Utredning: Hur går det med arbetslivets kvalitet i den gröna omställningen?
Enligt Arbetshälsoinstitutets utredning innebär den gröna omställningen nya slags utmaningar för ett gott arbetsliv. Samtidigt kan man också stödja den gröna omställningen genom att utveckla arbetslivets kvalitet. Till exempel kan arbetsprocesserna planeras så att hållbar verksamhet är enkel och smidig, vilket främjar miljövänlig praxis på arbetsplatserna.
Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 13.1.2025
Arbetslivet spelar en viktig roll för hur den gröna omställningen framskrider i Finland. Arbetsplatserna kan främja den gröna omställningen genom att förändra arbetet och utveckla arbetslivets kvalitet. Samtidigt medför omställningen förändringar i arbetsförhållandena, arbetsprocesserna och arbetets kompetenskrav. Effekternas omfattning beror på branschen och uppgifterna.
Enligt utredningen är grönt arbete förknippat med många olika belastningsfaktorer, såsom arbetssäkerhetsrisker och osäkerhet om det egna arbetets framtid, samt krav på god förändringsledning och kompetensutveckling.
– Till exempel utvecklas inte den fysiska arbetsmiljön automatiskt i en bättre, hälsosammare och säkrare riktning i och med den gröna omställningen. Utmaningarna med arbetslivets kvalitet kan till och med bli vanligare, när till exempel återvinningsbranschens ofta riskfyllda arbetsuppgifter förväntas öka till följd av den gröna omställningen, säger Arja Ala-Laurinaho, äldre sakkunnig vid Arbetshälsoinstitutet.
Effekterna av den gröna omställningen och det gröna arbetet på arbetslivet bör också utvärderas med tanke på arbetslivets kvalitet.
En rättvis omställning kräver delaktighet och utbildning för de anställda
De förändringar som omställningen förutsätter ställer krav på arbetsplatsens sociala stöd och personalens delaktighet, så att den psykiska belastningen som föranleds av förändringarna hålls under kontroll och man förbinder sig gemensamt till förändringarna.
– Omorganiseringar orsakar oftast stress för medlemmarna i arbetsgemenskapen och kan leda till olika negativa effekter, såsom psykiska utmaningar eller sjukfrånvaro hos de anställda på arbetsplatsen. Den sociala arbetsmiljön, såsom ledarskapets kvalitet och stödet från arbetskamrater och chefer, påverkar hur de anställda upplever dessa förändringar, säger specialsakkunnig Sara Malve-Ahlroth vid Arbetshälsoinstitutet.
I och med den gröna omställningen minskar antalet arbetsplatser i branscher som orsakar miljöskador och nya skapas i branscher som fokuserar på hållbar utveckling.
– De anställdas möjlighet att påverka förändringsprocesser är central, särskilt i branscher och på arbetsplatser vars verksamhet bedöms försvinna eller förändras radikalt till följd av den gröna omställningen, säger Ala-Laurinaho.
Att erbjuda fortbildning och omskolning i förändringssituationer är ett annat viktigt sätt att genomföra omställningen på ett rättvist sätt. Samtidigt är det viktigt att säkerställa tillgången på kompetent arbetskraft även för arbetsplatser inom nya gröna branscher.
Den gröna omställningen lyfter fram helt nya frågor om arbetslivets kvalitet
En god arbetslivskvalitet har traditionellt förknippats med social hållbarhet, men den gröna omställningen vidgar perspektiven.
– Ett nytt perspektiv på det gröna arbetslivets kvalitet är arbetets ekologiska hållbarhet: arbetet och organisationens verksamhet som helhet får inte vara skadligt för klimatet och ekosystemen, säger Ala-Laurinaho.
Ett växande tema i bedömningen av arbetslivets kvalitet är också de svåra miljökänslor som anställda och allt fler människor i allmänhet upplever på grund av miljökrisen och som uppskattas vara en av framtidens arbetshälsorisker. Miljökänslor, såsom klimatångest, bör beaktas till exempel i enkäter om välbefinnande i arbetet och de anställda bör erbjudas stöd i arbetet för en konstruktiv behandling av dem. Andra teman som lyfts fram är överensstämmelsen mellan personalens värderingar och arbetsplatsens miljövärderingar samt möjligheterna att främja hållbarhetsverksamheten i det egna arbetet.
Arbetsplatserna kan främja den gröna omställningen genom att utveckla arbetslivets kvalitet
Förutom belastningsfaktorer och krav erbjuder gröna arbeten många möjligheter: inlärning av nytt, karriärmöjligheter och möjligheter att agera i enlighet med de egna värderingarna, främja organisationens hållbara verksamhet och uppleva det egna arbetet som meningsfullt.
Genom att satsa på utveckling av olika dimensioner av arbetslivets kvalitet kan arbetsplatserna också främja den gröna omställningen.
– Att till exempel utveckla arbetsmiljön och arbetsprocesserna så att det blir enkelt och smidigt att bedriva en hållbar verksamhet bidrar också i praktiken till utvecklingen av grön verksamhet, säger Malve-Ahlroth.
Främjandet av arbetslivets kvalitet och den gröna omställningen bör alltså ses som ömsesidigt fördelaktiga processer som svarar på utmaningarna i en föränderlig värld och verksamhetsmiljö.
Ytterligare information
- Arja Ala-Laurinaho, äldre sakkunnig, Arbetshälsoinstitutet, tfn +358304742516, arja.ala-laurinaho@ttl.fi
Läs mer
- Läs hela utredningen i Julkari (på finska): Vihreä työ ja työelämän laatu: Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita vihertyvään työhön liittyy?
- Utredningen har gjorts som en del av Arbetshälsoinstitutets forskningsprojekt vars mål är att förstå och stödja den digitala och gröna omställningen som en del av välbefinnandet i arbetet.
Nyckelord
Kontakter
Juha HietanenspecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtokommunikationschefTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLänkar
MÅ BRA AV JOBBET
Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.
Andra språk
Följ Työterveyslaitos
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos
Inom social- och hälsovårdsbranschen måste man satsa på återhämtning och främjande av arbetsförmågan9.1.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
En liten återhämtning kan observeras i arbetshälsan inom social- och hälsovårdsbranschen. Andelarna personer med nedsatt arbetsförmåga, som återhämtar sig dåligt och som är psykiskt belastade är emellertid fortfarande höga. Ett särskilt problem är förekomsten av depressions- och ångestsymtom hos unga arbetstagare inom social- och hälsovårdsbranschen.
Sote-alalla täytyy panostaa palautumiseen ja työkyvyn edistämiseen9.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Sote-alan työhyvinvoinnissa on havaittavissa pientä elpymistä. Alentuneen työkyvyn, huonosti palautuvien ja psyykkisesti rasittuneiden osuudet ovat kuitenkin edelleen korkeat. Erityisenä huolena on masennus- ja ahdistusoireiden yleisyys nuorilla sote-työntekijöillä.
The social welfare and health care sector must invest in recovery and the promotion of work ability9.1.2025 09:00:00 EET | Press release
Well-being at work in the social welfare and health care sector seems to be improving slightly. However, many still struggle with reduced work ability, poor recovery and psychological stress. The prevalence of depression and anxiety symptoms among young social welfare and health care workers is a particular cause for concern.
MUISTUTUSKUTSU mediainfosta 9.1.2025 KLO 9.00: Tutkimustuloksia sote-alan työhyvinvoinnista2.1.2025 13:30:00 EET | Kutsu
Tervetuloa mediainfoon tutustumaan tuoreimpiin tutkimustuloksiin sote-ammattilaisten työhyvinvoinnista vuonna 2024. Mitä kuuluu? -työhyvinvointitutkimus ja Kunta10-tutkimus tarjoavat kattavan näkymän sote-alaan. Mediainfo järjestetään etäyhteyksin ilmoittautuneille.
MEDIAKUTSU 9.1.2025 KLO 9.00: Tutkimustuloksia sote-alan työhyvinvoinnista18.12.2024 09:20:00 EET | Kutsu
Tervetuloa tutustumaan tuoreimpiin tutkimustuloksiin sote-ammattilaisten työhyvinvoinnista vuonna 2024. Mitä kuuluu? -työhyvinvointitutkimus ja Kunta10-tutkimus tarjoavat kattavan näkymän sote-alaan. Mediainfo järjestetään etäyhteyksin ilmoittautuneille.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum