Keskuskauppakamari: Jokaiselle uudelle ylioppilaalle oltava opiskelupaikka – nykytilanne kestämätön
Korkeakoulujen opiskelijavalintaa ja opintojen ensimmäistä vuotta on uudistettava siten, että kaikille 2. asteelta valmistuneille turvataan opiskelupaikka. Nykyinen tilanne, jossa kaksi kolmasosaa uusista ylioppilasta jää ilman opiskelupaikkaa on täysin kestämätön, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.
Tilastokeskuksen tuoreen tiedon mukaan kevään 2023 uusista ylioppilaista entistä useampi jäi ilman jatko-opiskelupaikkaa. Ilman opiskelupaikkaa jäi kaikkiaan yli 65 prosenttia uusista ylioppilaista. Naisista ilman opiskelupaikkaa jäi reilut 60 prosenttia, kun miehillä osuus oli liki 70 prosenttia. Osuus kasvoi naisilla prosenttiyksikön verran ja miehillä kaksi prosenttiyksikköä vuoteen 2022 verrattuna.
“Tilanne, jossa kaksi kolmasosaa uusista ylioppilaista jää ilman opiskelupaikkaa on kestämätön. Se, että lähes 80 prosenttia hakee opiskelupaikkaa, kertoo siitä, että nuorilla on kyllä halu ja motivaatio opiskella. On surkeaa, että opiskelupaikkaa ei saa, vaikka tahtoa löytyy”, sanoo Pulkkinen.
Pulkkisen mukaan opiskelijavalintaa ja opintojen ensimmäistä vuotta olisikin uudistettava siten, että kaikille 2. asteelta valmistuneille olisi tarjota opiskelupaikka. Tämä tarkoittaisi reippaita parannuksia paitsi opiskelupaikkojen varaamiseen ensikertalaisille, myös opintojen rakenteeseen.
“Laaja-alaisempi ensimmäinen opiskeluvuosi ja sen kautta suuntautuminen spesifimmälle alalle auttaisi myös nuoria löytämään itselleen parhaiten soveltuvan alan ja kannustaisi vastaanottamaan tarjotun opiskelupaikan”, Pulkkinen sanoo.
Korkeakouluihin on lisätty opiskelupaikkoja siinä toivossa, että nykyistä useampi nuori pääsisi aloittamaan korkeakouluopinnot ja siten päästäisiin kohti tavoitetta, jossa puolet jokaisesta ikäluokasta saavuttaisi korkeakoulututkinnon. Kuitenkin vain kolmannes uusista ylioppilaista jatkaa lukion jälkeen opiskelemaan korkeakoulussa, vaikka aloituspaikkoja olisi jaossa kahdeksankertainen määrä.
“Nyt alkaa näyttää siltä, että tämä keino on yksinään turhan tehoton, sillä esimerkiksi 28 prosentilla uusista yliopistokoulutuspaikan saaneista on jo korkeakoulututkinto”, Pulkkinen sanoo.
Pulkkisen mukaan myös ammatillisesta koulutuksesta tulisi olla paremmin tarjolla polkuja kohti korkeakouluopintoja.
“Korkeakouluihin pääsyä ja opintojen alkamista toisen asteen jälkeen tulisi vauhdittaa ja samalla suunnata jo tutkinnon suorittaneille tutkintoa ketterämpiä väyliä osaamisensa päivittämiseen ja kehittämiseen”, Pulkkinen sanoo.
Yhtä aikaa muiden toimien kanssa tulisi Pulkkisen mukaan kehittää jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia esimerkiksi siten, että jokainen tutkinnon jälkeinen työssäolovuosi kerryttäisi oikeutta maksuttomaan osaamisen kehittämiseen.
“Näin jokaisella olisi nykyistä paremmat mahdollisuudet jatkuvaan oppimiseen ja esimerkiksi pienten osaamiskokonaisuuksien suorittamiseen joustavasti työn ohessa”, Pulkkinen sanoo.
Yhteyshenkilöt
Suvi PulkkinenJohtava asiantuntija, osaaminen ja maahanmuutto
Puh:050 404 1810suvi.pulkkinen@chamber.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari: Suomi tarvitsee uutta ydinvoimaa tasaisen perusvoiman turvaamiseksi12.12.2024 06:54:00 EET | Tiedote
Keskuskauppakamari esittää useita toimenpiteitä puhtaan sähkön lisäämiseksi Suomessa. Puhdas, toimitusvarma ja kohtuuhintainen sähkö on Suomelle kilpailuetu, joka houkuttelee investointeja ja uusia pääomia. Osa kokonaisuutta on ydinvoiman lisärakentaminen, sillä ilman uusia hankkeita ydinvoiman tuotanto vähenee Suomessa ensi vuosikymmenen lopulla.
Keskuskauppakamari: Joululahja työntekijälle voi aiheuttaa yllätysveron11.12.2024 06:57:00 EET | Tiedote
Työntekijälle annettujen lahjojen verokohtelu herättää kysymyksiä erityisesti joulun alla, vaikka verotuskäytäntö on melko yksiselitteinen. Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala muistuttaa, että rahana tai siihen verrattavana suorituksena annettua lahjaa pidetään aina veronalaisena palkkatulona. Sen sijaan esineet, pääsyliput tai palvelut voivat olla verovapaita lahjoja.
Suomeen 22 uutta hyväksyttyä tavarantarkastajaa9.12.2024 14:32:29 EET | Tiedote
Keskuskauppakamarin vuosittain järjestämässä hyväksyttyjen tavarantarkastajien (HTT) kokeessa saatiin uusia HTT-tarkastajia kymmenelle kauppakamarialueelle: Helsingin seudulle, Hämeeseen, Keski-Suomeen, Kuopion alueelle, Länsi-Uudellemaalle, Kymenlaaksoon, Ouluun, Pohjanmaalle, Satakuntaan ja Turkuun.
Kauppakamarikysely: Vientiyritysten odotukset ensi vuodelle parantuneet selkeästi - maailmantalouden tilanne kuitenkin huolestuttaa9.12.2024 06:55:00 EET | Tiedote
Vientiyritysten odotukset tulevasta vuodesta ovat merkittävästi positiivisemmat kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Kauppakamarien vientiyrityksille suunnattuun kyselyyn vastanneista yrityksistä 60 prosenttia odottaa viennin kasvavan vuonna 2025 joko jonkin verran tai merkittävästi. Vuosi sitten kasvua seuraavalta vuodelta odotti vain 43 prosenttia vientiyrityksistä. Viennin laskua odottaa nyt 11 prosenttia, kun vuosi sitten laskua odotti 20,5 prosenttia vastanneista yrityksistä.
Keskuskauppakamari: Kiinalaiset ultrapikamuotia myyvät verkkokaupat vääristävät kilpailua joulumarkkinoilla – EU:lta tarvitaan tiukempaa kuria5.12.2024 06:55:00 EET | Tiedote
“Kiinalaiset verkkokaupat, jotka myyvät ultrapikamuotia ja muita halpatuotteita on laitettava kuriin”, vaatii Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Johanna Sipola.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme