POP Pankin ennuste: yksityiset ja yritysten investoinnit siivittävät taloutta ensi vuonna
POP Pankin kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous elpyy ensi vuonna alhaisempien korkojen, lisääntyneen yksityisen kulutuksen ja rakentamisen kasvun ansiosta.
- Suomen talous supistuu vielä tänä vuonna 0,3 prosenttia, mutta ensi vuonna talous kääntyy 1,7 prosentin kasvuun.
- Vaihtotaseen alijäämä on tänä vuonna 0,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, mutta ensi vuonna vaihtotase on tasapainossa.
- Kokonaisuutena investoinnit supistuvat tänä vuonna 6,5 prosenttia ja kääntyvät ensi vuonna 5,6 prosentin kasvuun, erityisesti rakentamisen elpymisen ansiosta.
- Inflaatio on laskenut Suomessa selvästi alemmalle tasolle kuin euroalueella keskimäärin. Ensi vuonna inflaatiota nostavat monien hyödykkeiden verojen korotukset ja palkankorotukset. Kuluttajahinnat nousevat arviolta 2,5 prosenttia.
- Kuluvana vuonna 12 kuukauden Euriborin keskiarvon arvioidaan olevan noin 3,3 prosenttia, kun taas ensi vuodelle odotetaan keskimäärin 2 prosentin tasoa.
- Yksityinen kulutus laskee vielä tänä vuonna 0,5 prosenttia, mutta kääntyy 2 prosentin kasvuun ensi vuonna.
- Ostovoiman kasvu tukee kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia sekä tänä että ensi vuonna. Kotitalouksien ostovoiman kehitys on tänä vuonna alkanut kuroa kiinni vuosina 2022 ja 2023 muodostunut suurta pudotusta. Yrittäjien ostovoima kasvaa sekä tänä että ensi vuonna noin yhden prosentin.
- Työttömyysasteen ennustetaan ensi vuonna laskevan 8,1 prosenttiin ja työllisyysasteen nousevan 72,8 prosenttiin.
”Vuoden 2025 ennusteluvut ovat pitkästä aikaa lupaavia, mikäli maailman taloudessa ei nähdä suurempia negatiivisia yllätyksiä. Euroopan isojen talouksien haasteet ja USA:n uuden hallinnon linjaukset ovat merkittäviä tekijöitä Suomenkin talouden tulevaisuutta arvioitaessa”, toteaa POP Pankin johtaja Timo Hulkko.
”Vaikka meillä Suomessa vuoden alkuun kohdistuu verouudistuksen niin sanottu toinen aalto, matala korkotaso, positiivisesti kehittynyt ostovoima ja vienti vauhdittavat taloutta. Rakentamisen investoinnit ovat jo alkaneet piristyä ja esimerkiksi meillä POP Pankilla lainahakemusten määrä viittaavat siihen, että mielenkiintoa kodinvaihtamiseksi on ja sitä myötä myös muu kulutus on piristymässä”.
Investointihalukkuus piristämässä vuotta 2025
Inflaatio on hellittämässä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, mikä mahdollistaa keskuspankeille jatkossakin korkojen laskemisen. Matalat korot lisäävät kotitalouksien kulutusta, joka nopeuttaa Yhdysvaltojen ja euroalueen talouskasvua. Vallanvaihto Yhdysvalloissa lisää kuitenkin poliittisia riskejä, jotka voivat hidastaa talouskasvua. Erityisinä kysymysmerkkeinä ovat sodan kehittyminen Ukrainassa ja Trumpin uhkaukset korkeista tullimuureista.
Vaikka maailman markkinoiden ja erityisesti Euroopan veto Suomen vientikysynnälle on ollut heikkoa, on Suomen vienti kehittynyt yllättävän positiivisesti huolimatta alkuvuoden haasteista. Tavaroiden ja palveluiden vienti supistuu tänä vuonna yhteensä 0,3 prosenttia, kun taas tuonti laskee 1,4 prosenttia.
Ensi vuonna vienti kääntyy 4,5 prosentin kasvuun Euroopan talouden vahvistumisen ja suuren risteilyalustoimituksen ansiosta. Vahvistuva vienti ja kotitalouksien lisääntyvä kulutuskysyntä nostavat myös tuonnin noin 5 prosentin kasvuun. Vaihtotaseen alijäämä on tänä vuonna 0,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, mutta ensi vuonna vaihtotase on tasapainossa.
Asuntorakentamisen pysähtyminen painaa investointeja voimakkaasti edelleen tänä vuonna. Viime kuukausina asuntokauppojen määrän kasvu on kuitenkin tarjonnut myönteisiä merkkejä rakentamisen tulevaisuudesta. Vaikka uusia myymättömiä asuntoja on yhä markkinoilla, rakentamisen odotetaan vilkastuvan ensi vuoden kesään mennessä. Muut talonrakennusinvestoinnit ovat jo tämän vuoden aikana kääntyneet kasvuun, vaikkakin taso on viimevuotista alempana.
Yritysten investointihalukkuus näyttää ensi vuoden osalta tätä vuotta paremmalta. Aseapu Ukrainaan ja puolustusinvestoinnit kasvattavat julkisia investointeja sekä tänä että ensi vuonna. Kokonaisuutena investoinnit supistuvat tänä vuonna 6,5 prosenttia ja kääntyvät ensi vuonna 5,6 prosentin kasvuun, erityisesti rakentamisen elpymisen ansiosta.
Inflaatio on laskenut Suomessa selvästi alemmalle tasolle kuin euroalueella keskimäärin. Tämä on seurausta siitä, että Suomen taloustilanne on huonompi kuin euroalueella. Kaikki yritykset eivät ole pystyneet siirtämään syyskuussa voimaantullutta arvonlisäveron korotusta kuluttajien maksettavaksi. Inflaatiota on hillinnyt myös bensan halventuminen. Lähi-idän kriisit ovat aiheuttaneet vain lyhytaikaisia hintapiikkejä bensaan. Tänä vuonna kuluttajahinnat nousevat 1,7 prosenttia.
Ensi vuonna inflaatiota nostavat monien hyödykkeiden verojen korotukset ja palkankorotukset. Koska talous kasvaa kohtuullisesti ensi vuonna, verojen ja palkkojen korotukset siirtyvät lähes täysimääräisinä hintoihin. Ensi vuonna kuluttajahinnat nousevat 2,5 prosenttia.
Bensa on ensi vuonna keskimäärin lähes yhtä kallista kuin tänä vuonna. Vuoden sisällä hinta voi kuitenkin vaihdella paljonkin, koska raakaöljyn hintaan vaikuttaa Lähi-Idän epävakaa tilanne. Tänä vuonna bensan litrahinta on keskimäärin noin 1,80 euroa ja ensi vuonna noin 1,75 euroa.
Sähkön arvonlisäveroton pörssihinta on ensi vuonna sama 5 senttiä kilowattitunnilta kuin tänä vuonna. Ensi vuoden loppuun mennessä valmistuva uusi sähkön siirtolinja Ruotsista tasoittanee jatkossa sähkön hintavaihteluja.
Euroopan keskuspankin (EKP) kesäkuussa aloittamat ohjauskoron laskut ovat kiihdyttäneet Euriborin alenemista. Toistaiseksi EKP on painottanut varovaisuutta inflaation kiihtymisen suhteen, sillä palkankorotukset euroalueella ovat olleet huomattavia. Palkankorotukset ovat ylläpitäneet erityisesti palvelusektorin inflaatiopaineita. Kuluvana vuonna 12 kuukauden Euriborin keskiarvon arvioidaan olevan noin 3,3 prosenttia, kun taas ensi vuodelle odotetaan keskimäärin 2 prosentin tasoa. Koronlaskut tukevat edelleen kotitalouksien kulutusta ja yritysten investointeja.
Ostovoimassa tapahtunut pudotus kuroutumassa kiinni, työllisyystilanne kehittymässä myönteiseen suuntaan
Yksityinen kulutus laskee vielä tänä vuonna 0,5 prosenttia, mutta kääntyy 2 prosentin kasvuun ensi vuonna. Ostovoiman kasvu tukee kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia sekä tänä että ensi vuonna. Kotitalouksien ostovoiman kehitys on tänä vuonna alkanut kuroa kiinni vuosina 2022 ja 2023 muodostunut suurta pudotusta. Tulokehitys on reipasta ja inflaation laantuminen on tuonut lisää kulutusmahdollisuuksia.
Palkansaajakotitalouksien ostovoima kasvaa sekä tänä että ensi vuonna hyvän palkkakehityksen myötä. Palkansaajien ansiot kasvavat noin 3,6 prosenttia tänä vuonna ja 3,8 prosenttia ensi vuonna. Lisäksi kuluttajahintojen maltillinen nousu kasvattaa palkansaajakotitalouksien kulutusvaraa.
Työeläkeläisten ansioiden ostovoima kasvaa tänä vuonna reippaasti, 3,7 prosenttia. Taitetun indeksi myötä eläkeläisten ansiokehitys on ollut suotuisaa viime vuosien korkean inflaation myötä. Tänä vuonna työeläkkeet nousevat lähes 6 prosenttia. Ensi vuonna työeläkkeet kasvavat vain noin 1,3 prosenttia. Inflaation ollessa 2,5 prosenttia kääntyy eläkeläisten ostovoima jälleen laskuun ensi vuonna. Eläkeläisten taloustilanne voi vaihdella suuresti kotitalouden taustatekijöiden suhteen.
Myös yrittäjien ostovoima kääntyy kasvuun tänä vuonna laantuneen inflaation myötä. Monilla yrittäjillä on ollut haastavat ajat talouden heikon tilanteen takia. Kotitalouksien laantunut kulutuskysyntä on heikentänyt yrittäjien hinnoitteluvoimaa, mikä rajoittaa yrittäjien tulokehitystä. Yrittäjien ostovoima kasvaa sekä tänä että ensi vuonna noin yhden prosentin.
Tänä vuonna työttömyysaste nousee 8,4 prosenttiin, ja työllisyysaste laskee 72,1 prosenttiin. Työllisyystilanteen odotetaan kääntyvän parempaan jo ensi vuoden alussa, kun kotitalouksien kulutuksen kasvu tukee osaltaan työllisyyden positiivista kehitystä. Kuitenkin rakentamisen elpyminen nopeutuu vasta ensi vuoden puolivälissä, mikä kääntää alan työllisyyden kasvuun muita aloja myöhemmin. Työttömyysasteen ennustetaan ensi vuonna laskevan 8,1 prosenttiin ja työllisyysasteen nousevan 72,8 prosenttiin.
Timo Hulkon haastattelupyynnöt:
Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankkikeskus, puh. 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi
Avainsanat
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
POP Pankki -ryhmä on yli 700 asiantuntijaa työllistävä suomalainen pankkiryhmä, johon kuuluu 18 POP Pankkia, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj, POP Asuntoluottopankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk. POP Pankki -ryhmän visiona on olla pankki, joka parhaiten yhdistää henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun, parhaan asiakastyytyväisyyden sekä nopean päätöksenteon. POP Pankilla on EPSI Ratingin Pankki ja rahoitus -tutkimuksen mukaan Suomen tyytyväisimmät henkilö- ja yritysasiakkaat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk
Valtakunnallinen pankkitutkimus julki: POP Pankilla on alan tyytyväisimmät asiakkaat16.9.2024 06:15:00 EEST | Tiedote
Eri toimialojen asiakastyytyväisyyttä tutkiva EPSI Rating on julkaissut pankkitoimialan vuoden 2024 raportin. Sen mukaan suomalaispankeista parhaan kokonaisarvosanan henkilö- ja yritysasiakkailtaan saa POP Pankki.
Vakavaraiselta POP Pankki -ryhmältä jälleen vahva tulos13.8.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
POP Pankki -ryhmän tulos ennen veroja ylitti edellisvuoden ennätyksellisen puolivuosituloksen. Ryhmän tulos ennen veroja oli 46,5 miljoonaa euroa. POP Pankki -ryhmän korkokate vahvistui yli 20 prosenttia palkkiotuottojen pysyessä edellisvuoden tasolla 23,0 miljoonassa eurossa.
Mihin varautua loppuvuodesta; POP Pankki julkaisi kansalaissuhdanne-ennusteensa19.6.2024 09:55:02 EEST | Tiedote
POP Pankki ennustaa, että Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,5 prosenttia. Ensi vuonna rakentamisen piristyminen ja yksityisen kulutuksen kasvu kääntävät talouden jälleen 1,4 prosentin kasvuun.
POP Pankin Hulkko: EKP laski ohjauskorkoa, mutta viisas kotitalous ei hötkyile10.6.2024 09:26:27 EEST | Tiedote
Koronavuosina 2020 ja 2021 kotitalouksille kertyi paljon säästöjä, koska rajoitustoimet vähensivät kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia. Näin ollen kotitalouksilla oli varaa kuluttaa yli tulojensa vuosina 2022 ja 2023. Yksityinen kulutus sinnittelikin kasvun puolella vielä viime vuonna, mutta tälle vuodelle on odotettavissa laskua.
Valtakunnallinen tutkimus: joka neljäs asuntolainaa ottanut ei ole varautunut tulojen putoamiseen esimerkiksi työttömyyden vuoksi2.5.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
POP Pankin Iro Researchillä teettämän kyselytutkimuksen mukaan 27 prosenttia suomalaisista asuntolainaa ottaneista ei ole varautunut mitenkään siihen, jos tulot romahtaisivat puolen vuoden ajaksi työttömyyden tai työkyvyttömyyden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Vain 19 prosenttia asuntolainan ottaneista vastaajista on vakuuttanut asuntolainansa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme