Suomen suurin tiedetapahtuma käynnistyy Helsingissä 8.1.
Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestetään 8.–12.1.2025 teemalla Oivallus ja erehdys. Tieteen päivillä on tarjolla Helsingissä yli 80 kiinnostavaa ohjelmanumeroa ja satoja tutkijoita eri aloilta. Tieteen päivät järjestetään samalla viikolla eri puolilla Suomea.
Helsingissä Tieteen päivät järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksella ja Tiedekulmassa. Oheistapahtumat Tieteiden yö ja Tiedekioski levittäytyvät myös muualle kaupunkiin. Tieteen päiviä vietetään saman viikon aikana Helsingin lisäksi Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa ja Mikkelissä. Osa kaikkien kaupunkien Tieteen päivien ohjelmasta kuvataan suorana verkkoon.
Tiedettä tarvitaan tänä päivänä erityisen paljon globaalien haasteiden ratkaisemiseen.
– Tieteen päivien ohjelma osoittaa, kuinka paljon annettavaa tieteellä ja tutkimuksella on aikamme yhteiskunnallisille kysymyksille. Ohjelma pureutuu niin rauhan rakentamiseen ja luontokadon hidastamiseen kuin tehokkuuden uudelleen ymmärtämiseen ja syntyvyyden laskuun, Tieteen päivien pääsihteeri Mandi Vermilä kertoo.
Tiede kiinnostaa kaupunkilaisia. Vuonna 2023 Tieteen päivät oheistapahtumineen keräsi Helsingissä yli 9000 kävijää ja suorat lähetykset ja tallenteet saivat tapahtumaviikon aikana lähes 30 000 katselukertaa.
Keskeiset tapahtumakokonaisuudet
Keskiviikkona 8.1. klo 16.30 järjestetään Tieteen päivien kaikille avoimet avajaiset Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Tilaisuudessa puhuu muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.
Avajaisia edeltää Nuorten päivä, joka on suunnattu 9.-luokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Helsingin yliopiston päärakennukselle odotetaan satoja nuoria.
Torstaista sunnuntaihin 9.–12.1. Tieteen päivät tarjoaa tiedeohjelmaa neljässä rinnakkaisessa salissa Helsingin yliopiston päärakennuksella ja Tiedekulmassa.
Torstaina 9.1. Tieteen päivien kaupunkitapahtuma Tieteiden yö levittäytyy ympäri Helsinkiä lähes 50 tapahtuman voimin.
Perjantaina ja lauantaina 10.–11.1. Tiedekioski tarjoaa lyhyitä tiedeluentoja liikkeestä Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Myös Tiedekioski on osa Tieteen päivien ohjelmaa.
Tieteen päiville ja sen oheistapahtumiin on vapaa pääsy.
Tieteen päivien tausta
Tieteen päivät on kaikille tieteestä kiinnostuneille suunnattu tapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat tutkimuksistaan ja keskustelevat yleisön kanssa. Tieteen päiviä on järjestetty nykyisessä muodossaan vuodesta 1977 lähtien. Helsingissä Tieteen päivien järjestelyistä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV). Tapahtuman muut taustatahot ovat Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia, Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland, Tieteen tiedotus ry ja Koneen Säätiö. Taustaorganisaatioiden lisäksi Tieteen päivien keskeisiin tukijoihin kuuluu Helsingin yliopisto. Tieteen päivien Nuorten päivää tukee Helsingin Sanomain Säätiö.
Tieteen päivien järjestelyistä muissa kaupungeissa vastaavat paikalliset yliopistot ja yliopistokeskukset sidosryhmineen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mandi VermiläVastaava tapahtumatuottajaTieteellisten seurain valtuuskunta (TSV)
Vermilä työskentelee Tieteen päivien pääsihteerinä ja Tieteen päivien ja Tieteiden yön vastaavana tuottajana.
Linkit
Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV)
Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) on merkittävä tiedepoliittinen toimija, joka edistää tiedeyhteisön elinvoimaisuutta ja monimuotoisuutta yhteiskunnan hyväksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tieteellisten seurain valtuuskunta
Tieteen päivät: Vuosi 2025 alkaa Suomen suurimmalla tiedetapahtumalla27.12.2024 06:45:00 EET | Tiedote
Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestetään 8.–12.1.2025 teemalla Oivallus ja erehdys. Tieteen päivät tarjoaa pelkästään Helsingissä yli 80 kiinnostavaa ohjelmanumeroa ja nostaa esille satoja eri alojen tutkijoita aikana, jolloin tiedettä tarvitaan erityisen paljon globaalien haasteiden ratkaisemiseen.
Tieteellisten seurain valtuuskunnan puheenjohtajana jatkaa Petri Karonen16.12.2024 08:53:17 EET | Tiedote
Professori Petri Karonen ja dosentti Emilia Palonen valittiin uudelleen TSV:n hallituksen puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajaksi. Kausi kestää vuoden 2025. Valinnat tehtiin TSV:n uuden hallituksen järjestäytymiskokouksessa perjantaina 13. joulukuuta 2024 Tieteiden talolla Helsingissä.
Kansalliset avoimen tieteen palkinnot pitkäjänteisestä avoimen tieteen edistämisestä ja populaarimusiikin aineistojen hallinnasta5.12.2024 06:45:19 EET | Tiedote
Turun yliopiston vararehtori Kalle-Antti Suominen, Musiikkiarkisto sekä Jessica Parland-von Essen palkittiin avoimen tieteen edistämisestä.
Mikroskooppikokeiluja vai magian historiaa? Tieteiden yön 2025 ohjelma on julkaistu28.11.2024 09:56:16 EET | Tiedote
Tieteiden yötä vietetään torstaina 9.1.2025. Tieteen oma kaupunkitapahtuma levittäytyy ympäri Helsinkiä lähes 50 tapahtuman voimin. Tutustu juuri julkaistuun ohjelmaan osoitteessa tieteidenyo.fi.
Selvitys: suomalaiset tutkimusorganisaatiot sitoutuneet edistämään tieteen avoimuutta30.10.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Suomessa lähes kaksi kolmasosaa yliopistoista, noin puolet ammattikorkeakouluista ja kaksi tutkimuslaitosta saavuttivat korkeimman tason tieteen ja tutkimuksen avoimuutta tarkastelevassa seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme