Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Palvelukodin työntekijät tekivät huomattavia määriä töitä – palveluesihenkilölle sakkoja työaikarikkomuksesta

Jaa

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaisen palvelutalon palveluesihenkilölle 10 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 2.12.2024.

Syytteen mukaan palvelutalon palveluesihenkilö, joka toimi työnantajan edustajana, oli vuonna 2022 tahallaan tai huolimattomuuttaan rikkonut työaikalain säännöstä, joka rajoittaa työajan enimmäismäärää. Palveluesihenkilö ei ollut seurannut työntekijöiden työaikoja riittävästi, minkä seurauksena kolmen työntekijän työajat olivat ylittäneet sallitun enimmäismäärän neljän kuukauden tarkastelujaksoilla. Työaikalain mukaan keskimääräinen viikkotyöaika saa olla enintään 48 tuntia.

Tapauksessa työntekijöiden keskimääräiset viikkotyöajat olivat seuraavat:

  • Ensimmäisellä työntekijällä 48,4 tuntia,
  • toisella 52,4 ja 54,8 tuntia kahdella eri tarkastelujaksolla,
  • kolmannella 53 tuntia.

Palveluesihenkilö kiisti syytteen. Palveluesihenkilön mukaan hänellä ei ollut osaamista tai tietoa työajan enimmäismäärien seurannasta. Hänen mukaansa hänellä ei asemansa perusteella ollut mitään tekemistä sen kanssa, ettei työnantaja ollut ottanut käyttöön työajan enimmäismäärien selvittämisen järjestelmää ja ettei palveluesihenkilöitä ollut tähän ohjeistettu eikä perehdytetty. Palveluesihenkilön mukaan palveluesihenkilöiden vastuulla oli henkilöstön saatavuuden osalta erittäin haastavassa tilanteessa ainoastaan varmistaa henkilöstömitoitukset täyttävä työvuorosuunnittelu.

Esihenkilöllä on velvollisuus olla tietoinen lain säännöksistä

Työajan enimmäismäärän ylitykset olivat riidattomia ja mainittu työsuojelutarkastajan laatimassa tarkastuskertomuksessa. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että vastaaja oli palveluesihenkilönä ollut vastuussa alaistensa työajan suunnittelusta ja seurannasta, ja että hän on ollut tietoinen työntekijöiden työajan huomattavista tuntimääristä. Käräjäoikeus katsoi, että palveluesimiehen olisi asemansa ja tehtäviensä perusteella kuulunut perehtyä ja olla tietoinen työaikaa koskevista lain säännöksistä ja huolehtia työnantajan edustajana siitä, että säännöksiä noudatetaan. Näin ollen käräjäoikeus katsoi, että palveluesihenkilö oli työnantajan edustajana tahallaan tai huolimattomuudesta rikkonut työaikalain enimmäistyöaikaa koskevaa säännöstä. Palveluesihenkilö ei ollut havaitsemistaan työntekijöiden huomattavista työtuntimääristä huolimatta pyrkinyt edes selvittämään työtuntimäärien ylitysten lainmukaisuutta.

Työntekijöiden halukkuus lisätunteihin ei poista rangaistavuutta 

”Työnantajien tulisi määritellä työajan enimmäismäärän seurantajaksot ja huolehtia, ettei työtunteja tehdä liikaa. Työntekijöiden halukkuus tai suostumus työajan enimmäismäärän ylitykseen ei poista teon rangaistavuutta”, huomauttaa työsuojelun lakimies Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 2.12.2024, asianro R 708/2024/1788.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Reeta Holmi
p. 050 380 7369, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverken understöder tillsyn inom grundläggande utbildning9.12.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverken understöder det kommande lagförslaget om tillsyn inom den grundläggande utbildningen. Enligt utkastet till förslaget ska regionförvaltningsverken i fortsättningen på eget initiativ kunna utreda om en utbildningsanordnare har följt lagen. Det skulle inte såsom i nuvarande lagstiftning längre krävas att en vårdnadshavare lämnar in ett klagomål, utan regionförvaltningsverket skulle kunna starta en utredning till exempel utifrån uppgifter i medierna eller kundkontakter. Genom tillsyn skulle det således vara möjligt att smidigare och mer effektivt ingripa i missförhållanden, och tillsyn kunde också förebygga problem.

Aluehallintovirastot kannattavat perusopetuksen valvontaa9.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Aluehallintovirastot kannattavat tulevaa lakiesitystä perusopetuksen valvonnasta. Esitysluonnoksen mukaan aluehallintovirastot voisivat jatkossa oma-aloitteisesti tutkia, onko opetuksen järjestäjä noudattanut lakia. Enää ei edellytettäisi nykyisen lain tapaan, että huoltaja tekee asiasta kantelun, vaan aluehallintovirastot voisivat käynnistää asian selvittämisen esimerkiksi mediassa olleiden tietojen pohjalta tai asiakasyhteydenoton perusteella. Valvonnan kautta pystyttäisiin näin ketterämmin ja tehokkaammin puuttumaan epäkohtiin, ja valvonta voisi myös ennaltaehkäistä ongelmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye