Selvitys: Miten käy työelämän laadulle vihreässä siirtymässä?
Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan vihreä siirtymä asettaa uudenlaisia haasteita hyvälle työelämälle. Toisaalta työelämän laatua kehittämällä voidaan samalla tukea vihreää siirtymää. Esimerkiksi työprosessien suunnittelu siten, että kestävä toiminta on helppoa ja sujuvaa, edistää ympäristöystävällisiä käytäntöjä työpaikoilla.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 13.1.2025
Työelämällä on tärkeä rooli siinä, miten vihreä siirtymä etenee Suomessa. Työpaikat voivat edistää vihreän siirtymän toteutumista työtä muuttamalla ja työelämän laatua kehittämällä. Samalla siirtymä aiheuttaa muutoksia työskentelyolosuhteisiin, työprosesseihin ja työn osaamisvaatimuksiin. Vaikutusten suuruus riippuu toimialasta ja tehtävistä.
Selvityksen mukaan vihreisiin töihin liittyy monenlaisia kuormitustekijöitä, kuten työturvallisuusriskejä ja epävarmuutta oman työn tulevaisuudesta, sekä vaatimuksia hyvälle muutosjohtamiselle ja osaamisen kehittämiselle.
– Esimerkiksi fyysinen työympäristö ei automaattisesti kehity parempaan, terveellisempään ja turvallisempaan suuntaan vihreän siirtymän myötä. Työelämän laadun haasteet voivat jopa yleistyä, kun esimerkiksi kierrätystoimialan usein riskialttiiden töiden odotetaan lisääntyvän vihreän siirtymän seurauksena, Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Arja Ala-Laurinaho sanoo.
Vihreän siirtymän ja vihreän työn vaikutuksia työelämään tulisikin arvioida myös työelämän laadun näkökulmasta.
Oikeudenmukainen siirtymä edellyttää työntekijöiden osallistamista ja koulutusmahdollisuuksia
Siirtymän edellyttämät muutokset asettavat vaatimuksia työpaikan sosiaaliselle tuelle ja henkilöstön osallistamiselle, jotta muutoksista aiheutuva henkinen kuormitus pysyy hallinnassa ja muutoksiin sitoudutaan yhdessä.
– Organisaatiomuutokset aiheuttavat useimmiten työyhteisön jäsenille stressiä ja voivat johtaa erilaisiin negatiivisiin vaikutuksiin, kuten työntekijöiden mielenterveyden haasteisiin tai sairauspoissaoloihin. Sosiaalinen työympäristö, kuten johtamisen laatu sekä työkavereiden ja esihenkilöiden tuki, vaikuttaa siihen, miten työntekijät nämä muutokset kokevat, erityisasiantuntija Sara Malve-Ahlroth Työterveyslaitoksesta sanoo.
Vihreän siirtymän myötä työpaikkoja vähenee ympäristöhaittoja aiheuttavilla toimialoilla ja uusia syntyy kestävään kehitykseen keskittyville aloille.
– Työntekijöiden mahdollisuus vaikuttaa muutosprosesseissa on keskeistä etenkin toimialoilla ja työpaikoilla, joiden toiminnan arvioidaan häviävän tai radikaalisti muuttuvan vihreän siirtymän seurauksena, Ala-Laurinaho sanoo.
Täydennys- ja uudelleenkoulutuksen tarjoaminen muutostilanteissa on toinen keskeinen keino, jolla siirtymä toteutetaan oikeudenmukaisesti. Samaan aikaan on olennaista varmistaa osaavan työvoiman saatavuus myös uusien vihreiden alojen työpaikkoihin.
Vihreä siirtymä nostaa esille kokonaan uusia kysymyksiä työelämän laadusta
Hyvä työelämän laatu on perinteisesti liitetty sosiaalisen kestävyyden tavoitteluun, mutta vihreä siirtymä laajentaa näkökulmia.
– Yksi uusi näkökulma vihreän työelämän laatuun on työn ekologinen kestävyys: työ ja organisaation toiminta kokonaisuutena ei saisi ole ilmastolle ja ekosysteemeille haitallinen, sanoo Ala-Laurinaho.
Nouseva teema työelämän laadun arvioinnissa on myös työntekijöiden kokemat vaikeat ympäristötunteet, joita yhä useampi ihminen kokee ympäristökriisin vuoksi ja joiden on arvioitu olevan yksi tulevaisuuden työterveysriskeistä. Ympäristötunteet, kuten ilmastoahdistus, tulisi huomioida esimerkiksi työhyvinvointikyselyissä sekä tarjota työssä tukea niiden rakentavaan käsittelyyn. Muita esiin nousevia teemoja ovat henkilöstön arvojen ja työpaikan ympäristöarvojen yhdenmukaisuus sekä mahdollisuudet edistää kestävyystoimintaa omassa työssä.
Työpaikat voivat edistää vihreää siirtymää kehittämällä työelämän laatua
Kuormitustekijöiden ja vaatimusten lisäksi vihreät työt tarjoavat paljon mahdollisuuksia: uuden oppimista, uramahdollisuuksia sekä tilaisuuksia toimia omien arvojen mukaisesti, edistää organisaation kestävää toimintaa ja kokea oma työ merkitykselliseksi.
Panostamalla työelämän laadun eri ulottuvuuksien kehittämiseen työpaikat voivat myös edistää vihreää siirtymää.
– Esimerkiksi työympäristön ja työprosessien kehittäminen siten, että kestävä toiminta on helppoa ja sujuvaa, auttaa edistämään vihreää toimintaa myös käytännössä, Malve-Ahlroth sanoo.
Työelämän laadun ja vihreän siirtymän edistäminen tulisi siis nähdä toisiaan hyödyttävinä prosesseina, joilla vastataan muuttuvan maailman ja toimintaympäristön haasteisiin.
Lisätiedot
- Arja Ala-Laurinaho, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, +358304742516, arja.ala-laurinaho@ttl.fi
Lue lisää
- Lue koko selvitys Julkarissa: Vihreä työ ja työelämän laatu: Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita vihertyvään työhön liittyy?
- Selvitys on tehty osana Digivihreän siirtymän ymmärtäminen ja tukeminen osana työhyvinvointia | Työterveyslaitos -hanketta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Snabba förändringar i arbetslivet betonar behovet av det 80-åriga Arbetshälsoinstitutet22.4.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Arbetshälsoinstitutet firar sitt 80-årsjubileum i år. Under jubileumsåret uppdaterar Arbetshälsoinstitutet sina scenarier för det finländska arbetslivets utveckling och lovar att fortsätta utvecklas i takt med förändringarna i arbetslivet.
Työelämän muutosten nopeus korostaa 80 vuotta täyttävän Työterveyslaitoksen tarpeellisuutta22.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työterveyslaitos viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuoden aikana Työterveyslaitos päivittää skenaarionsa suomalaisen työelämän kehityksestä ja lupaa muuttua vastedeskin työelämän muutosten mukana.
The speed of change in work life highlights the need for the Finnish Institute of Occupational Health as the organization turns 8022.4.2025 08:30:00 EEST | Press release
The Finnish Institute of Occupational Health is celebrating its 80th anniversary this year. During its jubilee year, the Finnish Institute of Occupational Health will update its scenario of the development of Finnish work life and commit to keeping pace with the speed of change in work life.
Undersökning: Förvaringsutrymmen av dålig kvalitet och brist på information ökar riskerna i museiarbetet16.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
De finländska museiarbetarnas uppfattningar om riskfaktorerna i arbetsmiljöerna motsvarar inte helt de verkliga riskerna på arbetsplatserna. I Arbetshälsoinstitutets undersökning utvecklades praktiska lösningar för att bekämpa hälsoeffekter på museer.
Tutkimus: Heikkolaatuiset säilytystilat ja tiedon puute lisäävät museotyön riskejä16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten museotyöntekijöiden käsitykset työympäristöjen vaaratekijöistä eivät täysin vastaa todellisia riskejä työpaikoilla. Työterveyslaitoksen tutkimuksessa kehitettiin käytännön ratkaisuja terveysvaikutusten torjumiseksi museoissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme