Rahoitus- ja vakuutusala tarjoavat yhteiskunnalle kriittisiä palveluja – työtaistelu ei saa pysäyttää esimerkiksi tunnistautumista ja eläkkeiden maksua
- Asiakkaille ja yhteiskunnan toiminnalle välttämättömät vakuutus- ja rahoituspalvelut on lisättävä suojelutyön piiriin.
- Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön suojelemiseksi.
- Maksuliikenteen ohella suojelutyö on laajennettava kattamaan muun muassa käteisraha- ja arvopaperipalvelut sekä vahvan sähköisen tunnistamisen palvelut.
- Vakuutussektorilla eläkkeiden ja muiden toimeentulon kannalta välttämättömien etuuksien maksaminen on varmistettava myös työtaistelun aikana.
- Työtaisteluiden edellytyksiin liittyvä hallituksen esitysluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella.
- Eduskunta on edellyttänyt valtioneuvostolta selvitystä, kuinka suojelutyötä kehitetään ja miten suojelutyön järjestäminen turvataan ristiriitatilanteissa.
Jo lyhytkestoinen katkos kriittisissä finanssipalveluissa voi aiheuttaa merkittäviä haittoja finanssiyrityksille ja niiden asiakkaille. Finanssiala ry (FA) vaatii, että työriitojen ulkopuolelle rajattuun suojelutyöhön lasketaan myös rahoitus- ja vakuutuspalvelut.
Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön suojelemiseksi.
”Rahoitusalan varautumisvaatimukset laajenevat jatkuvasti, ja niitä perustellaan sillä, että rahoitussektorin tarjoamat peruspalvelut ovat yhteiskunnan toiminnalle välttämättömiä kaikissa olosuhteissa. Miksi tämä ei päde työtaistelun aikana?” ihmettelee FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
Työriitojen sovitteluun ja työtaisteluiden edellytyksiin liittyvässä hallituksen esitysluonnoksessa suojelutyön piiriin lasketaan muun muassa maksuliikenne. Finanssiala ry pitää välttämättömänä, että piiri ulotetaan kattamaan muutkin yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömiksi arvioidut rahoituspalvelut, kuten käteisraha- ja arvopaperipalvelut sekä vahvan sähköisen tunnistamisen palvelut.
”Toimialan digitalisaatiosta huolimatta palveluiden tarjoaminen edellyttää työtaistelunkin aikana osaavaa, ammattitaitoista ja tehtäviinsä perehtynyttä henkilöstöä.”
Vakuutus voi olla ainoa tulonlähde
Rahoitusalan lisäksi myös monet vakuutussektorin palvelut ovat kriittisiä työtaistelun aikana. Yksityiset työeläkevakuutusyhtiöt maksavat eläkettä lähes 1,4 miljoonalle suomalaiselle.
”Myös esimerkiksi tapaturmasta saatava vakuutuskorvaus voi olla keskeinen tulonlähde. Eläkkeiden ja muiden toimeentulon kannalta välttämättömien etuuksien maksaminen tulee varmistaa myös työtaistelun aikana”, Ahosniemi sanoo.
Etuuksien maksamisen lisäksi vakuutusyhtiöillä on yhteiskunnallisesti merkittäviä lakisääteisiä velvoitteita, joiden tehokas toteutuminen on tärkeää varmistaa kaikissa olosuhteissa.
Vakuutusyhtiöt toimivat viranomaisvalvonnan alla ja esimerkiksi työtapaturmavakuuttamisessa ja liikenteen henkilövahingoissa virkavastuulla. Työtapaturmavakuutus on ensisijainen korvausmuoto ja osa sosiaaliturvaa. Ansionmenetyskorvaus maksetaan suoraan vahingoittuneelle henkilölle.
Lue lisää
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arno AhosniemiToimitusjohtaja
Puh:+358 20 793 4210arno.ahosniemi@finanssiala.fiTuomo Yli-HuttulaJohtaja, vaikuttaminen
Puh:+358 20 793 4270tuomo.yli-huttula@finanssiala.fiLisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI
020 793 4240
http://www.finanssiala.fi
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Vuonna 2025 etenevä EU:n pikamaksuasetus nopeuttaa maksuja ja hankaloittaa huijauksia19.12.2024 06:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 aikana vaiheittain käyttöön otettava EU:n pikamaksuasetus tehostaa merkittävästi maksujen välittymistä. Pikamaksuasetuksen myötä minkä tahansa pankin asiakas voi lähettää ja vastaanottaa euromääräisiä pikasiirtoja kymmenessä sekunnissa, riippumatta kellonajasta tai siitä, tapahtuuko siirto kotimaassa vai toiseen EU-maahan.
Fiva pitää pankkien asuntolainakaton ja muuttuvan lisäpääomavaatimuksen ennallaan – päätös tukee asuntomarkkinoiden ja talouden orastavaa elpymistä18.12.2024 10:58:30 EET | Tiedote
Finanssivalvonta (Fiva) säilyttää lainakaton perustasollaan eli 95 prosentissa uusissa ensiasunnon hankintaan tarkoitetuissa lainoissa ja 90 prosentissa muissa uusissa asuntolainoissa. Myös pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus säilyy nollatasolla. Päätös olla kiristämättä makrovakauspolitiikkaa auttaa pankkeja tukemaan orastavaa talouskasvua. Finanssiala ry:n Pankkibarometrin mukaan sekä kotitalouksien että yritysten luotonkysyntä on kasvussa.
Trumpin vaalipuheet näkyivät osakeindekseissä marraskuussa – suomalaisiin sijoitusrahastoihin 1,3 miljardia euroa uusia pääomia10.12.2024 14:36:40 EET | Tiedote
Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin marraskuussa yhteensä 1303 miljoonaa euroa uusia pääomia. Rahastopääomaan vaikutti myös myönteinen markkinakehitys. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuukauden lopussa 183 miljardia euroa.
Finanssiala ry:n Huijarille luu kurkkuun -kampanja nappasi viestintäpalkinnon – keskisormi pystyyn huijareille29.11.2024 15:10:41 EET | Tiedote
Finanssiala ry:n huijausten torjuntakampanja Huijarille luu kurkkuun on saanut viestinnän ammattilaisten ProCom ry:n Oma media -kilpailun pääpalkinnon. Tuomariston mukaan kokonaisuus tavoittelee uutta kohderyhmää onnistuneesti ja tekee monikanavaista viestintää esimerkillisesti. Kansalaisille suunnatun kampanjan tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä huijauksista Kampanja on näkynyt keväällä ja syksyllä FA:n omien kanavien lisäksi muun muassa mediassa, bussipysäkeillä, television mainoskatkoilla ja Finnkinon elokuvateattereissa.
Asuntomurrot lisääntyvät koko maassa – torjumisessa omatoiminen varautuminen ja ennaltaehkäisy avainasemassa29.11.2024 06:30:00 EET | Tiedote
Poliisin tietoon tulleita asuntomurtoja tehtiin Suomessa viime vuonna noin 3000. Asuntomurtoja tehdään ympäri vuoden, mutta erityisen suuri riski murtoihin on lomakausina. Tänä vuonna asuntomurtoja on tehty Suomessa tammi-lokakuun välisenä aikana yli 20 prosenttia enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Helsingissä asuntomurtojen määrä kasvoi peräti 35 prosenttia. Finanssiala muistuttaa, että omatoiminen varautuminen ja ennaltaehkäisy ovat avainasemassa asuntomurtojen torjumisessa. Laadukkaat turvalaitteet, hyvä lukitus ja yhteistyö naapureiden kanssa ovat tehokkaita keinoja asuntomurtojen ehkäisemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme