Normet ja Ponsse ratkovat osaajien saatavuushaasteita – yhteistyössä kehitetty erikoistumismoduuli avautuu kood/Sisun opiskelualustalle
Ohjelmistokehityksen koulutukseen avautuu uusia mahdollisuuksia, kun Normet ja Ponsse julkaisevat yhteistyössä koodikoulu kood/Sisun kanssa kehittämänsä sulautettujen järjestelmien erikoistumismoduulin. Uusi moduuli on suunniteltu vastaamaan yritysten konkreettisiin osaajatarpeisiin ja on osa kood/Sisun kaksivuotista koulutuskokonaisuutta. Noin puoli vuotta kestävä, vapaavalintainen erikoistumismoduuli on tarkoitettu opiskelijoille, jotka ovat jo edenneet erikoistumisopintoihin.
Vastaus teollisuuden muuttuviin osaajatarpeisiin
Digitalisaation, automaation ja sähköistymisen megatrendit luovat uudenlaisia vaatimuksia teollisuuden ohjelmistokehitykselle esimerkiksi liikkuvien työkoneiden osalta. Ponssen ja Normetin kanssa kehitetty erikoistumismoduuli valmistaa opiskelijoita työskentelemään sulautettujen järjestelmien parissa.
"Digitalisaatio ja työkoneiden automaatioasteen nousu lisäävät ohjelmistojen merkitystä laitteiden kehityksessä ja valmistuksessa. Työkoneiden automatisoituessa ohjelmistokehittäjillä on keskeinen rooli tuotteiden turvallisuuden ja toimintatehokkuuden varmistamisessa," kertoo Normetin Software Development Manager Teemu Paldanius.
Koulutuksen ja yritysten yhteistyö luo uusia ratkaisuja
Uusi erikoistumismoduuli on erinomainen esimerkki siitä, miten koulutus ja yritykset voivat tehdä tiivistä yhteistyötä konkreettisten osaajatarpeiden ratkaisemiseksi. Moduulissa suunnitellaan ja ohjelmoidaan sulautettuja järjestelmiä, eli laitteita, joissa ohjelmisto ja laitteisto toimivat yhdessä. Käytännössä tätä toteutetaan esimerkiksi antureilla ja mikrokontrollereilla.
"Sulautetuissa järjestelmissä yksittäinen napinpainallus voi käynnistää monimutkaisen komentoketjun, jossa jokaisen osan on toimittava virheettömästi. Jos yksikin ketjun osa pettää, koko laite voi pysähtyä. Ohjelmistokehittäjä varmistaa, että tämä ketju toimii sujuvasti ja turvallisesti," Paldanius jatkaa.
Käytännönläheinen polku työelämään
Moduuli tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden syventyä sulautettujen järjestelmien perusteisiin käytännönläheisten harjoitusten kautta. Ohjelmointikielenä toimii C, ja harjoitukset kattavat laajasti aihealueita, jotka tukevat opiskelijoiden valmiuksia siirtyä yrityksiin esimerkiksi Junior -rooleihin sulautettujen järjestelmien parissa.
"Tavoitteenamme on kouluttaa osaajia, jotka voivat siirtyä työelämään mahdollisimman saumattomasti. Yritykset saavat ohjelmistokehittäjiä, jotka ymmärtävät työelämän vaatimukset ja omaksuvat työelämässä tarvittavia teknologioita jo opintojensa aikana. Ponssen ja Normetin kanssa kehitetty moduuli on konkreettinen esimerkki siitä, miten koulutus voi mukautua yritysten yksilöllisiin tarpeisiin ja helpottaa uusien osaajien rekrytointia," kertoo kood/Sisun tekninen asiantuntija Roosa Ritvanen.
kood/Sisu on vuonna 2023 Kuopioon perustettu koodikoulu, jossa opiskellaan intensiivisesti, tiiviissä yritysyhteistyössä, kansainvälisessä ympäristössä ja monipuolisissa tiimeissä. Kood/Sisu erottuu perinteisistä oppilaitoksista siinä, että opintoja tehdään verkkoalustalla, jossa opiskelijat ratkaisevat itsenäisesti ja yhdessä käytännönläheisiä projektitehtäviä. Opiskelu tapahtuu itseohjautuvasti, sillä koulussa ei ole oppitunteja, opettajia tai luokkahuoneita. Koodikoulun kieli on englanti. Opiskelu koodikoulussa on maksutonta. Opinnot voi suorittaa etänä, paikan päällä Kuopiossa tai hybridinä. Koodikoulun perustajajäseniin kuuluvat Istekki, Normet, Novapolis, Kuopion alueen kauppakamari, Osuma Henkilöstöpalvelut, OP Ryhmä, Ponsse sekä Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä. Etelä-Savon ELY-keskus rahoittaa Koodi/Sisu – koodikoulu Pohjois-Savoon -hanketta Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Nykänenkoodikoulun johtajakood / Sisu
Puh:+35840 822 2685laura.nykanen@koodsisu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Koodi / Sisu ry on joulukuussa 2022 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys. Yhdistyksen perustajajäseniin kuuluvat Istekki, Normet, Novapolis, Kuopion alueen kauppakamari, OP Ryhmä, Osuma Henkilöstöpalvelut, Ponsse sekä Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä. Yhdistyksen tavoitteena on perustaa Pohjois-Savoon yksityinen, yritysvetoinen koodikoulu sekä johtaa ja hallinnoida koulun toimintaa.
Yhdistys koordinoi Koodi/Sisu - koodikoulu Pohjois-Savoon -hanketta. Hankkeella tuetaan koulun toiminnan käynnistämistä vaiheittain ja vastataan yritysten osaajapulaan. Etelä-Savon ELY-keskus rahoittaa hanketta Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+). Hankkeen toteutusaika on 17.3.2023–30.6.2026. Novapolis ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä toimivat hankkeen osatoteuttajina.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Koodi / Sisu ry
Koodikoulun toinen opiskelijahaku käynnistyi – ennätysmäärä hakijoita jo alkuvaiheessa7.8.2024 15:24:37 EEST | Tiedote
Kood/Sisu, vuonna 2024 toimintansa aloittanut ohjelmistokehittäjien koulu, on avannut verkkosivuillaan toisen opiskelijahakunsa. Haku käynnistyi heinäkuun puolivälissä. Sprinttitapahtumiin on avoinna rajattu määrä paikkoja ja niitä on jäljellä enää muutama. Uusi opiskelijaryhmä aloittaa opintonsa koodikoulussa tammikuussa 2025.
Koodikoulu kood/Sisu avasi uudet tilat Kuopiossa – seuraava sprinttihaku käynnistyy heinäkuussa10.6.2024 15:45:36 EEST | Tiedote
Yksityinen, yritysvetoinen koodikoulu, kood/Sisu, on avannut uudet toimitilansa Kuopion Savilahteen, Viestikatu 1:seen. Opiskelijat pääsivät siirtymään tiloihin toukokuussa, ja koulun virallisia avajaisia vietetään tällä viikolla yhdessä kumppaniverkoston kanssa.
Kood/Sisu koodikoulun ensimmäiset opiskelijat aloittavat opinnot – opiskelijaryhmä erittäin moninainen22.3.2024 09:05:08 EET | Tiedote
Yritysvetoisen Kood/Sisu koodikoulun ensimmäinen opiskelijaryhmä on valittu. Haun läpäisi 150 opiskelijaa kahden tuhannen hakijan joukosta. Opiskelijat aloittavat opintonsa maanantaina 25. maaliskuuta. He edustavat 19 eri maata, kuten Ukrainaa, Espanjaa, Egyptiä ja Kiinaa. Valituista opiskelijoista 45 prosenttia asuu Pohjois-Savossa ja 15 prosenttia pääkaupunkiseudulla.
Kood/Sisun järjestämälle koulutukselle myönnetty opintotukioikeus – opiskelijat voivat hakea opintotukea 1.4.2024 alkaen5.2.2024 11:27:06 EET | Tiedote
Kela on hyväksynyt Kuopiossa maaliskuun lopussa avautuvan kood/Sisu koodikoulun opintotukihakemuksen. Koodikoulun opiskelijat, jotka aloittavat kood/Sisun koulutuksessa 25.3.2024, voivat näin hakea opintotukea opintoihinsa Kelasta.
Maaliskuussa avautuvaan uuteen koodikouluun on hakenut jo yli 1000 ihmistä – hakijoita 23 eri kansallisuudesta21.12.2023 10:27:41 EET | Tiedote
Kuopion Savilahdessa maaliskuussa avautuva kood/Sisu koodikoulu on herättänyt laajasti kiinnostusta. Koulun verkkohaku aukesi marraskuun puolivälissä, ja jo yli tuhat hakijaa on suorittanut haun ensimmäisen vaiheen. Hakijat edustavat 23 eri kansallisuutta. Joka viides verkkotestin suorittaneista on pääkaupunkiseudulta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme