HAM Helsingin taidemuseo

HAMin vuoden 2025 näyttelyt: Maalaustelineeltä mahdollisiin maailmoihin

Jaa

HAMin vuoden 2025 näyttelyt ja kuvataiteen suurtapahtuma Helsinki Biennaali nostavat esiin ei-inhimilliset toimijat, taidemaalarit kautta vuosikymmenten, Ars Fennica 2025 -palkintoehdokkaat sekä ranskalaisen taiteilijan Marguerite Humeaun mahdollisia tulevaisuuksia ennustavat, moniaistiset veistosvisiot. Vuoden 2025 näyttelyt esittelevät teoksia lähes 120 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Lisäksi helsinkiläisten taidekokoelma kasvaa ja on yhä mittavammin esillä myös julkisessa tilassa. HAMin tavoitteena onkin maksimoida taiteen läsnäolo Helsingissä.

Marguerite Humeau: The Holder of Wasp Venom, 2023. Marguerite Humeau: ‘Meys’, White Cube Bermondsey, 5.4.–14.5.2023. © Marguerite Humeau. Kuva © White Cube (Julia Andréone).
Marguerite Humeau: The Holder of Wasp Venom, 2023. Marguerite Humeau: ‘Meys’, White Cube Bermondsey, 5.4.–14.5.2023. © Marguerite Humeau. Kuva © White Cube (Julia Andréone).

HAM Helsingin taidemuseon vuoden 2025 uusiin näyttelyihin lukeutuvat Vapaan Taidekoulun juhlanäyttely Vapaa 90, Helsinki Biennaalin mittava kokonaisuus, Ars Fennica 2025 -palkintoehdokasnäyttely sekä ranskalaisen, kansainvälisessä nosteessa olevan kuvataiteilijan, Marguerite Humeaun yksityisnäyttely. Lisäksi vuoden 2025 aikana avataan kuusi uutta näyttelyä HAM galleriassa. 

Vuonna 2024 avatuista näyttelyistä huhtikuuhun asti pysyvät auki Tove Jansson – Paratiisi sekä Tori Wrånes: BIG WATER. Maarit ja Raimo Huttusen kokoelmaa laajasti esittelevä Bambi Forever! on avoinna uudistuneena lokakuuhun 2025 saakka. 

null
Elga Sesemann: Omakuva keltaisen ruukun kanssa, ajoittamaton. HAM Helsingin taidemuseo. Kuva: HAM / Hanna Kukorelli.

Uutta: Vapaa 90, Helsinki Biennaali, Ars Fennica 2025 ja Marguerite Humeau 

Huhtikuussa HAMissa avataan Vapaan Taidekoulun juhlanäyttely Vapaa 90, joka juhlistaa koulun 90-vuotista historiaa ja merkitystä suomalaisen maalaustaiteen ja modernismin kehityksessä. Väljästi kronologisen lähestymistavan tavoitteena on löytää se punainen tai pikemminkin monivärinen lanka, koulun henki, joka sitoo yhteen koulun yhdeksän vuosikymmentä. Vapaa 90 -näyttely on avoinna 25.4.2025–4.1.2026. 

Koulun historiaa ja siellä opiskelleita ja opettaneita taiteilijoita lähestytään Leonard ja Katarina Bäcksbackan lahjoituskokoelman kautta. Bäcksbackojen Helsinkiin vuonna 1915 perustama Taidesalonki esitteli näyttelyissään useita samoja taiteilijoita, jotka vaikuttivat Vapaassa Taidekoulussa sen ensimmäisinä vuosikymmeninä. Näyttelyssä nähdään teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: William Lönnberg, Tove Jansson, Sigrid Schauman, Elga Sesemann, Ole Kandelin, Unto Pusa, Rafael Wardi, Torger Enckell, Tor Arne, Carolus Enckell, Jani Hänninen, Mari Sunna, Paavo Paunu, Elina Merenmies ja Erik Creutziger

Kesällä 2025 Helsingin valtaa kuvataiteen suurtapahtuma Helsinki Biennaali, joka esittelee yli 30 kansainvälistä taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta. Noin puolet taideteoksista suunnitellaan varta vasten biennaalia varten ja ne nähdään ensi kertaa Helsingissä. Tulevan kesän Helsinki Biennaalin tapahtumapaikat ovat ainutlaatuinen merellinen luontokohde Vallisaari, Esplanadin puisto ydinkeskustassa sekä HAM Helsingin taidemuseon tilat Tennispalatsissa. Helsinki Biennaali järjestetään 8.6.–21.9.2025. 

Kolmannen biennaalin teema, Suoja, on inspiroitunut vuosikymmeniä ilman ihmisasutusta olleesta Vallisaaresta. Biennaalissa huomio kiinnittyy ihmiskunnan ja luonnon väliseen herkkään suhteeseen. Teoksissa näkökulma siirtyy sivuun ihmisestä ja päärooliin nousevat eläimet, kasvit, sienet, hyönteiset ja mineraalit. Samalla taide rakentaa uusia suojan paikkoja ja kannustaa positiiviseen toimintaan. Kaikki taiteilijat, teokset, tukijat sekä Helsinki Biennaalin ohjelma julkistetaan keväällä 2025.

Lokakuussa HAMin toisen suuren kaarihallin täyttää Ars Fennica 2025 -ehdokkaiden yhteisnäyttely. Ehdokkaat Suomen merkittävimimmän kuvataidepalkinnon saajaksi ovat Ragna Bley, Roland Persson, Jani Ruscica ja Hanna Vihriälä. Palkinnon saajan valitsee Mori Art Museumin johtaja ja National Center for Art Researchin johtaja Mami Kataoka Tokiosta. 

Ars Fennica 2025 -näyttely on esillä HAMissa  24.10.2025–15.3.2026. Palkinnon saaja julkistetaan keväällä 2026. Yleisö voi myös äänestää omaa suosikkiaan ehdokasnäyttelyssä. 

HAMin vuoden 2025 päättää ranskalaissyntyisen, Lontoossa työskentelevän Marguerite Humeaun (s. 1986) yksityisnäyttely. Ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä taiteilija muuntaa HAMin kaarihallin mielikuvitukselliseksi maisemaksi, jossa luonnonmuodoista inspiroituneet veistokset heräävät henkiin valon ja äänen myötä. Näyttely avataan 21.11.2024 ja on avoinna 15.3.2026 saakka. 

Marguerite Humeau käyttää pieteetillä viimeistellyissä teoksissaan moninaisia materiaaleja, esimerkiksi 150 vuotta vanhaa pähkinäpuuta ja puhallettua lasia, alabasteria, syanobakteereita, mehiläisvahaa ja jopa ampiaisen myrkkyä. Taiteensa avulla Humeau ruokkii mielikuvitustamme vaihtoehtoisten todellisuuksien mahdollisuuksilla.  Mitä jos ihmisistä kehittyisi kollektiivisia olentoja, jotka pyrkisivät löytämään yhteisen rytmin muiden elämänmuotojen kanssa? 

null
Tove Jansson: Juhlat maalla, 1947 (yksityiskohta). HAM Helsingin taidemuseo. © Moomin Characters Oy Ltd. Kuva: HAM / Maija Toivanen.

Vuodelta 2024 jatkuvat: Tori Wrånes: BIG WATER, Tove Jansson - Paratiisi ja Bambi Forever! 

Vuonna 2024 avatuista näyttelyistä huhtikuuhun asti pysyvät auki Tove Jansson – Paratiisi sekä Tori Wrånes: BIG WATER. Tove Jansson – Paratiisi -näyttelyyn on kevätkaudella luvassa runsaasti oheisohjelmaa, kohokohtana 1.3.2025 järjestettävä Paratiisipäivä. Paratiisipäivän aikana koko HAM täyttyy keskusteluista, esityksistä, musiikista, taidepajoista ja hattivattidiskosta. Kevään aikana järjestetään myös Tove Janssonista inspiroituneiden kuvataiteilijoiden, kuvittajien ja sarjakuvapiirtäjien taidepajoja sekä näyttelijäntaiteen maisteriopiskelijoiden soolo -ja ryhmäteoksia. Tapahtumakauden kruunaavat Toven kirjoittamiin lauluihin pohjautuvat näyttelijä-laulaja Emma Klingenbergin konsertit.

Näyttelyn päätyttyä osa teoksista matkaa Japaniin valottamaan Janssonin työtä niin julkisen taiteen tekijänä kuin muumitarinoiden luojana. Näyttely kiertää Japanissa lähes kymmenessä näyttelypaikassa 2025 kesästä lähtien. HAMissa freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa juhlistavat edelleen Muumi 80 -juhlavuotta, kunnes uusi Tove Jansson –galleria avataan alkuvuonna 2026. Gallerian tavoitteena on vahvistaa Janssonin taiteellista perintöä ja merkitystä taidehistoriassa sekä suomalaisessa yhteiskunnassa. Se esittelee monipuolisella tavalla Tove Janssonin taidetta sekä tuo esiin uusia näkökulmia Janssonista helsinkiläisenä ja kansainvälisenä taiteilijana.  

Maarit ja Raimo Huttusen kokoelmaa laajasti esittelevä Bambi Forever! on avoinna lokakuuhun 2025 saakka. Näyttelyn ripustusta uudistetaan tammikuussa 2025 ja esille nousee uusia teoksia mm. Outi Heiskaselta, Heikki Marilalta ja Viggo Wallensköldiltä

null
Taru Happonen: Taxidermy Surfaces, HAM galleria 9.11.2024–12.1.2025. Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen.

HAM galleriassa kuusi uutta näyttelyä 

Ajankohtaisen ja uuden nykytaiteen esittelyyn profiloitunut HAM galleria jatkaa toimintaansa vuoden 2025 aikana kaikkiaan seitsemän näyttelyn voimin. Taru Happosen Taxidermy Surfaces on avoinna galleriassa 15.1.2025 asti. Gallerian vuoden 2025 muut taiteilijat ovat Anna Rokka, Laura Böök, Jenni Rahkonen, Liisa Irmelen Liwata, Emma Luukkala ja Inari Sandell

null
Martti Aiha: Rumba, 1992. Kuva: HAM / Yehia Eweis.

Helsinkiläisten julkisen taiteen kokoelma kasvaa  

Helsinkiläisten taidekokoelmaan kuuluu yli 10 000 teosta. Näistä viitisensataa on varta vasten paikkaansa suunniteltuja julkisen taiteen teoksia, joista noin puolet sijaitsee kaupungin puolijulkisissa sisätiloissa kuten kirjastoissa, päiväkodeissa ja kouluissa ja toinen puoli Helsingin puistoissa ja aukioilla. HAM kuratoi kaupunkiin uusia julkisen taiteen teoksia ja huolehtii niiden ylläpidosta yhdessä Kaupunkiympäristön toimialan kanssa.  

Vuoden 2025 alkupuoliskolla uusia teoksia valmistuu mm. Keski-Pasilan peruskoulun julkisivuun Outi Pieskiltä, Kallion ala-asteen pihalle ja sisätiloihin Saara Ekströmiltä, Taivallahden peruskouluun Hyäryllistä-ryhmältä, Sompasaaren päiväkotiin Matias Karsikkaalta ja Finlandia-talon kattoterassille Kimmo Schroderukselta. Kruunuvuorenrantaan valmistuu kesän korvalla Helsingin suursatsaus, Olafur Eliassonin valoteos, joka linkittyy myös vuoden 2025 Helsinki Biennaaliin. Edellisestä, vuoden 2023 Biennaalista tuttu Keiken-kollektiivin teos saa uuden paikan Kalasatamasta, ja Akseli Leinosen teoskokonaisuuden kolmas osa pystytetään Jätkäsaareen. 

Kaupungin vanhimman julkisen taideteoksen, Keisarinnan kiven, kotkaa ja maapalloa konservoidaan, ja Ruoholahteen palannut Martti Aihan Rumba kuoriutuu esiin rakennustyömaan keskeltä. 

null
EGS: Eilisen ja huomisen saaristo, 2021. Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen.

Yli 2000 kokoelman teosta esillä julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa  

Lisäksi HAM on tallettanut yli 2000 kokoelmateosta kaupungin julkisiin rakennuksiin ja puolijulkisiin tiloihin. Alkuvuodesta valmistuvat Meilahden ala-asteen ja Vuosaaren lukion talletusprojektit. Ne tuovat koululaisten, opiskelijoiden ja oppilaitosten henkilökunnan arkeen paitsi visuaalista iloa niin myös vuorovaikutuksen ja oppimisen mahdollisuuksia. Maunulan lastensuojeluyksikön taideteoskokonaisuus valmistuu myös vuoden alkupuolella.  

Vuoden 2025 alussa Finlandia-talo avautuu taas yleisölle ja taloon on ripustettu noin 70 taideteosta. Vanhemman taiteen lisäksi mukana on teoksia talon toimintavuosien ajalta sekä uusinta nykytaidetta. Jo klassikoiksi muodostuneet sekä talon historiaan kiinteästi liittyvät taideteokset on tuotu takaisin esille aulatiloihin ja lämpiöihin, mm. Birger Kaipiaisen keramiikkateos Joutsen ja Laila Pullisen pronssireliefi Ajatus - Presidentti U.K.Kekkonen. Uudempaa taidetta edustavat mm. EGSin maalaus Eilisen ja huomisen saaristo sekä Heikki Marilan ja Satu Rautiaisen suurikokoiset värikylläiset maalaukset. Majoitustiloissa luo tunnelmaa myös Nanna Suden maalaus. Kim Simonssonin keramiikkateos on esillä uuden myymälä- ja kahvilatilan läheisyydessä pääsisääntuloaulassa. Esillä on myös teoksia suomalaisen valokuvataiteen ykkösnimiltä Elina Brotherus, Anni Leppälä, Susanna Majuri ja Jorma Puranen.

***

Tori Wrånes: BIG WATER ja HAM gallerian vuoden 2025 näyttelyt ovat saaneet tukea Museovirastolta.  

***

Vuonna 2025 avautuvat näyttelyt:  

  • HAM-galleria: Anna Rokka 24.1.–9.3.2025 
  • HAM-galleria: Laura Böök 15.3.–4.5.2025 
  • Vapaa 90 25.4.2025–4.1.2026 
  • Tove Jansson: Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla 25.4.2025–4.1.2026  
  • HAM-galleria: Jenni Rahkonen 10.5.–6.7.2025 
  • Helsinki Biennaali 8.6.–21.9.2025 
  • HAM-galleria: Liisa Irmelen Liwata 12.7.–7.9.2025 
  • HAM-galleria: Emma Luukkala 20.9.–9.11.2025 
  • Ars Fennica 2025 24.10.2025–15.3.2026   
  • Marguerite Humeau 21.11.2025–15.3.2026  
  • HAM-galleria: Inari Sandell 15.11.2025–11.1.2026 

Vuodelta 2024 jatkuvat näyttelyt: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Elga Sesemann: Omakuva keltaisen ruukun kanssa, ajoittamaton. HAM Helsingin taidemuseo. Kuva: HAM / Hanna Kukorelli.
Elga Sesemann: Omakuva keltaisen ruukun kanssa, ajoittamaton. HAM Helsingin taidemuseo. Kuva: HAM / Hanna Kukorelli.
Lataa
Helsinki Biennaali järjestetään seuraavan kerran 8.6.–21.9.2025 Vallisaaressa, Esplanadin puistossa ja HAM Helsingin taidemuseossa. Kuva: HAM / Helsinki Biennaali.
Helsinki Biennaali järjestetään seuraavan kerran 8.6.–21.9.2025 Vallisaaressa, Esplanadin puistossa ja HAM Helsingin taidemuseossa. Kuva: HAM / Helsinki Biennaali.
Lataa
Ars Fennica 2025 -ehdokkaat: Roland Persson, Jani Ruscica, Hanna Vihriälä ja Ragna Bley. Kuva: HAM / Maija Toivanen.
Ars Fennica 2025 -ehdokkaat: Roland Persson, Jani Ruscica, Hanna Vihriälä ja Ragna Bley. Kuva: HAM / Maija Toivanen.
Lataa
Marguerite Humeau: The Holder of Wasp Venom, 2023. Marguerite Humeau: ‘Meys’, White Cube Bermondsey, 5.4.–14.5.2023. © Marguerite Humeau. Kuva © White Cube (Julia Andréone).
Marguerite Humeau: The Holder of Wasp Venom, 2023. Marguerite Humeau: ‘Meys’, White Cube Bermondsey, 5.4.–14.5.2023. © Marguerite Humeau. Kuva © White Cube (Julia Andréone).
Lataa
Tove Jansson: Juhlat maalla, 1947 (yksityiskohta). HAM Helsingin taidemuseo. © Moomin Characters Oy Ltd. Kuva: HAM / Maija Toivanen.
Tove Jansson: Juhlat maalla, 1947 (yksityiskohta). HAM Helsingin taidemuseo. © Moomin Characters Oy Ltd. Kuva: HAM / Maija Toivanen.
Lataa
Tori Wrånes: BIG WATER, 2024. HAM Helsingin taidemuseo 27.9.2024–27.4.2025. Kuva: HAM/Maija Toivanen.
Tori Wrånes: BIG WATER, 2024. HAM Helsingin taidemuseo 27.9.2024–27.4.2025. Kuva: HAM/Maija Toivanen.
Lataa
Katja Tukiainen: Bambi Forever, 2005. HAM Helsingin taidemuseo. Kuva: HAM / Anna Taival.
Katja Tukiainen: Bambi Forever, 2005. HAM Helsingin taidemuseo. Kuva: HAM / Anna Taival.
Lataa
Taru Happonen: Taxidermy Surfaces, HAM galleria 9.11.2024–12.1.2025. Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen.
Taru Happonen: Taxidermy Surfaces, HAM galleria 9.11.2024–12.1.2025. Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen.
Lataa
Martti Aiha: Rumba, 1992. Kuva: HAM / Yehia Eweis.
Martti Aiha: Rumba, 1992. Kuva: HAM / Yehia Eweis.
Lataa
EGS: Eilisen ja huomisen saaristo, 2021. Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen.
EGS: Eilisen ja huomisen saaristo, 2021. Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen.
Lataa

Linkit

HAM Helsingin taidemuseo hoitaa, kartuttaa ja kuratoi helsinkiläisten omaa taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 10 000 teosta, mukaan lukien kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM vastaa myös nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin kuratoinnista ja tuotannosta. HAM on Helsingin kaupunkikonserniin kuuluva säätiö.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo

Helsingforsbiennalen 2025 är en bildkonstens fest på land och till sjöss3.12.2024 12:00:00 EET | Pressmeddelande

Helsingforsbiennalen 2025 samlar omkring 35 konstnärer och konstnärskollektiv i Helsingfors – på Skanslandet, i Esplanadparken och i HAM Helsingfors konstmuseum. Temat för detta bildkonstens storevenemang som i år arrangeras för tredje gången är Skydd, och namnen på de 11 första konstnärerna som deltar har nu publicerats. Helsingforsbiennalen hämtar bildkonstens fest till Helsingfors 8.6–21.9.2025.

Helsinki Biennial 2025 celebrates art on land and at sea3.12.2024 12:00:00 EET | Press release

The third edition of Helsinki Biennial will showcase the work of around 35 artists and artist groups across three distinct venues this summer: Vallisaari Island, Esplanade Park, and HAM Helsinki Art Museum. A preview list of the first eleven participating artists has now been announced. Taking Shelter as its theme, this major art event brings a summer-long celebration of art to the Finnish capital from June 8 to September 21, 2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye