Työterveyslaitos

Toimistoon tyytymätön hybridityöntekijä jää kotiin etätöihin

Jaa

Mihin toimistolla ollaan hybridityöaikana tyytymättömiä? Pääasiassa samoihin asioihin kuin ennenkin eli työrauhaan ja tilojen käytettävyyteen. Hybridityöaikana tyytymättömyyden seuraukset ovat kuitenkin erilaiset: nyt tyytymätön työntekijä voi päättää jäädä mieluummin etätöihin. Työterveyslaitoksen tutkimushanke selvitti etätyön, koetun työympäristön, työhyvinvoinnin ja lyhyiden sairauspoissaolojen yhteyksiä erilaisissa toimistotiloissa.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 13.12.2024

Hybridityön myötä toimistotilojen merkitys ei ole vähentynyt, mutta se on muuttunut. Toimistotilat ja työtilakokemukset liittyvät kiinteästi valintaan etä- ja lähityön välillä. Kielteisemmin työtiloja arvioivat henkilöt tekevät enemmän etätyötä ja haluavat todennäköisemmin myös lisätä sitä. Myönteisemmät kokemukset työpaikan tiloista ovat puolestaan yhteydessä parempaan työhyvinvointiin.

– Tutkimuksemme mukaan työrauha on toimistolle vetävä tekijä. Se tarkoittaa mahdollisuutta keskittyä työhön ilman suurempia häiriöitä ja keskeytyksiä. Toimistolla kannattaakin varmistaa keskittymismahdollisuudet, vaikka tiloilla haluttaisiin ensisijaisesti tukea kohtaamisia ja yhteistyötä, sanoo johtava tutkija Annu Haapakangas Työterveyslaitoksesta.

Tilojen suunnittelu ja rooli osana hybridityömallia

– Etä- ja lähityöprofiililtaan erilaisilla työntekijöillä on erilaisia tarpeita toimistotiloille, joten tilojen suunnittelua ja roolia tulisi pohtia osana organisaation hybridityömallia. 
Toimiston pitää tukea monenlaisia tehtäviä, ja tilojen tulee olla helppokäyttöisiä myös toimistolla harvemmin käyville, sanoo vanhempi asiantuntija Suvi Hirvonen Työterveyslaitoksesta.

Toimistotilojen kehittämistyön tueksi HERO-hanke on julkaissut Toimistotilat hybridityömallissa -kehittämiskartan. Kehittäminen vaatii yhteistyötä, joten kartan kehittämiskysymykset on suunnattu monille eri toimijoille: johdolle, henkilöstöhallinnolle, työympäristön suunnittelijoille ja kehittäjille sekä työterveysyhteistyöhön.

Hyvä työrauha suojaa lyhyiltä sairauspoissaoloilta

Hyvä työrauha toimistolla oli tutkimuksen mukaan yhteydessä vähäisempiin lyhyisiin sairauspoissaoloihin.

– Tulos sopii hyvin aiempaan tietoon avoimien toimistotilojen stressivaikutuksista. Merkittävää tässä tutkimuksessa oli, että työpaikan olosuhteilla todettiin yhteys sairauspoissaoloihin myös hybridityössä, jossa työpaikalla ollaan vähemmän, sanoo Annu Haapakangas.

Tutkimushankkeessa seurattiin myös koronapandemian vaikutuksia etätyön määrään ja lyhyisiin sairauspoissaoloihin. Vaikka etätyö on vakiintunut osaksi työn tekemisen tapoja, lyhyiden (1–3 päivän) omailmoitussairauspoissaolojen esiintyvyys on säilynyt pandemiaa edeltäneellä matalalla tasolla. Etätyö ei siis ainakaan lisää tällaisia lyhyitä poissaoloja. 

Tutustu

Lisätiedot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.

Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Nästan två av tre har psykiska symtom inom film- och tv-branschen10.12.2024 17:00:00 EET | Pressmeddelande

Psykiska symtom är vanliga hos personer som arbetar inom film- och tv-branschen. I oberoende produktionsbolags produktioner har nästan två av tre arbetstagare psykiska symtom. Antalet är tre gånger större jämfört med den övriga finländska befolkningen i arbetsför ålder. Förekomsten av symtom framgår av Arbetshälsoinstitutets enkät, som besvarades av över 600 yrkespersoner inom branschen.

Almost two out of three people suffer from psychological symptoms in the film and TV industry10.12.2024 17:00:00 EET | Press release

Psychological symptoms are common among people working in the film and TV industry. Almost two out of three employees in independent production companies suffer from psychological symptoms. The number is three times higher compared to the rest of the Finnish working-age population. The prevalence of symptoms was discovered in the Finnish Institute of Occupational Health’s survey, which attracted more than 600 responses from industry professionals.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye