Onko lihansyönti väärin ja metsästys syntiä?
Vaikuttaako lihansyönti ja siitä luopuminen ihmisen hyvyyteen? Onko metsästys jotenkin moraalisesti väärin? Jahtimedia kysyi asiaa pääsiäisenä 2025 Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luomalta ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkoselta.

Ihmisen hyvyys ei näy lautaselta
Lihansyönti ja metsästys herättävät joissain voimakkaita, moraalissävytteisiä tunteita. Pääsiäisen kunniaksi Metsästäjäliiton Jahtimedia kysyi arkkipiispa Tapio Luomalta ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkoselta, mitä he ajattelevat lihansyönnistä ja metsästyksestä.
– Ruokavalio näyttäytyy nykyään monelle oman elämäntavan ja identiteetin kannalta keskeisenä asiana. Jotkut ihmiset ajattelevat, että eläimen käyttäminen ihmisen ruoaksi on kertakaikkisen väärin. Toiset valitsevat lihattoman ruokavalion, esimerkiksi vastustaakseen lihan tehotuotantoa tai ottaakseen huomioon lihantuotannon ympäristövaikutuksen, sanoo arkkipiispa Tapio Luoma.
Monet ovat myös terveydellisistä syistä vähentäneet lihan kulutusta, johon meitä ohjaavat myös kansalliset ravintosuositukset.
– Mielestäni toisen ihmisen lautasta katsomalla ei kuitenkaan voi päätellä ihmisen hyvyyden tasoa. Samalla on tärkeä tiedostaa, minkälaisia valintoja itse haluaa elämässään tehdä, sanoo Luoma.
Jos toisen ihmisen lautasta katsomalla ei voi päätellä ihmisen hyvyyden tasoa, niin miten evankelis-luterilainen uskonto suhtautuu metsästämiseen? Onko se eettisesti väärin?
– Vastuullista metsästystoimintaa en osaa pitää vääränä. Meidän ei tulisi suhtautua kepeästi yhdenkään elämän, myöskään eläimen elämän päättymiseen. Metsästys on tässä mielessä vakavasti otettava asia.
Arkkipiispa toteaa, että on eri asia metsästää sukupuuton partaalla olevia eläimiä harvinaisen kaadon perässä kuin ruoaksi tulevaa riistaa. Eläinpopulaatioita ei saa harventaa liian pieniksi, ja siksi tulee olla tietoinen metsästysmäärien rajoista.
– Kannanhoidollisella metsästyksellä voidaan rajoittaa esimerkiksi peurojen määrää. Monelle metsästys on myös sosiaalisesti merkityksellistä ja yksi tapa liikkua luonnossa, listaa Luoma metsästyksen hyviä puolia.
Jeesus itsekin söi lihaa
Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen näkee, että ihmistä ei tee pahemmaksi se, mitä hän syö.
– Jotkut ihmiset voivat pitää vaikkapa juutalaisten tai islaminuskoisten ruokasäädöksiä tiukkapipoisina ja vanhanaikaisina, mutta kiivailevat itse erilaisten ruokasäädösten kanssa ja määrittelevät ihmisen hyvyyttä ja pahuutta tai puhtautta ja saastaisuutta sen perusteella, mitä hän syö.
– Siinä mielessä on erittäin radikaali se Jeesuksen kiteytys, että mikään, mikä menee ihmisen suusta sisään, ei saastuta – vaan se, mitä ihmisen suusta tulee ulos.
Tällä Jolkkonen viittaa erityisesti pahansuopiin puheisiin ja toisen solvaamiseen. Ihmisen hyvyys perustuu hänestä ennen kaikkea siihen, miten tämä kohtelee muita. Sillä ei ole tekemistä ihmisen hyvyyden kanssa, syökö lihaa vai ei.
– Jeesus itsekin söi liharuokia, ja hänen vertauksissaan niitä tarjoillaan myös taivasten valtakunnan juhlapöydässä, piispa pohtii. Sen sijaan kunkin kannattaa hänen mielestään miettiä lähinnä terveyden kannalta, mitä syö.
Vastuullisesti toteutetussa metsästyksessä on sekä suoraa että välillistä hyvää, toteaa piispa Jolkkonen.
Metsästäjät ovat todellisia luonnon ystäviä
Metsästyksessä Jolkkonen näkee paljonkin hyvää. Sitä myös säädellään ja valvotaan. Ja tarvittaessa rikoksista rangaistaan, sillä metsästys ei voi olla lain ja moraalin noudattamisen ulkopuolella.
– Metsästys on hyväksyttävää ja jopa suositeltavaa ravinnon hankkimiseksi, eläinkantojen tasapainoiseksi säätelemiseksi tai haittayksilöiden poistamiseksi, kunhan noudatetaan metsästykseen kuuluvia eettisiä pelisääntöjä.
Hänestä metsästystä kohtaan esitettyä kritiikkiä kannattaa silti kuunnella.
– Taustalla voi olla myös tietämättömyyttä ja uutisia huonosti käyttäytyvistä metsästäjistä. Myöskään inhimillistä myötätuntoa ja hellämielisyyttä ei kannata väheksyä, sillä nekin ovat tärkeitä moraalisia resursseja. Pelkkä tunnepitoinen suhtautuminen voi kuitenkin kapeuttaa eettistä harkintaa.
– Metsästäjät ovat mielestäni todellisia luonnon ystäviä, sillä riistanhoito kuuluu aina metsästykseen ja riistakannoista on pidettävä hyvää huolta. On tärkeää, että riistanhoito ja metsästyksen etiikka kuuluvat pakollisena osana metsästyskortin suorittamiseen, hän korostaa.
Metsästyksessä Jolkkonen näkee sekä suoraa että välillistä hyvää.
– Ensinnäkin metsästys auttaa saamaan luomuruokaa sekä säätelemään eläinkantojen tasapainoa. Poistamalla vieraslajeja se myös suojelee luonnon monimuotoisuutta. Näiden välittömien hyötyjen lisäksi terve metsästyskulttuuri ylläpitää hyvinvointia. Se opettaa joukossa toimimisen taitoa, vahvistaa yhteisöllisyyttä ja hoitaa riistakantoja.
Tiina Saario-Kuikon artikkeli on julkaistu alunperin 18.4.2025 Jahtimediassa.
Avainsanat
Kuvat



Linkit
Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Tehtävämme on edistää metsästystä, luotoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry
Onko lihansyönti väärin ja metsästys syntiä?18.4.2025 14:29:16 EEST | Artikkeli
Vaikuttaako lihansyönti ja siitä luopuminen ihmisen hyvyyteen? Onko metsästys jotenkin moraalisesti väärin? Jahtimedia kysyi asiaa pääsiäisenä 2025 Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luomalta ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkoselta.
Suden suojelutason alentaminen ei yksin riitä kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseen2.4.2025 15:44:08 EEST | Uutinen
Suden ja muiden suurpetojen kannanhoito edellyttää kansallisella tasolla tehtävää lajinmäärittämistä suotuisalle suojelutasolle. Tämä on välttämätöntä, jotta suurpetojen, myös suden, kestävä ja hallittu kannanhoito voidaan toteuttaa tulevaisuudessa.
Metsästäjäliitto muistuttaa pesimärauhasta – kevät on luonnon herkintä aikaa21.3.2025 15:46:41 EET | Uutinen
YK:n maailman metsäpäivää vietetään 21.3.2025 teemalla Metsä ja ruoka. Metsät tarjoavat ravintoa niin ihmiselle kuin eläimille. Kevät on riistan lisääntymisen ja uusiutumisen aikaa. Metsästäjäliitto muistuttaa, että pesimärauhan kunnioittaminen on jokaisen luonnossa liikkujan vastuulla – myös koiranulkoiluttajien.
EU esittää suden suojelun lieventämistä8.3.2025 09:09:36 EET | Uutinen
EU:n komissio ehdotti perjantaina 7.3.2025, että susien suojeluasemaa lievennetään. Läpi mennessään esitys hyödyntää Suomea vain, mikäli maassa katsotaan, että susikanta on suotuisalla suojelun tasolla. Metsästäjäliitto kannustaa toimijoita lausumaan suurpetolain esityksestä.
EU:n rajoitus lyijyammusten käytölle julkaistu6.3.2025 09:30:19 EET | Uutinen
Helmikuun 2025 lopussa julkaistiin pitkään valmisteltu Euroopan komission oikeudellinen ehdotus lyijyn käytön rajoittamisesta ammuksissa ja kalastusvälineissä. Rajoitusten on tarkoitus vähentää ihmisten terveyteen ja ympäristöön kohdistuvia riskejä. Ensimmäinen esittely tehtiin EU:n Reach-komiteassa 27. helmikuuta. Komitea koostuu EU:n jäsenvaltioiden ja komission kansallisista edustajista. Nyt asiasta alkaa keskustelu Reach-komiteassa, jonka seuraava kokous on huhtikuussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme