Metsästäjäliitto tukemaan susien DNA-näytteiden keräystä
Susien DNA-näytekeruun tavoitteena tulee olla keruun reaaliaikainen ohjaaminen ja valtakunnallisesti kattava kanta-arvio. Metsästäjäliitto peräänkuuluttaa valtiolta rahoituksen lisäämistä, jotta Luke voisi analysoida susien ulostenäytteitä kaksinkertaisen määrän suunniteltuun nähden. Metsästäjäliitto toivoo Lukelta DNA-analyysitulosten kokonaisvaltaista julkistamista tutkijayhteisön käyttöön.

Susien DNA-näytekeruun tavoitteena tulee olla keruun reaaliaikainen ohjaaminen ja valtakunnallisesti kattava kanta-arvio. Metsästäjäliitto peräänkuuluttaa valtiolta rahoituksen lisäämistä, jotta Luke voisi analysoida susien ulostenäytteitä kaksinkertaisen määrän suunniteltuun nähden. Metsästäjäliitto toivoo Lukelta DNA-analyysitulosten kokonaisvaltaista julkistamista tutkijayhteisön käyttöön.
Suomen Metsästäjäliitto on tehnyt periaatepäätöksen siitä, että se on valmis käyttämään liiton varallisuutta tukeakseen susien DNA-näytteiden eli ulostenäytteiden keräystä. Tukemalla näytteiden kerääjiä suuruusluokaltaan noin 50 euron DNA-näytepalkkiolla Metsästäjäliitto haluaa kannustaa metsästäjiä näytteiden keruuseen.
Liiton peräänkuuluttaa, että tänä talvena Luonnonvarakeskus (Luke) analysoisi reaaliaikaisesti ulostenäytteet niin, että toimijoiden yhteistyöllä tulokset ohjaisivat keruuta.
- Suden kanta-arvion tueksi tarvitaan mahdollisimman reaaliaikaista tietoa. Tällä hetkellä näytteenoton ja tulosten saannin välillä saattaa olla jopa kuukausien viive. Siten tulokset eivät valitettavasti ohjaa näytteiden keruuta. Tarvitsemme Luken ja alan muiden toimijoiden välille lisää yhteistyötä, kannustaa Suomen Metsästäjäliiton puheenjohtaja Petteri Lampinen.
Metsästäjäliiton tavoitteena on valtakunnallisesti kattavan aineiston keruu. Tämä edellyttää jatkuvaa näytevirtaa kentältä kerääjiltä laboratorioon, näytteiden pikaista analysointia ja nopeaa tulosten kertomista takaisin kerääjille
- Meidän onkin pikaisesti pohdittava yhdessä Luken kanssa, kuinka pystytään ohjaamaan näytekeruu reviireille, joista ei ole saatavilla riittävää aineistoa, sanoo Lampinen.
Analysoitavaa näytemäärää on nostettava
EU-jäsenmaat ilmoittavat suurpetojen määrät EU:lle joka kuudes vuosi, seuraavan kerran ensi kesänä. Sen vuoksi tältä talvelta tarvitaan mahdollisimman tarkat suurpetojen kanta-arviot.
- Luken asettama 900 analysoitavan DNA-näytteen yläraja on mielestämme liian alhainen, sillä päällekkäisiä näytteitä samoista susista tulee väkisinkin, vaikka keruuta pystyttäisiinkin ohjaamaan Metsästäjäliiton esittämällä tavalla. Näytemäärä tuleekin nyt kaksinkertaistaa 1800 näytteeseen ja valtion tulee tämä rahoituksellaan mahdollistaa.
Talvella 2020-2021 metsästäjät lisäsivät havaintoaktiivisuutta ja DNA-näytekeruuta. Sudeksi tunnistettuja näytteitä saatiin tuolloin kerätyksi lähes 1500 kappaletta eli liki 80 % enemmän kuin edellisenä talvena. Aktiivinen näytteiden keruu ja susihavainnointi johti siihen, että vuoden 2021 kanta-arviossa vastoin Luken ennustetta susien määrä kasvoi lähes kolmanneksella.
Vuoden 2021 jälkeen susikannan tilanne on ollut varsin muuttumaton, mikä ei vastaa metsästäjien havaintoja. Nyt Metsästäjäliitto tavoittelee jälleen keruun aktivointia ja toivoo sen johtavan entistä kattavampaan kanta-arvioon.
Säännöllisin väliajoin Suomessa käydään keskustelua myös siitä, minkä verran Suomen susikannassa on hybridi- eli koirasusia. Avoin kaikkien tutkijoiden käytössä oleva data lopettaisi kiistat.
- Pidämme tärkeänä avoimen tutkimuksen periaatetta, että Luke julkaisee vastedes näytteiden kaikki geneettiset tiedot tutkijayhteisön käyttöön. Verovaroin analysoitujen tulosten tulee olla julkisia, muistuttaa puheenjohtaja Lampinen.
Metsästäjäliitto kehottaa toimijoita nyt havaintoaktiivisuuteen. Petohavainnoista ja niiden jäljistä on muistettava ilmoittaa suurpetoyhdyshenkilöille.
- Oletamme, että hallitusohjelman mukaisesti valtiovalta kehittää mahdollisimman monipuolisesti suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen lainsäädäntöä- ja hallintoa tänä talvena. Sen vuoksi metsästäjien on nyt osaltaan käärittävä hihat ja tuotettava aineistoa kanta-arvioita varten.
Tarkennetut toiminta- ja tukiohjeet julkaistaan toivottavasti pian
Metsästäjäliitto toivoo keruun ohjaamisesta ja järjestämisestä nopeaa neuvottelua Luken kanssa. Liitto myös valmistelee keruutukien maksun ohjeistuksen pikaisesti.
- Tiedottamme näistä seikoista heti keskustelujen ja päätöstemme jälkeen, toivottavasti pian vuoden vaihduttua. Näytteenoton korvaukset tullaan kohdentamaan Metsästäjäliiton jäsenseuroille, jotta seurojen jäsenten keruuyhteistyö lisääntyisi, Lampinen summaa.
Yhteyshenkilöt
Petteri LampinenPuheenjohtajaMetsästäjäliitto
Puh:0400 55 57 90petteri.lampinen@metsastajaliitto.fiJaakko SilpolaToiminnanjohtajaMetsästäjäliitto
Puh:050 406 4836jaakko.silpola@metsastajaliitto.fiKuvat

Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Tehtävämme on edistää metsästystä, luontoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry
Onko lihansyönti väärin ja metsästys syntiä?18.4.2025 14:29:16 EEST | Artikkeli
Vaikuttaako lihansyönti ja siitä luopuminen ihmisen hyvyyteen? Onko metsästys jotenkin moraalisesti väärin? Jahtimedia kysyi asiaa pääsiäisenä 2025 Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luomalta ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkoselta.
Onko lihansyönti väärin ja metsästys syntiä?18.4.2025 14:27:42 EEST | Artikkeli
Vaikuttaako lihansyönti ja siitä luopuminen ihmisen hyvyyteen? Onko metsästys jotenkin moraalisesti väärin? Jahtimedia kysyi asiaa pääsiäisenä 2025 Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luomalta ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkoselta.
Suden suojelutason alentaminen ei yksin riitä kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseen2.4.2025 15:44:08 EEST | Uutinen
Suden ja muiden suurpetojen kannanhoito edellyttää kansallisella tasolla tehtävää lajinmäärittämistä suotuisalle suojelutasolle. Tämä on välttämätöntä, jotta suurpetojen, myös suden, kestävä ja hallittu kannanhoito voidaan toteuttaa tulevaisuudessa.
Metsästäjäliitto muistuttaa pesimärauhasta – kevät on luonnon herkintä aikaa21.3.2025 15:46:41 EET | Uutinen
YK:n maailman metsäpäivää vietetään 21.3.2025 teemalla Metsä ja ruoka. Metsät tarjoavat ravintoa niin ihmiselle kuin eläimille. Kevät on riistan lisääntymisen ja uusiutumisen aikaa. Metsästäjäliitto muistuttaa, että pesimärauhan kunnioittaminen on jokaisen luonnossa liikkujan vastuulla – myös koiranulkoiluttajien.
EU esittää suden suojelun lieventämistä8.3.2025 09:09:36 EET | Uutinen
EU:n komissio ehdotti perjantaina 7.3.2025, että susien suojeluasemaa lievennetään. Läpi mennessään esitys hyödyntää Suomea vain, mikäli maassa katsotaan, että susikanta on suotuisalla suojelun tasolla. Metsästäjäliitto kannustaa toimijoita lausumaan suurpetolain esityksestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme