Jyväskylän yliopisto

Uusi kirja hiilihydraateista ja niiden johdannaisista

Jaa

Moninaisten biosynteesivaiheiden kautta fotosynteesin reaktiotuotteina syntyviä hiilihydraatteja tavataan runsaasti kasvibiomassassa. Niiden hyötykäyttö yhdistettynä kiertotalouteen muodostaa yhä enenevässä määrin kasvavan globaalin suuntauksen.

Hiilihydraatteja tavataan runsaasti kasvibiomassassa. Ne muodostavat myös kasvien tukirakenteita, kuten selluloosaa.
Hiilihydraatteja tavataan runsaasti kasvibiomassassa. Ne muodostavat myös kasvien tukirakenteita, kuten selluloosaa.

Jyväskylän yliopiston professori (emeritus) Raimo Alén on kirjoittanut kokonaisuutta käsittelevän kirjan ”Hiilihydraatit ja niiden johdannaiset – Yleinen kemia, esiintyminen, ominaisuudet ja hyödyntäminen”. Hiilihydraattikemia käsittää pitkälle erikoistuneen osa-alueensa, jossa muun muassa kolmiulotteisella stereokemialla ja omaperäisellä yhdisteiden nimeämiskäytännöllä on keskeinen merkityksensä. 

- Hiilihydraattikemian tietämyksellä on myös biokemiallisten ilmiöiden ymmärtämisen ja esimerkiksi farmakologian kehittymisen kannalta suuri merkitys, emeritusprofessori Raimo Alén toteaa.  

null
Kirja ”Hiilihydraatit ja niiden johdannaiset – Yleinen kemia, esiintyminen, ominaisuudet ja hyödyntäminen” käsittelee hiilihydraattikemiaa.

Hiilihydraatit ovat monessa mukana 

Hiilihydraatit toimivat keskeisinä energialähteinä (sokerit) tai vararavintoina (tärkkelys ja glykogeeni), mutta ne muodostavat myös kasvien ja tiettyjen eläinten tukirakenteita, kuten selluloosa ja kitiini. Lisäksi hiilihydraatteja ja niiden johdannaisia esiintyy rakenneosina lukuisissa biologisesti merkittävissä luonnonaineissa, kuten nukleiinihapoissa (DNA ja RNA). 

- Olemme siirtymässä vähitellen petrokemian aikakaudesta uuteen, ”vihreän kemian” aikakauteen. Muutoksessa erityisesti hiilihydraatteihin kohdistuva laaja-alainen tietämys muodostaa merkittävän avaintekijän, kertoo Alén.   

Hiilihydraatit muodostavat ainutlaatuisen monifunktionaalisen aineryhmän, joka voidaan tarvittaessa muuntaa synteettisen kemian keinoin vastaamaan elinkeinoelämän ja kemianteollisuuden tarpeisiin. Selluloosa on maailman yleisin orgaaninen polymeeri ja näin sen monomeerisen rakennekomponentin, glukoosin, voidaan katsoa edustavan luonnossa yleisimmin tavattavaa orgaanista molekyyliä. 

Kirja tiivistää hiilihydraattien oleellisen tiedon 

Kirjan tarkoituksena on lähestyä aihetta systemaattisesti, jolloin tarkastelussa on pyritty valaisemaan nykyteorian ohella myös yhdisteiden esiintymiseen ja käyttöön liittyviä historiallisia näkökohtia. 

- Laajan saatavilla olevan materiaalin takia kirjaan on kuitenkin pystytty sisällyttämään ainoastaan tyypillisiä esimerkkejä hiilihydraattien hyödyntämisen kannalta olennaisista reaktioista. Lisäksi yleispyrkimyksenä on ollut ylläpitää ja vahvistaa entisestään alan suomenkielistä terminologiaa, selventää Alén.   

Tuore teos täydentää rinnakkaisteoksena aikaisemmin ilmestynyttä kirjaa ”Kokoelma orgaanisia yhdisteitä – Ominaisuudet ja käyttökohteet”, Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2009, 1370 s. (ISBN 978-952-92-5627-3)”.  

Kirjan tiedot: 

  • Julkaisutiedot: Raimo Alén: Hiilihydraatit ja niiden johdannaiset – Yleinen kemia, esiintyminen, ominaisuudet ja hyödyntäminen, Jyväskylän yliopistopaino, Jyväskylä 2024, 435 s. (ISBN 978-952-94-9768-3) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Emeritusprofessori Raimo Alén, raimo.j.alen@jyu.fi

Kuvat

Hiilihydraatteja tavataan runsaasti kasvibiomassassa. Ne muodostavat myös kasvien tukirakenteita, kuten selluloosaa.
Hiilihydraatteja tavataan runsaasti kasvibiomassassa. Ne muodostavat myös kasvien tukirakenteita, kuten selluloosaa.
Lataa
Kirja ”Hiilihydraatit ja niiden johdannaiset – Yleinen kemia, esiintyminen, ominaisuudet ja hyödyntäminen” käsittelee hiilihydraattikemiaa.
Kirja ”Hiilihydraatit ja niiden johdannaiset – Yleinen kemia, esiintyminen, ominaisuudet ja hyödyntäminen” käsittelee hiilihydraattikemiaa.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu muutti viisivuotiaiden lasten kasvuympäristöä varhaiskasvatuksessa20.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Vuosina 2021–2024 toteutetun kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun seurannassa arvioidaan paitsi lasten oppimisvalmiuksien kehittymistä myös kokeilun yhteyksiä esiopetus- ja varhaiskasvatustoiminnan järjestämiseen. Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet varhaiskasvatuksen laadun rakennetekijöitä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun kokeilu- ja verrokkiryhmissä.

Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeille 2,5 miljoonan euron EU:n Horisontti Eurooppa -rahoitus19.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote

Horisontti Eurooppa (Horizon Europe) on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelman tavoitteena on luoda Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja vahvistamalla EU-alueen tieteellistä osaamista, tukemalla uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa yrityksissä ja etsimällä ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin Euroopassa. Jyväskylän yliopiston hankkeet saivat ohjelmasta rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyvät alkuvuodesta.

Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivat muodostaa positiivisen kehän19.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan taipumus kokea positiivisia tunteita myötävaikutti siihen, että ihmiset olivat koronarajoitusten aikaan fyysisesti aktiivisia tai jopa lisäsivät aktiivisuuttaan. Masennusoireiden yhteys fyysiseen aktiivisuuteen oli päinvastainen. Tulokset viittaavat siihen, että mielen hyvinvointi voi auttaa ylläpitämään liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa. Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivatkin muodostaa positiivisen kehän.

ERC-miljoonarahoituksella pyritään luomaan yhtenäistävä matemaattinen teoria Charles Darwinin 1800-luvulla kehittämästä seksuaalivalinnan teoriasta18.12.2024 07:10:00 EET | Tiedote

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden apulaisprofessori Jussi Lehtoselle merkittävän ERC Consolidator Grant -rahoituksen. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan noin 1,8 miljoonaa euroa. Matemaattiseen evoluutiobiologiaan kuuluva tutkimus keskittyy yhtenäistämään kiisteltyä seksuaalivalinnan tutkimuskenttää kehittämällä yhtenäisen matemaattisen viitekehyksen, joka kattaa kaikki seksuaalivalinnan merkittävät teoriat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye