Kokkolan kaupunki

Hållbar konsumtion kräver åtgärder – Karleby med om att starta omställningen

Dela

Finlands miljöcentral har publicerat siffror om konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp beträffande alla kommuner i Finland år 2019. Siffrorna visar att kommunerna i Finland ännu ligger långt ifrån nivån för en hållbar konsumtion. I Karleby är de konsumtionsbaserade utsläppen per invånare 9,4 tCO2e, vilket är mycket nära medeltalet i Finland. De konsumtionsbaserade utsläppen fördelas enligt följande:

  • Hushållens konsumtion: cirka 84 %
  • Stadens upphandling: cirka 13 %
  • Investeringar: cirka 3 %

Växthusgasutsläppen från hushållens konsumtion uppgick till cirka 7,9 tCO2e år 2019. Som jämförelse skulle utsläppsnivån i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål vara cirka 2,5 tCO2e år 2030 och endast 0,7 tCO2e år 2050.

Det finns alltså mycket kvar att göra, men vi går i rätt riktning: i Karleby har utsläppen från konsumtion minskat med 9,2 procent från 2015. Staden strävar aktivt efter att minska också de konsumtionsbaserade utsläppen. Karleby deltar i Kulma-projektet som utvecklar konsumtionsbaserad beräkning med hjälp av vilken man kan beräkna utsläppen från kommuninvånarnas konsumtion åren 2020, 2022 och 2024.

Karleby förbinder sig till att främja hållbar konsumtion

Växthusgasutsläppen från konsumtion är en stor klimatfråga. Karleby vill lyfta fram konsumtionens inverkan och minskningen av den till en del av klimatarbetet. Staden visar exempel och uppmuntrar invånarna och företagen att göra hållbara konsumtionsval. Målet är att uppnå en hållbar nivå på konsumtionen hos hushållen i området.

”Det är nödvändigt att minska de konsumtionsbaserade utsläppen om vi vill nå vårt klimatmål. Varje liten åtgärd är ett steg i rätt riktning. I stadens klimatarbete vill vi ta fram sätt på vilka både invånare och företag i praktiken kan delta i att minska utsläppen”, konstaterar Jenni Silvola, sakkunnig i klimatfrågor.

Karleby minskar invånarnas utsläpp på bl.a. följande sätt:

  • genom att skapa en hållbar stadsstruktur och utveckla kollektivtrafiken
  • genom lösningar som utnyttjar förnybar energi och att ta till vara svinnvärme
  • genom att öka miljömedvetenheten
  • genom att minska matsvinnet och främja en hållbar matkultur
  • genom att ta i bruk fler digitala tjänster

Hur kan man minska sitt eget koldioxidavtryck?

Hållbar konsumtion innebär att vi bara köper det vi verkligen behöver, reparerar, återvinner och på ett ansvarsfullt sätt förstör det som inte längre kan användas. Detta gäller all vår konsumtion – mat, kläder och boende. Koldioxidavtrycket kan minskas till exempel på följande sätt:

  • spara energi hemma
  • gå eller cykla korta sträckor
  • öka grönsakernas andel av måltiderna
  • köp tjänster i stället för saker
  • överväg anskaffningar noggrant och köp bara det du behöver

Var och en kan påverka genom sina egna val. Sitras nya livsstilstest erbjuder ett lätt sätt att ta reda på sitt eget koldioxidavtryck och ger konkreta tips för en hållbar vardag. Med hjälp av testet kan du planera ditt eget sätt att minska utsläppen och leva hållbart.

Testa med hjälp av Sitras livsstilstest om din livsstil är för miljön.

Kontakter

Länkar

Information om utgivare

Karleby. Vi har en bredare horisont

Karleby stad är Mellersta Österbottens tvåspråkiga landskapscentrum med ca 48 000 invånare. Loket för näringslivet i Karleby är det även internationellt betydande klustret inom kemisk industri. Det kompletteras av Finlands största hamn för spår- och Panamax-trafik samt ett mångsidigt nätverk av företagsaktörer. Också mångsidiga evenemang, turismen och fritidsboende lockar besökare till staden.

Kung Gustav II Adolf grundade staden för 400 år sedan vid Bottniska vikens kust. Havet har medfört starka traditioner inom handel och logistik genom sjöfart och skeppsbyggande till industrin och bildningen. Läget vid havet och flygförbindelser, vid huvudbanan och väg E8 säkerställer att såväl människor, varor som idéer rör på sig.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye