Ihmisen ja luonnon hyvinvointi kansallisen päätöksenteon tavoitteeksi – THL julkaisi ehdotuksen hyvinvointitaloudellisesta ohjausmallista
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ehdotuksen hyvinvointitaloudellisesta ohjausmallista ja seurantaindikaattoreista. Kyse on mallista, jonka avulla voidaan suunnitella politiikkatoimia ja seurata, millaisia vaikutuksia niillä on paitsi talouteen, myös sosiaaliseen ja ekologiseen kestävyyteen. Ohjausmalli tuo kestävyyden näkökulmaa esimerkiksi hallitusohjelman ja valtion budjetin laatimiseen. Mallissa ehdotetaan esimerkiksi tulevaisuusvaltuutetun nimeämistä sekä laajan kansalaiskuulemisen toteuttamista.
Taloudellinen kehitys Suomessa ja muissa korkean elintason maissa on tapahtunut ekologisen kestävyyden kustannuksella. Tutkimustiedon mukaan sosiaalinen, taloudellinen ja ekologinen kestävyys ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa, ja kestävyystavoitteiden saavuttaminen vaatii näiden kolmen näkökulman tasapainottamista.
”Suomi on hyvinvointitaloudellisen ajattelun edelläkävijä, mutta meiltä on puuttunut sosiaalista, taloudellista ja ekologista kestävyyttä tasapainottava ohjausmalli ja seurantamittaristo kansallisen tason päätöksenteossa. Esimerkiksi Virossa suunnitellaan ja seurataan pitkän aikavälin politiikkatoimia kestävän kehityksen turvaamiseksi. Näin puolueet ovat voineet sitoutua yli hallituskausien ulottuviin tavoitteisiin”, toteaa hanketta johtanut tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.
Kestävyyden arvioinnilla varmistetaan päätöksenteon vaikutukset pitkälle tulevaisuuteen
Hyvinvointitaloudellinen ohjaus sisältää ajatuksen, että arviot hyvinvoinnin ja kestävyyden osa-alueiden kehityksestä ohjaavat päätöksentekoa. Nykyisessä hallitusohjelmassa on sitouduttu edistämään toimia kestävyyden arvioimiseksi.
”Hyvinvointitaloudellista tietopohjaa on tärkeää vahvistaa yhdessä julkisen hallinnon ja sektoritutkimuslaitosten kanssa. Tutkimuslaitosten yhteistyötä tarvitaan sekä toteutuneen kehityksen tulkinnassa että tulevien kehityskulkujen ennakoinnissa”, hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, THL:n johtaja Piia Aarnisalo toteaa.
”Tiiviimpi yhteistyö sektoritutkimuslaitosten kanssa voisi hyödyttää valtioneuvoston luomaa tilannekuvaa kestävyyden osalta esimerkiksi vuotuisessa kestävyysarvioinnissa”, korostaa hankkeen ohjausryhmään kuuluva valtioneuvoston kanslian yhteiskuntapolitiikan suunnitteluyksikön päällikkö Jouni Varanka.
Hyvinvointitaloudellinen ohjausmalli on kehitetty Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) Hyvinvointitaloudellisten vaikutusten arviointimekanismi -projektissa. THL on saanut rahoitusta Kestävän kasvun ohjelmaan EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Työtä ohjausmallin ja indikaattoreiden toimeenpanemiseksi jatketaan ensi vuonna. THL on sitoutunut edistämään hyvinvointitaloutta myös hankkeen päättymisen jälkeen.
Lisätiedot
Heikki Hiilamo
THL
puh. 029 524 6150
etunimi.sukunimi@thl.fi
Piia Aarnisalo
THL
puh. 029 524 7048
etunimi.sukunimi@thl.fi
Jouni Varanka
Valtioneuvoston kanslia, strategiaosasto
puh. 029 516 0177
etunimi.sukunimi@gov.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Rekommendationer för barns och ungas användning av digitala enheter på fritiden tas fram – THL och UBS bildar expertnätverk för samarbete12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
Det gemensamma målet för Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Utbildningsstyrelsen (UBS) är att hitta balanserade metoder för att förebygga skadeverkningar orsakade av digitala enheter och digitalt innehåll samt skapa rekommendationer för fritiden som beaktar välfärds- och säkerhetsaspekterna. Detta kräver en gemensam diskussion och förståelse för fenomenet samt konkreta metoder. Nu bildar THL och UBS ett expertnätverk inför arbetet genom en öppen inbjudan.
Lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden ja -sisältöjen käyttöön laaditaan suositukset – THL ja OPH kokoavat asiantuntijoista verkostoa12.12.2024 02:00:00 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Opetushallituksen (OPH) yhteisenä tavoitteena on etsiä tasapainoisia keinoja digilaitteiden ja -sisältöjen haittojen ehkäisemiseksi ja rakentaa vapaa-ajalle suositukset, jotka huomioivat hyvinvoinnin ja turvallisuuden näkökulmat. Tähän tarvitaan yhteistä keskustelua ja ymmärrystä ilmiöstä sekä konkreettisia keinoja. THL ja OPH kokoavat nyt työhön mukaan asiantuntijaverkostoa avoimella kutsulla.
Livsstilshandledning minskade användningen av och kostnaderna för hälso- och sjukvårdstjänster för äldre11.12.2024 05:00:00 EET | Pressmeddelande
Genom mångsidig livsstilshandledning för äldre kan man minska behovet av sjukhusvårddagar och jourbesök, visar de nya resultaten från den omfattande finländska interventionsstudien FINGER.
Elintapaohjaus vähensi ikääntyneiden terveyspalvelujen käyttöä ja kustannuksia11.12.2024 05:00:00 EET | Tiedote
Iäkkäille tarjotulla monipuolisella elintapaohjauksella voidaan vähentää sairaalahoitopäivien tarvetta ja päivystyskäyntejä, osoittavat laajan suomalaisen FINGER-interventiotutkimuksen uudet tulokset.
Tampereen seudulla on havaittu poliovirusta jätevedessä – yhtään tautitapausta ei ole todettu, suomalaisten poliorokotuskattavuus on erittäin hyvä9.12.2024 16:09:51 EET | Tiedote
THL:n jätevesiseurannassa on löytynyt rokotteesta peräisin olevaa muuntunutta tyypin 2 poliovirusta. Löydös tehtiin Tampereen seudulta marraskuussa kerätystä jätevedestä. Vastaavia löydöksiä on tehty syksyn aikana myös muissa Euroopan maissa. Yhtään tautitapausta ei ole toistaiseksi todettu. Suomessa väestön rokotussuoja poliota vastaan on erittäin hyvä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme