Yhä harvempi uusi ylioppilas jatkaa välittömästi opintojaan
Kevään 2023 ylioppilaista 65,5 % jäi jatkokoulutuksen ulkopuolelle valmistumisvuonnaan. Ilman koulutuspaikkaa jääneiden osuus kasvoi noin 1,5 prosenttiyksikköä edeltävästä vuodesta.
Tiedot selviävät Tilastokeskuksen torstaina julkaisemasta koulutukseen hakeutuminen -tilastosta.
Vuoteen 2010 verrattuna koulutuksen ulkopuolelle jääneiden osuus on kasvanut lähes kymmenen prosenttiyksikköä.
”Valtaosa kevään 2023 uusista ylioppilaista kyllä haki jatkokoulutukseen, mutta entistä useampi jäi ilman opiskelupaikkaa”, Tilastokeskuksen koulututustilastojen yliaktuaari Anna Loukkola sanoo.
Toisaalta myös välitön hakeutuminen jatko-opintoihin heti valmistumisvuonna väheni aiemmasta. Miehistä koulutukseen haki noin 77 prosenttia ja naisista 78 prosenttia.
”Miehistä 61 prosenttia ja naisista peräti 69 prosenttia jäi kuitenkin koulutuksen ulkopuolelle. He eivät siis tulleet valituksi tai ottaneet koulutuspaikkaa vastaan”, Loukkola kertoo.
Ilman koulutuspaikkaa jääneiden naisten osuus kasvoi yhden prosenttiyksikön ja miesten reilut kaksi prosenttiyksikköä verrattuna vuoteen 2022.
Kokonaan jatko-opintoihin hakematta jättäneiden osuus (23 %) oli suurempi kuin koskaan aiemmin vuodesta 2003 alkavan mittaushistorian aikana. Pienimmillään osuus on ollut vuonna 2013, jolloin hakematta jätti vain 12 prosenttia uusista ylioppilaista.
“Vuosina 2020–2022 korkeakouluihin lisättiin runsaat 10 000 aloituspaikkaa, mikä helpotti uusien ylioppilaiden opiskelemaan pääsyä, mutta edelleen yli kaksi kolmasosaa pitää tai joutuu pitämään välivuoden”, Loukkola sanoo.
Yliopistoihin haetaan eniten
Viime vuoden kevään ylioppilaat hakivat aktiivisimmin yliopisto-opintoihin. Yliopistopaikkaa tavoitteli 63 prosenttia uusista ylioppilaista. Vain yliopistoon haki 46 prosenttia ja sekä yliopistoon että ammattikorkeakouluun 17 prosenttia. Vain ammattikorkeakouluun haki noin joka seitsemäs uusi ylioppilas.
”Sekä miehille että naisille yliopisto näyttää olleen ensisijainen vaihtoehto. Naisista kuitenkin miehiä suurempi osuus haki vain yliopistoon. Vastaavasti vain ammattikorkeakoulutukseen hakeneissa miesten osuus oli suurempi kuin naisten”, Loukkola toteaa.
Yliopisto-opintojen suosio uusien ylioppilaiden keskuudessa on kasvanut huimasti 2000-luvun alkuun verrattuna. Vuonna 2003 vain yliopistoon hakeneiden osuus oli noin 26 prosenttia, kymmenen vuotta myöhemmin 37 prosenttia ja viime vuonna siis jo 46 prosenttia. Samalla aikavälillä vain ammattikorkeakouluun hakeneiden osuus on pienentynyt viidellätoista prosenttiyksiköllä.
”Lukuja tulkitessa täytyy huomioida, että myös hakumenettelyihin on tehty muutoksia. Yliopistoon haetaan nykyään yhteishaussa, eli hakeminen lienee helpompaa kuin aiemmin, jolloin yliopistoihin oli vielä oma hakunsa. Lisäksi vuosina 2014–2016 voimaan tulleet ensikertalaiskiintiöt ovat voineet lisätä juuri yliopistoon hakeutumista heti valmistumisvuonna”, Loukkola arvioi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna LoukkolaYliaktuaari
Puh:029 551 3678anna.loukkola@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Muistutuskutsu 17.12.: Uusi työolotutkimus kertoo työelämästä murrosten keskellä12.12.2024 08:50:43 EET | Kutsu
Vihreä siirtymä, tekoäly, lisääntynyt etätyö, koronakriisin jäljet, muutokset työmarkkinoiden rakenteissa... Miten suomalaiset palkansaajat kokevat työnsä murroksen keskellä? Mitä myönteistä ja mitä kielteistä työoloissa on nähtävissä?
Joka neljäs suomalainen on kokenut vainoamista5.12.2024 08:11:53 EET | Tiedote
Joka kolmas (30 %) nainen ja joka viides (19 %) mies on kokenut vainoamista jossain vaiheessa elämäänsä. Vainoamista kokevat tyypillisimmin naiset ja alle 35-vuotiaat. Sekä naisten että miesten kokemassa vainoamisessa tekijä on tyypillisimmin mies. Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021 -tutkimus osoittaa, että sekä parisuhteissa että niiden ulkopuolella tapahtuva vainoaminen on yleistä.
Melkein puolet 75–89-vuotiaista käyttää internetiä useita kertoja päivässä4.12.2024 08:01:49 EET | Tiedote
Vanhimmissa ikäluokissa internetin käyttö yleistyy jatkuvasti: nyt jo 64 prosenttia 75–89-vuotiaista käyttääinternetiä. Samalla lähes joka kolmannelle internet on kuitenkin vielä vieras.
Nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 202328.11.2024 08:02:36 EET | Tiedote
Huumeisiin kuolleita oli viime vuonna ennätyksellisen paljon. Huumausainekuolemia oli kaikkiaan 310, eli 60 enemmän kuin vuonna 2022. Tiedot selviävät torstaina julkaistusta Tilastokeskuksen kuolemansyytilastosta.
Kutsu 17.12.: Uusi työolotutkimus kertoo työelämästä murrosten keskellä27.11.2024 08:56:29 EET | Kutsu
Vihreä siirtymä, tekoäly, lisääntynyt etätyö, koronakriisin jäljet, muutokset työmarkkinoiden rakenteissa... Miten suomalaiset palkansaajat kokevat työnsä murroksen keskellä? Mitä myönteistä ja mitä kielteistä työoloissa on nähtävissä?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme