Työn ja talouden tutkimus LABORE

Tutkimus: Työttömyyden ansaan jääneet tohtorit paljastavat akateemisen työllistymiskriisin syvyyden

Jaa

Tohtorityöttömyys on yhteiskunnallinen ongelma, joka paljastaa rakenteellisia puutteita työmarkkinoilla ja koulutusjärjestelmässä. Uusi Labore-tutkimus tuo esille niin korkeasti koulutettujen urapolkujen epäoikeudenmukaisuuksia ja TE-palveluiden puutteita kuin työttömyyden yhteyksiä yksilöiden ja heidän perheidensä hyvinvointiin. Se myös kuvaa, kuinka nykyjärjestelmä heittää hukkaan suomalaisen yhteiskunnan arvokkaimpia resursseja, korkeimmin koulutettua työvoimaa. Tutkimuksessa yli 700 pitkäaikaistyötöntä tohtoria kuvailee kokemuksiaan epätoimivista työmarkkinoista ja akateemisen kilpailun varjopuolista. 

Kuva: Pixabay.

Uusi tutkimus paljastaa tohtorityöttömyyteen liittyviä yhteiskunnallisia ongelmakohtia ja karuja kokemuksia

Suomessa on tällä hetkellä noin 1400 työtöntä tohtoria, joista yli kaksi kolmasosaa kuuluu pitkäaikaistyöttömien joukkoon. Tämän korkeasti koulutetun ryhmän tilannetta selvittänyt uusi tutkimus nostaa esiin huolestuttavia näkökulmia tohtorityöttömyyden syistä, seurauksista ja yhteiskunnallisesta vaikutuksesta. Tulokset valottavat myös rakenteellisia ongelmia, jotka estävät tohtorien asiantuntemuksen täysimittaisen hyödyntämisen. Miten suomalainen yhteiskunta voisi kääntää tämän potentiaalin menetetyistä mahdollisuuksista voimavaraksi?

Laaja kysely: yli 700 työtöntä tohtoria vastasi

Laboren tutkija FT Anna Idströmin tutkimuksessa kuullaan yli 700:n pitkäaikaista työttömyyttä kokeneen tohtorin näkemyksiä. Kysely- ja haastatteluaineiston induktiivinen sisällönanalyysi toi esille vastaajien omaääniset kokemukset. Tutkimukseen osallistuneiden työttömien tohtorien profiili vaihtelee urallaan professorin tehtäviin asti yltäneistä kansainvälisistä huippututkijoista sellaisiin, jotka ovat pudonneet urapolulta heti valmistumisensa jälkeen. Tutkimus osoittaa, että tohtorityöttömyyttä esiintyy kaikilla tieteenaloilla.

Kohtaanto-ongelmia ja kilpailun epäoikeudenmukaisuutta

Useimmat vastaajat kokivat, että korkeasti koulutettujen työvoimaresursseja ei hyödynnetä optimaalisesti. Tohtoreita toimii joukoittain tehtävissä, jotka eivät vastaa heidän koulutustaan tai osaamistaan. TE-palveluiden tarjoama apu arvioitiin yleisesti riittämättömäksi.

Jopa 298 vastaajaa raportoi todistaneensa syrjintää, kiusaamista tai epärehellistä vallankäyttöä työmarkkinoilla. Esimerkkejä annettiin erityisesti virkojen täytössä, rekrytoinneissa ja tutkimusrahoituksen jakamisessa. Moni kuvaili myös epäoikeudenmukaisuuden yleisesti vaikuttaneen urapolkuihinsa.

Yksilön elämänlaatu vaarassa

Työttömyyden yhteys yksilön hyvinvointiin vaihteli suuresti. Joillekin ohimenevä työttömyysjakso toi hetken hengähdystauon, kun taas toisille tilanne oli musertava. Vakavimmillaan työttömyys on voinut johtaa mielenterveyden ongelmiin, perhesuhteiden kriisiytymiseen ja jopa itsemurha-ajatuksiin.

”Kansainvälinen huippututkija siivoamassa koirankakkoja tukityöllistettynä ei ole dystooppista fiktiota, vaan todellisuutta nykypäivän Suomessa”, toteaa tutkija Anna Idström.

Miksi tutkimus on tärkeä?

Vaikka yliopistot kasvattavat tohtorikoulutuksen määriä, akateemisilla työmarkkinoilla ei ole tarpeeksi paikkoja kaikille valmistuville. Tämän seurauksena moni jää - kuten tutkimuksessa osuvasti todetaan - ”akateemisen tuolileikin ulkopuolelle”.

"Jokainen päivä, jolloin korkeasti koulutettu työvoima on työttömänä, on päivä hukkaan heitettyä potentiaalia", summaa Idström tohtorityöttömyyden yhteiskunnallisen merkityksen.

Tutkimuksen rahoitti Palkansaajasäätiö.

Tutkimus: Anna Idström: Työttömät tohtorit - seitsemänsadan tohtorin puheenvuoro. Laboren tutkimuksia 116. 17.12.2024. (Linkki tutkimukseen avautuu 17.12.2024 klo 12.)

Tutkimuksen voi ladata PDF-muodossa tämän tiedotteen lopusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Labore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.

Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Labore (punainen tekstilogo)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

M&A-podcast: Uusi alku - talousjournalismi nyt ja huomenna5.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Mitä talousjournalismissa tapahtuu nyt? Mitkä ovat sen sokeat pisteet ja mihin suuntaan sitä pitäisi viedä? Laboren tilaisuudessa yleisön edessä äänitetyn M&A&X-jakson vieraina ovat Marko Junkkari (talouden ja politiikan toimittaja, HS), Riina Nevalainen (vastaava päätoimittaja, Kauppalehti ja johtaja, Alma Business Medioiden toimitukset), & Teijo Valtanen (päällikkö, Ylen talous ja arki -toimitus) sekä Elina Lappalainen (taloustoimittaja, Helsingin Sanomien HS Visio), Oskari Onninen (vapaa toimittaja ja kriitikko) & Olli Seuri (päätoimittaja, Uusi Juttu ja journalistiikan dosentti).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye