Alkoholista kieltäytyminen voi olla vaikeaa – oletus on, että juodaan
Alkoholin käyttö koetaan usein normaalina asiana ja alkoholista kieltäytyminen poikkeavana. Somevaikuttaja Arttu Ylitalo kertoo, että nuorten aikuisten keskuudessa on yleinen oletus, että alkoholia juodaan, jos lähdetään jonnekin. ”Koko yhteiskunta on alkoholissa marinoitu, sitä on kaikkialla leffoja ja sarjoja myöten. Koitan tuoda esiin sitä näkökulmaa, että on ihan kivaa olla ilmankin.”
Alkoholin käyttöön liittyvä sosiaalinen paine näkyy esimerkiksi niin, että joutuu ikään kuin tekemään itsestään numeron, jos ei ota, toteaa Ylitalo. Kieltäytyminen herättää huomiota, vaikka sitä ei haluaisikaan.
– Saan somessa kommentteja, että yritätkö olla parempi ihminen, kun et käytä alkoholia. Se kertoo kuitenkin kommentoijan omasta suhtautumisesta alkoholiin, ei minusta. Jos toisen juomattomuus herättää tunteita, saattaa omassa alkoholisuhteessa olla pohdittavaa. Silloin voisi pysähtyä sen äärelle, että mistä nämä tunteet johtuu.
Ylitalon kohdalla kaikki alkoi tipattomasta kuukaudesta. Hän päätti pari vuotta sitten kokeilla alkoholitonta kuukautta ja vähentää käyttöä sen jälkeenkin.
– Tajusin, että selvinpäin oleminen on paras fiilis, mitä mulla on pitkään aikaan ollut. Ensin mietin, että juhlissa voin ottaa vielä joskus, kunnes tajusin että ei, kyllä mun dokaaminen oli tässä.
Hän jatkaa, että raittiina on helpompi olla läsnä tilanteissa ja elää hetkessä. Ylitalo kertoo, että muiden juominen ei häntä häiritse. Omasta alkoholisuhteestaan kiinnostuneita hän kannustaa pysähtymään ja kokeilemaan Tipatonta, yhtä bileiltaa selvinpäin tai vaikka alkoholin käytön vähentämistä niin, että osa juomista on holittomia.
Alkoholista kieltäytyminen saattaa herättää uteluja terveydentilasta tai muusta mahdollisesta syystä juomattomuuteen. Ylitalo toteaa, että kukaan ei ole toiselle selittelyjä velkaa. Riittää kun toteaa, että en juo tänään.
– Selittelylinja ei kannata. Ei viestiä tarvitse pehmentää toisten mieliksi. Eihän se kuulu muille, miksi ja miten kauan haluat olla juomatta.
Itsetuntemus ja omien rajojen arvostaminen auttaa, jos sosiaalinen tilanne tuntuu kiusalliselta.
– On tärkeää tuntea itsensä ja uskoa omiin päätöksiinsä. Jos päätän olla juomatta, niin sitten olen.
Arttu Ylitalo on mukana tsemppaamassa ihmisiä tipattomalle. Hän on huomannut, että Tipattoman suurimpia vasta-argumentteja on se, että Tipatonta pitäisivät vain ne, joilla on ongelma alkoholin käytön kanssa.
– Tämän uskomuksen takia en aikanaan pitänyt itse Tipatonta. Ajattelin, että sehän voi olla jopa vaarallista, kun tammikuun jälkeen alkoholin käyttö riistäytyy käsistä. Nyt mietin, että mitä jos olisin testannut Tipatonta jo aiemmin? Olisiko elämä ollut erilaista? Olen elävä esimerkki siitä, että Tipaton voi tuoda loppuelämän muutoksia.
EHYT ry:n Verianilla* teettämän kyselytutkimuksen mukaan 54 prosenttia Tipatonta tammikuuta viettäneistä jatkoi sitä vielä helmikuun puolella. Lisäksi 11 prosenttia kertoi juoneensa Tipattoman jälkeen vähemmän alkoholia kuin sitä ennen. Kyselyvastauksissa ei nouse esiin, että Tipatonta viettäneet joisivat alkoholia enemmän tammikuun jälkeen.
* Tutkimusaineisto kerättiin puhelinhaastatteluina 5.- 16.2.2024. Haastateltu joukko edustaa maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.006 kpl.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arttu Ylitalo, p.044 5899 944
Maaret Väkinen, viestinnän asiantuntija, EHYT ry
p.050 327 0009
maaret.vakinen@ehyt.fi
Linkit
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen yli 60 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä. www.ept-verkosto.fi - http://www.ept-verkosto.fi/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto
Tipattoman suosio nousussa: 18 prosenttia tipattoman viettäjistä tunsi itsensä virkeämmäksi ja energiseksi19.12.2024 11:42:14 EET | Tiedote
Alkoholia käyttävistä kansalaisista 15 prosenttia vietti Tipattoman vuonna 2024, selviää EHYT ry:n Verianilla teettämästä kyselytutkimuksesta*. Tipattoman viettäjiltä kysyttiin, mitä hyötyjä he saivat alkoholittomasta kuukaudesta. 18 prosenttia vastaajista kertoi, että he tunsivat itsensä virkeämmäksi ja energisemmäksi tai vireystila oli kaikkiaan parempi tipattoman aikana.
Nuoren ahdistuksen ja levottomuuden syynä voi olla vapetus4.11.2024 13:18:57 EET | Tiedote
Oppimisvaikeuksia, keskittymiskyvyn häiriöitä ja tarkkaavaisuuden häiriöitä. Ahdistusta, masennusta, ADHD-oireilua. Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo, että nuorten potilaiden kohdalla näiden oireiden taustalla voi yhä useammin olla nikotiiniriippuvuus, joka on syntynyt savuttomia nikotiinituotteita eli vapea ja nikotiinipusseja käyttämällä.
Yliannostuksiin kuoli viime vuonna ennätysmäärä ihmisiä29.10.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Huumemyrkytyksiin eli yliannostuksiin kuoli 253 ihmistä vuonna 2023 – “Tuskallisinta oli, ettei palvelujärjestelmä ja yhteiskunta pystynyt tarttumaan avunhuutoon ajoissa”, menetyksen kokenut läheinen kertoo
Väsymyksen ja huonon yöunen syynä voi olla tissuttelu tai älylaitteiden käyttö iltaisin6.2.2024 07:12:00 EET | Tiedote
Pienikin määrä alkoholia illalla vaikuttaa yöuneen. Uni kevenee jo parista annoksesta. Seuraavana päivänä olo on nuutunut, tekee mieli makeaa ja unirytmi alkaa helposti muuttua, kun päivällä on pakko ottaa torkut ja illalla tulee taas valvottua pidempään.
Tipattomalla kannustetaan tutustumaan itseensä15.1.2024 00:00:00 EET | Tiedote
Tipaton tammikuu haastaa suomalaisia kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa sekä tarkastelemaan omaa suhdetta alkoholiin. Tipaton voi olla myös hyvä paikka tehdä itsetutkiskelua. Haastattelimme kampanjassa mukana olevaa somevaikuttajaa Arttu Ylitaloa sekä artisti Lumousta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme