Ulkoministeriön koordinoima Generation Equality -nuortenryhmä esitteli manifestinsa Suuren valiokunnan edustajille
Sukupuolittunut verkkoväkivalta on kasvava ongelma, joka kohdistuu erityisen usein nuoriin ja vaatii välittömiä toimia. UN Women Suomen ja Plan International Suomen koordinoima Generation Equality -nuortenryhmä nosti tämän vakavan ilmiön esiin tavatessaan Suuren valiokunnan edustajia perjantaina 13. joulukuuta. Ryhmä esitteli Oikeus olla online 2.0 -manifestin, joka haastaa päättäjät sitoutumaan sukupuolittuneen verkkoväkivallan vastaiseen työhön ja tarjoaa konkreettisia keinoja ilmiön kitkemiseksi.
Ulkoministeriön alainen Generation Equality -nuortenryhmä tapasi kansanedustajia Suuren valiokunnan toisen varapuheenjohtajan Miapetra Kumpula-Natrin (SDP) aloitteesta perjantaina 13.12. Tilaisuudessa oli Kumpula-Natrin lisäksi mukana Suuren valiokunnan jäsenistä Eva Biaudet (RKP) sekä Mai Kivelä (VAS). UN Women Suomen sekä Plan International Suomen koordinoima nuortenryhmä esitteli tilaisuudessa Oikeus olla online 2.0 -manifestin, joka vastuuttaa päättäjiä sitoutumaan sukupuolittuneen verkkoväkivallan vastaiseen työhön.
Suomessa 42 prosenttia 15–25-vuotiaista tytöistä ja nuorista naisista on joutunut sosiaalisen median alustoilla häirityksi. Alle 25-vuotiaista naisista kaksi kolmesta on vastaanottanut ei-toivottuja seksuaalissävytteisiä kuvia tai videoita tai ei-toivottuja seksuaalissävytteisiä viestejä tai kommentteja.
“Verkkoväkivalta on kasvava ongelma, joka kohdistuu erityisesti tyttöihin, naisiin ja vähemmistöihin. Ilmiö vaientaa näiden ryhmien ääniä ja heikentää heidän osallisuuttaan yhteiskunnassa, mikä tekee siitä myös merkittävän uhan demokratialle”, Generation Equality -nuortenryhmän jäsen Jenni Halonen toteaa.
Nuortenryhmän laatima manifesti sisältää kymmenen kohtaa, joilla voidaan ennaltaehkäistä sekä puuttua sukupuolittuneeseen verkkoväkivaltaan. Manifesti on alansa ensimmäinen ja siksi merkittävä julkaisu. Sen tarkoitus on toimia ohjenuorana verkkoväkivallan kitkemiseksi. Tilaisuudessa esiteltiin manifestista neljä ydinasiaa:
1. Verkkoväkivalta on uhka demokratialle ja se tulisi tunnistaa yhteiskunnallisena ongelmana.
2. Tietoisuutta verkkoväkivallasta tulee lisätä, jotta viranomaiset sekä muut asian kanssa
kosketuksissa olevat osaavat puuttua ja ennaltaehkäistä verkkoväkivaltaa.
3. Verkkoalustojen tulee kantaa vastuu väkivallasta.
4. Kansallista sekä kansainvälistä yhteistyötä on lisättävä ja Suomen tulee toimia
suunnannäyttäjänä maailmalle verkkoon koskevassa lainsäädännössä.
Tilaisuudessa korostettiin myös teknologia-alan vastuullisuuden ja sääntelyn tärkeyttä, mutta painotettiin, että päättäjillä on merkittävä rooli verkkoväkivallan kitkemisessä. Vuonna 2022 julkaistu alkuperäinen Oikeus olla online -manifesti keskittyi erityisesti teknologiasektorin vastuullisuuden lisäämiseen verkkohäirinnän torjunnassa. Marraskuussa 2024 julkaistu manifesti laajentaa näkökulmaa ja haastaa päättäjät ottamaan vahvemman roolin, jotta verkkoväkivalta tunnistettaisiin yhteiskunnallisena ongelmana.
Tilaisuudessa mukana olleet Suuren valiokunnan jäsenet pitivät manifestia tärkeänä avauksena.
Linkki manifestiin: Copy 11/2024 of GE-nuorten manifesti
Yhteyshenkilöt
Miapetra Kumpula-NatriKansanedustaja
Puh:0505113004Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Viitanen ja Kymäläinen: Hallitus viittaa kintaalla ikäihmisten ja opiskelijoiden asumistarpeille ja seuraa sivusta rakennusalan ahdinkoa18.12.2024 17:00:30 EET | Tiedote
Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston sd-ryhmän jäsenet, kansanedustajat Pia Viitanen ja Suna Kymäläinen katsovat hallituksen ensi vuoden talousarviossa valinneen olla piittaamatta erityisryhmien asumistarpeista ja rakennusalan kriisistä. – Hallitus kääntää Suomen asuntopolitiikkaa väärään suuntaan tilanteessa, jossa rakennusalalla ei riitä töitä eikä kohtuuhintaista asumista tarvitseville koteja, demariedustajat kiteyttävät.
SDP:n Riitta Mäkinen: Maataloustukien kohdentaminen kohentaisi julkista taloutta ja parantaisi tilojen kannattavuutta18.12.2024 15:35:57 EET | Tiedote
– Maataloustukien kohdentaminen aktiiviviljelyssä oleville pelloille kohentaisi julkista taloutta kymmenillä miljoonilla sekä parantaisi maatalouden kannattavuutta ja huoltovarmuutta, kun maataloustuloa tuottamattomat pellot voitaisiin myydä aktiiviviljelijöille. Samalla lisättäisiin viljelykäyttöön peltoalaa todennäköisesti uusien peltojen raivauskustannuksia edullisemmin ja ilmastoystävällisemmin, ehdottaa valtiovarainvaliokunnan maatalousjaoston jäsen, kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd).
SDP:n Kymäläinen: Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteritoiminta turvattava sairaalaverkkoesityksen toteutuessa18.12.2024 15:11:09 EET | Tiedote
Eduskunnan enemmistö äänesti eilen hallituksen sairaalaverkon karsimista koskevan esityksen puolesta opposition vastustuksesta huolimatta. Jatkossa esimerkiksi Kouvolan sairaalan osalta ei enää säädettäisi ympärivuorokautisesta akuuttilääketieteen päivystyksestä. Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on huolissaan tämän vaikutuksista Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteritoiminnalle. Hän on jättänyt hallitukselle aiheesta kirjallisen kysymyksen.
SDP:n Lauri Lyly: Hallituksen sote-leikkaukset iskevät suoraan peruspalveluihin ja kuntien talouteen18.12.2024 13:52:25 EET | Tiedote
Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja hyvinvointijaoston jäsen Lauri Lyly (SDP) kritisoi hallituksen budjettiesitystä, joka romuttaa hoitotakuun, jättää hyvinvointialueet talousahdinkoon ja lisää kuntien kuormitusta. Lylyn mukaan hallituksen päätökset rapauttavat palvelut, joista kansalaiset ovat riippuvaisia.
SDP:n Suhonen ja Viitala: Hallitus viisveisaa työntekijöiden palkkakehityksestä18.12.2024 12:52:54 EET | Tiedote
Työntekijöiden kurittaminen sai jatkoa kun hallituksen esitys vientivetoisesta palkkamallista eli palkkakuoppalaista meni eduskunnan äänestyksessä läpi tiistaina. Oikeuskanslerin lausunto vahvisti sen, että laki rajoittaa valtakunnan sovittelijan roolia sovittelussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme