Suomen startup-yhteisö: Teollisuuspoliittisen työryhmän strategia on oikeilla jäljillä, mutta startupien rooli vientisektorilla ja kasvun edistäjänä tulisi tunnistaa paremmin
Pääministeri Petteri Orpon nimittämän Teollisuuspoliittisen strategian ohjausryhmän raportti julkaistiin keskiviikkona 4. joulukuuta. Suomen startup-yhteisön mielestä strategiassa suunta on oikea, mutta startupien ja kasvuyritysten rooli Suomen talouskasvun kannalta olisi tunnistettava paremmin. Myös strategiassa korostetaan, että "Suomen haavoittuvuutta lisää se, että merkittävä osa arvonlisästä tulee muutamalta hitaasti kasvavalta sektorilta".
Suomen startup-yhteisö kiittää Teollisuuspoliittisen strategian työryhmän raporttia siitä, että Suomea vetovoimaisena investointiympäristönä halutaan parantaa sääntelyn ja lupaprosessien sujuvuutta ja ennakoitavuutta helpottamalla sekä vihreään siirtymään panostamalla ja huolehtimalla osaajien saatavuudesta. Nämä ovat myös Suomen startup-yhteisön kärkitavoitteita.
“Samanaikaisesti haluamme korostaa nuorten innovatiivisten yritysten roolia Suomen talouskasvun vauhdittamisessa. Teollisuuspoliittinen työryhmä perustettiin laatimaan vientiteollisuudelle olennaiset politiikkakokonaisuudet, joiden tavoitteena on kasvuhakuisten ja vientiin tähtäävien yritysten kasvu sekä työpaikkojen säilyminen Suomessa. Startupien rooli vientimarkkinoilla kasvaa jatkuvasti, ja uudet työpaikat syntyvät nuoriin yrityksiin”, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen korostaa.
Kasvuyritysten rahoitushaasteet tunnistettu
Strategiassa on tunnistettu kasvuyritysten rahoitushaasteet myöhemmillä rahoituskierroksilla, jolloin kasvun kannalta oleellinen skaalausraha puuttuu ja yritykset ovat riippuvaisia ulkomaisista rahoittajista. Suomalaisilla kasvuyrityksillä on kuitenkin ollut ongelmia houkutella myös ulkomaista pääomaa. Pääomasijoitusmarkkinoita kehittämällä voidaan tilannetta korjata.
Strategiassa nostetaan esille muutamia mahdollisia politiikkatoimenpiteitä suomalaisten pääomasijoitusmarkkinoiden kehittämiselle, kuten eläke-rahastojen kehittämisen tukeminen sekä vakuutusyhtiöiden pääomasijoitustoiminnan rajoitusten purkaminen. Ei ole täysin selvää, mitä tällä tarkoitetaan konkreettisesti, mutta vakavaraisuussäädösten höllentäminen voisi olla keino lisätä rahoitusta skaalausvaiheen listaamattomille kasvuyrityksille.
Solidiumin rooli ankkurisijoittajana tunnistettu
Vaikka yritysten kasvu ei voi liikaa olla julkisen rahan varassa, strategiassa tunnistetaan, että kasvuyhtiöille on saatavilla julkista rahoitusta niiden eri kehitysvaiheisiin erilaisten valtionrahoittajien ja instrumenttien kautta. Keskeisten toimijoiden, Tesi, Business Finland ja Finnvera, lisäksi on tunnistettu Solidium ankkurisijoittajana. Solidiumin kautta olisi mahdollisuus ankkuroida startup-yrityksiä Suomeen.
“Suomen vienti nojaa verrattain pieneen määrään suuryritykskiä ja arvonlisästä merkittävä määrä muodostuu hitaasti kasvavilta toimialoilta. Meidän on saatava nykyisten toimialojen ja yritysten rinnalle kasvamaan uusia yrityksiä, joiden avulla Suomen toimialarakenne monipuolistuisi. Ankkurisijoittajien, kuten Solidiumin rooli on tärkeä, sillä ne voivat toimia kärsivällisinä pitkäaikaisina sijoittajina, lupaaville uusille kasvuyrityksille, joiden kasvu isoon kokoluokkaan Suomessa on keskeistä Suomen talouskasvulle”, Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad sanoo.
Tutkimuksen kaupallistamisprosessin haasteet tunnistettu
Tutkimusten kaupallistamisen ja kaupallistamisosaamisen, Proof of concept -rahoituksen ja syväteknologiatutkimuksen kaupallistamisvaiheen rahoituksen haasteet sekä pääomavaje ja yhteistyövaje ovat tunnistettu strategiassa.
Strategiassa todetaan, että monet tutkimuksen kaupallistamisen parissa toimivat kokevat että yliopistot vaativat liian suuria omistusosuuksia neuvotteluissa tutkimuksen kaupallistamisen rahoittamisessa, ja liian suuret omistusosuusvaatimukset vaikeuttavat tulevia jatkorahoituskierroksia.
Myös Suomen startup-yhteisö on korostanut tätä haastetta, ja pidämme tätä tärkeänä jopa siinä määrin, että olemme kannattaneet yliopistojen rahoitusmalliin pieniä muutoksia, jotka kannustaisivat teknologioiden kaupallistamiseen nykyistä enemmän.
Kriittiset teknologia-alat vivuttavat myös muiden toimialojen uudistumista
Strategiassa on tunnistettu, että Suomessa teknologisen osaamisen ympärille on muodostunut merkittäviä aloja, kuten datateollisuus ja kvanttiteknologia. Nämä teknologiat vivuttavat myös muiden toimialojen uudistumista. Moni näistä teknologioista on kriittiseksi teknologioiksi määriteltyjä sekä kaksoiskäyttöisiä. Näille teknologioille on muuttuneessa turvallisuustilanteessa entistä suurempi kysyntä sekä merkitys Euroopan strategisen kilpailukyvyn ja taloudellisen turvallisuuden rakentamisessa.
Suomen startup-yhteisön jäsenistössä on lukuisia kriittiselle teknologia-alalle määriteltäviä yrityksiä, jotka omalta osaltaan ovat uudistamassa taloutta.
Yhteyshenkilöt
Riikka PakarinenToimitusjohtaja / CEOSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405800833riikka@startupyhteiso.comYoussef ZadPääekonomisti / Chief EconomistSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405933316youssef@startupyhteiso.comTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisön analyysi: Suomen talouskasvu luodaan nuorissa yrityksissä, korkeasti koulutetun työvoiman avulla12.12.2024 14:50:41 EET | Tiedote
Suomen startup-yhteisö on julkaissut ensimmäisenä Suomessa analyysin tohtorintutkinnon suorittaneiden osaamisen hyödyntämisestä suomalaisissa startup-yrityksissä, “Tohtorit startupeissa – Suomen talouskasvu luodaan nuorissa yrityksissä, korkeasti koulutetun työvoiman avulla”.
Poliitikot jakavat startup-yhteisön näkemyksen: Startupit ovat Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisiä toimijoita – “Isossa kuvassa ei ole vielä jalkautunut päätöksentekoon”18.11.2024 13:49:09 EET | Tiedote
Menestyvät ja kasvuhakuiset startupit ovat yhä vahvemmin mukana varmistamassa, että meillä on hyvinvointia myös tulevaisuudessa. Mm. tästä aiheesta keskusteltiin Visio 2040 -poliitikkopaneelissa 13.11. Paneelikeskustelu on julkaistu nyt kokonaisuudessaan.
Mediakutsu: Startup-yhteisön Visio 2040 -aiheinen poliitikkojen paneelikeskustelu 13.11 klo 7.45–9.006.11.2024 11:44:14 EET | Kutsu
Suomen startup-yhteisö tuo tällä kertaa poliitikot keskustelemaan Visio 2040:sta. Paneelikeskustelussa mukana ovat kansanedustajat Mika Poutala (kd), Timo Harakka (sd), Oras Tynkkynen (vihr), Saara-Sofia Sirén (kok), Sari Multala (kok) ja Markus Lohi (kesk).
Startup-yhteisön 10 ehdotusta Kasvuriihi-hankkeelle: Suomen tulee keskittyä tukemaan seuraavia kasvavia yrityksiä5.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpo on käynnistänyt Kasvuriihi-hankkeen uusien talouskasvua vauhdittavien toimenpiteiden ideoimiseksi. Suomen startup-yhteisö korostaa, että talouskasvun edellytyksiä tulee hakea innovatiivisista ja kasvua hakevista yrityksistä, sillä nimenomaan uudet teknologiayritykset määrittävät pitkälti tulevaisuuden menestyksemme.
Edtech Finland liittyy Suomen startup-yhteisöön – vahvempaa yhteistyötä suomalaisen startup-ekosysteemin ja oppimisteknologiatoimialan hyväksi28.10.2024 09:22:32 EET | Tiedote
Edtech Finlandin ja sen 60 jäsenyrityksen liittyminen osaksi Suomen startup-yhteisöä vahvistaa yhteistyötä startup-ekosysteemin eri toimijoiden välillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme