Vuokratyöntekijän käsi osui terään höylän huoltotyössä, hovioikeudessa käsiteltiin yhtiölle määrätty yhteisösakko
Vaasan hovioikeudessa on käsitelty Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden eteläpohjanmaalaisen puualan yhtiölle määrätty yhteisösakko. Käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta 15 000 euron yhteisösakkoon. Yhtiö valitti hovioikeuteen ja vaati vapauttamaan yhteisösakosta tai toissijaisesti sakon määrän alentamista viiteen tuhanteen euroon. Yhteisösakko liittyi elokuussa 2021 höyläkoneen huoltotyössä sattuneeseen tapaturmaan. Tapaturmatilanteessa työntekijä oli poistanut höylästä puutikkuja ruuvimeisselillä höylän ollessa asetustilassa, jolloin terät pyörivät edelleen, mutta koneen luukun saa avattua. Ruuvimeisseli oli tarttunut höylän pyörivään terään, ja työntekijän käsi oli osunut teriin.
Hovioikeudessa oli valituksen ja vastavalituksen johdosta kysymys siitä, onko yhtiö jätettävä yhteisösakkoon tuomitsematta tai onko perusteita sakon määrän alentamiseen. Hovioikeus toteaa päätöksessään, että yhteisösakko on määrätty yhtiön ydintoimialalla tapahtuneen työturvallisuusrikoksen perusteella. Työntekijän tekemä tikkujen poistossa on ollut kyse tavanomaisesta, päivittäisestä työtehtävästä.
Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomio yhteisösakosta
Vaasan hovioikeus hyväksyy käräjäoikeuden tuomion perustelut ja lopputuloksen siitä, ettei laiminlyönnin laatuun nähden ole perusteita yhteisösakon tuomitsematta jättämiselle. Yhteisösakon tuomitsemista ei ole myöskään pidettävä kohtuuttomana.
Yhteisösakon määrästä hovioikeus on arvioinut yhtiössä tehty työn vaarojen selvitystä ja arviointia. Yhtiö on valituksessaan esittänyt, että laki ei määrittele vaarojen arviointia tehtäväksi tietyssä määrämuodossa. Hovioikeus toteaa ratkaisussaan, että käytännössä arvioinnit ja tulokset ovat lähes aina kirjallisessa muodossa. Tätä edellyttää jo niiden yrityksen sisäinen käsittely. Toisaalta kirjallisen muotovaatimuksen puuttuminen säännöksestä mahdollistaa myös erilaiset sähköiset järjestelmät. Työnantajan on kuitenkin kaikissa tapauksissa kyettävä tarvittaessa osoittamaan, että vaarojen selvitys ja arviointi on tehty.
Hovioikeus katsoo, että yhtiössä on suoritettu vaarojen selvitys ja arviointi, mutta siinä ei ole otettu todennettavalla tavalla huomioon höyläkoneen kunnossapito-, häiriö-, puhdistus- ja muissa käyttöolosuhteissa esiintyviä vaaroja. Työntekijöiden höyläkoneen puhdistuksessa käyttämiä työmenetelmiä ei ole myöskään valvottu, ja eri työvuoroissa olleet työntekijät ovat käyttäneet eri työmenetelmiä höyläkoneen häiriötilanteiden poistamiseksi.
Hovioikeus kiinnitti myös huomiota siihen, että höyläkoneen yhteydessä ei ollut kirjallisia turvallisuusohjeita. Yhtiössä on vallinnut vaarallinen työtapa, jonka hyödyt ovat tulleet yhtiön hyväksi, koska höylän sammuttamatta jättäminen on säästänyt aikaa.
Vaikka asiassa ei ole esitetty selvitystä siitä, kauanko vaarallista työtapaa on noudatettu ja kauanko kirjalliset turvallisuusohjeet ovat puuttuneet höyläkoneen yhteydestä, hovioikeus katsoo, että joka tapauksessa kyse ei ole ollut yksittäisestä, lyhytaikaisesta laiminlyönnistä. Tästä syystä hovioikeus päätyy käräjäoikeuden tavoin siihen, että kysymys on ollut keskeisen työturvallisuusvelvoitteen laiminlyönnistä.
Käräjäoikeus on määrännyt yhteisösakko rikoslain 9 luvun 2 §:n mukaisen niin sanotun organisaatiohuolimattomuuden johdosta. Hovioikeus toteaa, että asiassa on näytetty, ettei oikeushenkilön toiminnassa ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi. Mitä merkittävämmässä asemassa rikoksentekijä tai -tekijät ovat oikeushenkilön organisaatiossa, sitä kiinteämmin rikoksen tekeminen voidaan samastaa oikeushenkilön päätöksentekoon. Tässä asiassa yhtiön tuotantopäällikkö sekä työnjohtaja ovat laiminlyöneet työturvallisuusvastuitaan.
Yhtiö on valituksessa vaatinut otettavaksi huomioon yhtiön nykyinen taloudellinen tilanne, eikä tilannetta silloin, kun työtapaturma on sattunut. Yhtiö katsoo, että oikeushenkilön taloudellista asemaa tulee arvioida tuomitsemishetken perusteella.
Hovioikeus toteaa tuomiossaan, että taloudellista asemaa arvioitaessa otetaan huomioon oikeushenkilön koko, vakavaraisuus, toiminnan taloudellinen tulos sekä muut oikeushenkilön talouden arvioimiseen olennaisesti vaikuttavat seikat. Tämän arvioinnin tärkein tietolähde on tavallisesti yhtiön lopulliset tilinpäätökset.
Hovioikeus toteaa päätöksessään, että yhtiön uusien kirjallisten todisteiden mukaiset alustavat tuloslaskelmat vuosille 2023 ja 2024 viittaavat siihen, että yhtiön liikevaihto on heikentynyt ja tulos muuttunut tappiolliseksi. Hovioikeus jatkaa, että todisteiksi ei ole nimetty yhtiön toimintakertomusta tai muita virallisen tilinpäätöksen osia. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden päätös yhteisösakosta, vaan katsoo, että se on oikeudenmukainen ja kohtuullinen seuraamus.
Työsuojeluviranomaisen mukaan yhtiön toiminnassa on tapahtunut rikos
Työsuojeluviranomainen on asiassa katsonut, että yhtiön toiminnassa on tapahtunut rikos, joka on tehty oikeushenkilön puolesta tai hyväksi. Edellytyksenä ei ole, että oikeushenkilö saisi tosiasiallisesti hyötyä laiminlyönneistä.
Työturvallisuusrikos on vaarantamisrikos. Tämä tarkoittaa sitä, että tietyt olosuhteet ovat lähtökohtaisesti vaarallisia ja ne eivät edellytä tapaturmaa tai vaaratilannetta. Rikosoikeudellinen tunnusmerkistönmukaisuuden arviointi tulee suorittaa pelkästään työturvallisuuden ja sitä koskevien määräysten sisällön ja noudattamisen tai noudattamatta jättämisen näkökulmasta. Sellainen voi olla syy-yhteydessä myös johonkin tapaturmaan, mutta työturvallisuusrikoksen täyttymisen kannalta tapaturma ja sen syyt ovat oikeudellisesti merkityksettömiä.
Vaasan hovioikeuden tuomio 19.12.2024, asianumero R 23/1016. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Pia Skoglund, 0295 018 689, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Helsingin hovioikeus tuomitsi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajalle sakkoja työsyrjinnästä23.12.2024 13:04:56 EET | Tiedote
Toisin kuin käräjäoikeus, Helsingin hovioikeus tuomitsi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan 40 päiväsakon suuruiseen yhteiseen rangaistukseen työsyrjintärikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Hovioikeus antoi ratkaisunsa 20.12.2024.
Katolla työskennellyt työntekijä putosi – sakkoja toimitusjohtajalle ja asennuspäällikölle20.12.2024 16:01:45 EET | Tiedote
Satakunnan käräjäoikeus on 20.12.2024 tuominnut kattoremontteja tekevän yrityksen toimitusjohtajan ja asennuspäällikön molemmat 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Kyse oli huhtikuussa 2023 Raumalla tapahtuneesta työtapaturmasta, jossa omakotitalon kattoasennuksen viimeistelyä tehnyt työntekijä putosi katolta. Työtapaturman syitä selvitettiin työsuojelutarkastuksella, jolla havaittiin puutteita muun muassa työtelineissä, putoamissuojauksessa sekä putoamissuojauksen suunnittelussa.
Antalet blanketter för anmälan och tillstånd gällande djurhållning i regionförvaltningsverkets e-tjänst har ökat20.12.2024 12:00:00 EET | Pressmeddelande
För djurhållning och annan verksamhet som omfattar djur finns många olika anmälnings- och tillståndsförfaranden. Dessa omfattar bland andra anmälan om djurhållning, till exempel anmälan om yrkesmässig och storskalig djurhållning eller avslutande av sådan verksamhet samt ansökan om intyg och tillstånd för viss verksamhet.
Eläintenpidon ilmoituksiin ja lupiin liittyvä sähköisen palvelun valikoima on laajentunut aluehallintovirastossa20.12.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Eläintenpitoon ja eläinsektorilla toimimiseen liittyy monenlaisia ilmoitus- ja lupamenettelyjä. Näihin kuuluvat esimerkiksi eläintenpitoon liittyvät ilmoitukset, kuten ammattimaiseen tai laajamittaiseen eläinten pitoon tai sen lopettamiseen liittyvä ilmoitus sekä todistusten ja lupien hakemien tiettyihin toimintoihin.
Satakunta välfärdsområde ålades att se till att det finns tillräckligt med socialarbetare inom barnskyddet19.12.2024 09:00:25 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har ålagt Satakunta välfärdsområde att se till att antalet klienter per socialarbetare som ansvarar för barnens angelägenheter senast den 20 maj 2025 överensstämmer med lagen. Om välfärdsområdet inte fullgör detta kan regionförvaltningsverket meddela ett nytt föreläggande som förenas med vite.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme