mer effektivt ingripa i missförhållanden, och tillsyn kunde också förebygga problem.
Aluehallintovirastot kannattavat perusopetuksen valvontaa9.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Aluehallintovirastot kannattavat tulevaa lakiesitystä perusopetuksen valvonnasta. Esitysluonnoksen mukaan aluehallintovirastot voisivat jatkossa oma-aloitteisesti tutkia, onko opetuksen järjestäjä noudattanut lakia. Enää ei edellytettäisi nykyisen lain tapaan, että huoltaja tekee asiasta kantelun, vaan aluehallintovirastot voisivat käynnistää asian selvittämisen esimerkiksi mediassa olleiden tietojen pohjalta tai asiakasyhteydenoton perusteella. Valvonnan kautta pystyttäisiin näin ketterämmin ja tehokkaammin puuttumaan epäkohtiin, ja valvonta voisi myös ennaltaehkäistä ongelmia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme