Suomen Palopäällystöliitto ry

Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto voitti sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon

Jaa

Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on voittanut Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon 2024. Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on kehittänyt aktiivisesti yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan sekä pelastuslaitosten välillä. Sillä on saatu edistetty suomalaista asumisen paloturvallisuutta ja vähennettyä palokuolemia.

Johanna Kolehmainen, Lotta Holopainen ja Elena Raitmaa.
Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon 2024 ottivat vastaan Paloriskiasumisen asiantuntijaverkoston puheenjohtajisto: vanhempi palotarkastaja Johanna Kolehmainen (vas.) Lapin pelastuslaitokselta, palotarkastaja Lotta Holopainen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta ja palotarkastaja Elena Raitmaa Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta. Joel Kauppinen / SPPL

Paloriskiasumisen asiantuntijaverkoston jäsenet ovat osallistuvia ja kehittämishenkisiä ammattilaisia, jotka pyrkivät parantamaan paloriskiasujan osallisuutta valvontaprosessissa sekä sujuvoittamaan moniviranomaisyhteistyötä. Verkosto on myös laatinut oppaan paloriskiasumiseen liittyen, joka on saatavilla maksutta verkossa osoitteella:  https://pelastuslaitokset.fi/sites/default/files/2024-02/Opas_asunnossa_olevasta_palonvaarasta_tai_onnettomuusriskist%C3%A4_ilmoittamiseen_S_13.2.2024.pdf

Asiantuntijaverkosto on järjestänyt koulutuksia ja seminaareja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille paloriskiasiakkaan tunnistamisesta ja paloriskiasumiseen liittyvien riskien ennaltaehkäisystä sekä paloriskitapauksista ilmoittamisesta pelastusviranomaiselle. Tavoitteena on ollut lisätä tietoisuutta paloriskiasumisesta ja kehittää yhteisiä toimintatapoja pelastusviranomaisen ja sosiaali- ja terveysalan viranomaisten välille. Verkoston työ on merkittävä panostus asumisen paloturvallisuuden edistämisessä ja palokuolemien vähentämisessä. 

Onnistumisen edellytyksinä osaaminen, yhteistyö ja sitoutuminen

”Asiantuntijaverkostomme vahvuus perustuu siihen, että mukana on monipuolista ja korkeatasoista osaamista, ja kaikkia yhdistää sama päämäärä: parantaa asiakkaiden asumisturvallisuutta ja ennaltaehkäistä onnettomuuksia. Tällaisen yhteistyön onnistuminen vaatii sitoutumista, avointa vuoropuhelua ja yhteisten toimintatapojen kehittämistä”, kertoo palkinnon vastaanottanut Lotta Holopainen. Hän Paloriskiasumisen asiantuntijaverkoston puheenjohtaja.

”On tärkeää, että ammattilaiset voivat jakaa osaamistaan ja oppia toisiltaan. Työskentelemällä yhdessä voimme varmistaa, että asiakkaat ympäri Suomen saavat yhdenvertaisen ja tarvitsemansa tuen haasteellisessa kohdassa elämäänsä. Verkostomme on osoittanut, että moniviranomaisyhteistyö voi toimia erinomaisesti, kun tahtotila ja yhteiset tavoitteet ovat selvät. Tämä palkinto kuuluu kaikille verkoston jäsenille sekä kollegoille, jotka tekevät päivittäin työtä asumisturvallisuuden eteen. Kiitos myös pelastuslaitoksille, jotka työmme madollistavat. Tämä työ ei ainoastaan lisää turvallisuutta, vaan vahvistaa myös asiakkaiden osallisuutta ja luottamusta viranomaisiin. On ollut etuoikeus olla mukana kehittämässä tätä toimintaa”, Holopainen kiittää. 

Asiantuntijaverkoston työ on ansiokasta usealla tavalla

Palkitsemissäännön mukaan sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto voidaan myöntää taholle, joka on tehnyt esimerkillistä onnettomuuksien ehkäisytyötä sosiaali- ja terveysalalla ja täten estänyt tai rajoittanut vahinkojen määrää tai toiminut ansiokkaasti sosiaali- ja terveysalan turvallisuuden kehittämiseksi tai kehittänyt sosiaali- ja terveysalan turvallisuutta edistävän laitteen tai toimintatavan.

”Jo yhdenkin kriteerin täyttyminen on siis palkitsemisen arvoista, ja useimmiten arviointi tapahtuukin tarkastellen palkitsemisesityksiä yhden tai korkeintaan kahden edellytyksen näkökulmasta. Onkin harvinainen ilo ja kunnia luovuttaa tämän vuoden palkinto kohteelle, joka täyttää palkitsemisperusteet kaikilta osiltaan. Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Paloriskiasumisen asiantuntijaverkoston työ on hieno osoitus yhteistyön voimasta ja merkityksestä turvallisuuden kehittämisessä ja se on palkintonsa ansainnut. Onnittelut!” iloitsee palkintoraadin eli Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunnan puheenjohtaja Jussi Rapeli.

Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon myöntää vuosittain Suomen Palopäällystöliiton Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta yhteisölle, joka on toiminut ansiokkaasti sosiaali- ja terveysalan turvallisuuden kehittämiseksi. Turvallisuustoimikuntaan kuuluvat Varha, Ykköskodit, Helsingin SOTE, Diakonissalaitos, Hyvil, THL, Omaishoitajaliitto ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto on koulutus- ja asiantuntijärjestö, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä sekä alojen opiskelijoista. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Rivitalopalojen omaisuusvahinkojen vähentämiseksi tutkitaan yläpohjien palo-osastointien piileviä rakennusvirheitä29.8.2024 06:45:00 EEST | Tiedote

Rivitalohuoneistojen tulipalot ovat huolestuttaneet pelastuslaitoksia pidemmän aikaa. Viimeisen viiden vuoden aikana rivitalopaloja on ollut lähes 400 (PRONTO, 2024). Pelastusviranomaisen arvion mukaan palo-osastointi ei ole pitänyt vaadittua aikaa 12 prosentissa näitä paloja, ja tulipalo on levinnyt viereiseen asuntoon tai palo-osastoon. Koska palojen leviäminen yläpohjassa ei näytä rajoittuvan palo-osastoon, ongelma on osastoivien rakenteiden toteutuksessa, suunnittelun väärissä lähtökohdissa tai rakennuksen käytön ja ylläpidon laiminlyönneissä. Myös pelastustoiminnan nopeudella ja resursseilla on merkitys tulipalojen leviämisen suhteen. Vajaavahvuisilla pelastusryhmillä ei pystytä tehokkaaseen pelastus- ja sammutustoimintaan.

Aito DEIB-keskustelu on osallistavaa sekä vähemmistöille että enemmistöille – pelastusalalle tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus DEIB-keskusteluun lokakuussa17.8.2024 06:50:00 EEST | Tiedote

Pelastusalalla toimivilla ja työskentelevillä on ainutlaatuinen mahdollisuus DEIB*-keskusteluun syksyn 2024 aikana. Palosuojelurahaston rahoittama pelastusalan DEIB-seminaari tarjoaa monipuoliset puitteet keskusteluun ja yhteistyöhön: Mukaan ilmoittautuneet pääsevät valmistautumaan asiaan Howspace-työalustalla jo ennen tapahtumaa. Keskustelun huipentaa kaksipäiväinen live-seminaari Helsingissä tiistaista keskiviikkoon 1.–2.10.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye