Tipattoman suosio nousussa: 18 prosenttia tipattoman viettäjistä tunsi itsensä virkeämmäksi ja energiseksi
Alkoholia käyttävistä kansalaisista 15 prosenttia vietti Tipattoman vuonna 2024, selviää EHYT ry:n Verianilla teettämästä kyselytutkimuksesta*. Tipattoman viettäjiltä kysyttiin, mitä hyötyjä he saivat alkoholittomasta kuukaudesta. 18 prosenttia vastaajista kertoi, että he tunsivat itsensä virkeämmäksi ja energisemmäksi tai vireystila oli kaikkiaan parempi tipattoman aikana.
Tipattoman viettäjistä 12 prosenttia kertoi nukkuneensa paremmin tai voineensa yleensä ottaen paremmin tipattomalla. Myös rahan säästyminen nousi esiin tipattoman hyödyistä puhuttaessa.
Suosituin tipaton oli 18-24 -vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden keskuudessa. Tammikuussa 2024 miehet viettivät tipatonta enemmän kuin naiset.
– Tipaton ei ole vain tammikuun asia, sillä yli puolet kertoi jatkaneensa tipatonta helmikuun puolelle ja lisäksi 11 prosenttia vähensi juomistaan. Kolmasosa kertoo palanneensa samoihin juomatottumuksiin kuin ennen tipatonta, kertoo viestinnän asiantuntija Maaret Väkinen EHYT ry:stä.
Työttömistä jopa joka viides oli tipattomalla. Tipaton vaikuttaa olevan myös opiskelijoiden suosiossa, sillä heistä 15 prosenttia vietti tipatonta. Myös yrittäjät ja eläkeläiset viettivät tipatonta hieman enemmän kuin muut.
Terveys tärkein syy tipattoman viettämiselle
Jo vuosia terveys on ollut tärkein syy viettää tipatonta. Vuonna 2024 lähes puolet tipatonta viettäneistä kertoi, että terveyteen liittyvät syyt ovat tärkein yksittäinen peruste ryhtyä viettämään tipatonta tammikuuta. Joka kolmas viittasi perinteeseen ja kertoi, että tipattomasta on muodostunut traditio.
25 prosenttia halusi haastaa itsensä ja 23 prosenttia piti alkoholista vapaan kuukauden säästösyistä. Muita syitä tipattoman vietolle oli halu laihduttaa ja kaveriporukan tai ystävien muodostama sosiaalinen paine viettää Tipatonta.
– Tipaton alentaa verenpainetta ja parantaa unenlaatua. Mielialakin voi kohentua paremman yöunen ja jaksamisen seurauksena, Väkinen sanoo.
Tammikuussa 2025 Tipattoman tammikuun teemana on elä enemmän ja kampanjan aikana herätetään keskustelua alkoholin käyttöön liittyvästä sosiaalisesta paineesta ja siitä, miten olla rohkeasti oma itsensä.
– Alkoholista kieltäytyminen voi olla vaikeaa ja toisinaan päätöstä olla juomatta kyseenalaistetaan. Moni saattaa pelätä porukan ulkopuolelle jäämistä. Tipaton on hyvä mahdollisuus pysähtyä miettimään, mistä syistä alkoholia käyttää. Onko kyseessä tapa tai liittyykö alkoholin käyttöön sosiaalista painetta?
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry koordinoivat Tipattoman tammikuun viestintätoimia.
* Tutkimusaineisto kerättiin puhelinhaastatteluina 5.- 16.2.2024. Haastateltu joukko edustaa maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.006 kpl.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maaret VäkinenEHYT ry / Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto
Puh:0503270009maaret.vakinen@ehyt.fiLinkit
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen yli 60 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä. www.ept-verkosto.fi - http://www.ept-verkosto.fi/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto
Nuoren ahdistuksen ja levottomuuden syynä voi olla vapetus4.11.2024 13:18:57 EET | Tiedote
Oppimisvaikeuksia, keskittymiskyvyn häiriöitä ja tarkkaavaisuuden häiriöitä. Ahdistusta, masennusta, ADHD-oireilua. Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo, että nuorten potilaiden kohdalla näiden oireiden taustalla voi yhä useammin olla nikotiiniriippuvuus, joka on syntynyt savuttomia nikotiinituotteita eli vapea ja nikotiinipusseja käyttämällä.
Yliannostuksiin kuoli viime vuonna ennätysmäärä ihmisiä29.10.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Huumemyrkytyksiin eli yliannostuksiin kuoli 253 ihmistä vuonna 2023 – “Tuskallisinta oli, ettei palvelujärjestelmä ja yhteiskunta pystynyt tarttumaan avunhuutoon ajoissa”, menetyksen kokenut läheinen kertoo
Väsymyksen ja huonon yöunen syynä voi olla tissuttelu tai älylaitteiden käyttö iltaisin6.2.2024 07:12:00 EET | Tiedote
Pienikin määrä alkoholia illalla vaikuttaa yöuneen. Uni kevenee jo parista annoksesta. Seuraavana päivänä olo on nuutunut, tekee mieli makeaa ja unirytmi alkaa helposti muuttua, kun päivällä on pakko ottaa torkut ja illalla tulee taas valvottua pidempään.
Tipattomalla kannustetaan tutustumaan itseensä15.1.2024 00:00:00 EET | Tiedote
Tipaton tammikuu haastaa suomalaisia kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa sekä tarkastelemaan omaa suhdetta alkoholiin. Tipaton voi olla myös hyvä paikka tehdä itsetutkiskelua. Haastattelimme kampanjassa mukana olevaa somevaikuttajaa Arttu Ylitaloa sekä artisti Lumousta.
Tipattoman katugallup: urheilua alkoholin tilalle4.1.2024 15:08:34 EET | Tiedote
Tipaton tammikuu haastaa kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa ja sen vaikutuksia omaan hyvinvointiin. Mukana olevat somevaikuttajat sekä pop-up tapahtumassa haastatellut kansalaiset kokevat Tipattomalla olevan paljon hyötyä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme