Business Finland

Lapin yöpymisissä Suomi johtaa talvella, Norja kesällä

Jaa

Ulkomaisten matkailijoiden määrä Pohjoismaiden Lapissa – Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa – elpyi nopeasti koronavuosien jälkeen ja jatkaa erityisesti Suomessa ja Norjassa vahvaa kasvuaan. Vuonna 2023 Lapin alueille rekisteröitiin yhteensä 3,7 miljoonaa ulkomaista yöpymistä, ja kasvua oli lähes viidennes edellisvuoteen verrattuna. Talvella Suomen osuus ulkomaisten matkailijoiden yöpymisistä Suomen Lapissa oli 76 prosenttia, kun taas kesällä kärjessä oli Norja.

Ulkomaisten yöpymisten kehitys Suomen, Norjan ja Ruotsin Lapin alueilla vuosina 2017–2023.
Ulkomaisten yöpymisten kehitys Suomen, Norjan ja Ruotsin Lapin alueilla vuosina 2017–2023. Tilastopalvelu Rudolf / Visit Finland

Vuositasolla Suomen Lapin alueen markkinaosuus yöpymisistä on puolet, Norjan 40 prosenttia ja Ruotsin 10 prosenttia. Talvella Suomen Lapin osuus on kuitenkin selvästi suurempi, 76 prosenttia, kun taas Norjan osuus on 17 ja Ruotsin 6 prosenttia. Ulkomaiset yöpymiset majoitusliikkeissä lisääntyivät viime talvena (joulukuu 2023 – helmikuu 2024) niin Suomeen, Norjaan kuin Ruotsiinkin.

– Suurimmat matkailijavirrat talvella tulivat Isosta-Britanniasta, ja heistä lähes 90 prosenttia matkasi Suomen Lapin kohteisiin, 8 prosenttia Norjaan ja 3 prosenttia Ruotsiin. Seuraavaksi suurimmat talvimatkailun lähtömaat Pohjoismaiden Lapin alueille olivat Ranska, Saksa ja Alankomaat, Visit Finlandin asiantuntija Susanne Heikkinen kertoo.

Kesämatkailijat suosivat Norjan Lappia

Kesäsesonkina ulkomaiset matkailijat suosivat erityisesti Norjan Lappia, jonka yöpymiset myös lisääntyivät, kun taas Suomen pohjoisilla alueilla yöpymiset vähenivät hieman edelliskesään verrattuna. Innokkaimpia Lapin kesämatkailijoita ovat saksalaiset, joiden kesäsesongin yöpymisistä Norjan Lapin osuus oli 77 prosenttia, Suomen 14 prosenttia ja Ruotsin 9 prosenttia. Saksan jälkeen suurimpina kesämatkailun lähtömaina olivat lähimarkkinat eli Suomi, Ruotsi ja Norja. Naapurimaiden jälkeen lähtömaiden listalla olivat Alankomaat sekä Sveitsi, joista molemmista Norjan Lapin osuus oli reilu 70 prosenttia, Suomen vajaa 20 prosenttia ja Ruotsin noin 10 prosenttia.

– Norjan kesässä erityisesti Hurtigruten, Lofootit ja Nordkapp houkuttelevat matkailijoita vuonomaisemineen. Myös Suomen Lapissa on valtavasti kasvupotentiaalia, ja alueen toimijat panostavat pitkäjänteisesti sen kehittämiseen. Suomen Lapin ainutlaatuinen luonto, monipuoliset aktiviteetit ja majoitusvaihtoehdot tarjoavat matkailijoille myös ainutlaatuisia elämyksiä, Heikkinen jatkaa.

Kotimainen matkailu kääntyi Suomen Lapissa laskusuuntaan

Norjan Lapin alueiden matkailu kasvaa ulkomaisen kysynnän lisäksi myös kotimaisen kysynnän voimin. Norjalaisten yöpymiset Norjan Lapin alueen majoitusliikkeissä kasvoivat sekä viime talvena että kesänä yhdeksän prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suomen Lapin alueella kehitys oli täysin päinvastainen.

– Kotimaiset yöpymiset majoitusliikkeissä vähenivät viime talvena lähes viidenneksen ja kesällä seitsemän prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Ruotsissa sen sijaan nähtiin talvella maltillista kasvua, kun yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia, mutta kesällä ne laskivat saman verran, Heikkinen kertoo.

Viime talvena pohjoisten alueiden kotimaisten yöpymisten osuus kaikista yöpymisistä oli Norjassa reilu 60 prosenttia, Ruotsissa noin puolet ja Suomessa vajaa neljännes. Kesällä Lapin alueiden kotimaisten yöpymisten osuudet eivät Norjassa ja Ruotsissa juuri muutu talven osuuksista. Sen sijaan Suomen Lapin alueella tilanne on päinvastainen talven kanssa – kotimaisia yöpymisiä on kesäsesongin aikana peräti kolme neljäsosaa kaikista yöpymisistä majoitusliikkeissä.

.................

Pohjoismaiden yöpymisten majoitustilastoihin voit nyt tutustua Visit Finlandin uuden Nordic comparison of Night Spent’ -raportin avulla. Tilastoja voi vertailla koko maan, pääkaupunkiseutujen tai Lapin alueiden tasolla.

Raportille on otettu mukaan Pohjoismaiden vertailukelpoiset majoitusmuodot (hotellit ja vastaavat majoitusliikkeet, leirintäalueet sekä retkeilymajat). Islannin osalta tilastointitiedot tämän vuoden osalta puuttuvat, sillä lähtömaiden kirjauksissa on ollut puutteita, joita tällä hetkellä korjataan. Lähteet: Tilastokeskus sekä Ruotsin Tillväxtverket ja Norjan Statistisk sentralbyrå.

Huomioitavaa on myös se, että tämä raportti sisältää ainoastaan rekisteröidyt yöpymiset majoitusliikkeissä. Niiden lisäksi matkailijat varaavat yhä useammin majoituksen kansainvälisten alustojen kautta. Eurostat saa tiedot suurimmilta alustatoimijoilta (Airbnb, Booking, Expedia Group sekä Tripadvisor), joista Tilastokeskus on koonnut Suomea koskevat lyhytaikaisen vuokrauksen tietokantataulut. Näihin tilastoihin voit tutustua tarkemmin Visit Finlandin 'Short-term Rentals (EUROSTAT)' -raportilla. Esim. Lapin maakunnassa lyhytaikaisen vuokrauksen yöpymisten määrä oli jo 27 % ulkomaisten maksullisista yöpymisistä vuonna 2023.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ulkomaisten yöpymisten kehitys Suomen, Norjan ja Ruotsin Lapin alueilla talvi- ja kesäsesonkien aikana.
Ulkomaisten yöpymisten kehitys Suomen, Norjan ja Ruotsin Lapin alueilla talvi- ja kesäsesonkien aikana.
Tilastopalvelu Rudolf / Visit Finland
Lataa
Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen, Norjan ja Ruotsin Lapin alueilla viime talvena / kesänä.
Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen, Norjan ja Ruotsin Lapin alueilla viime talvena / kesänä.
Tilastopalvelu Rudolf / Visit Finland
Lataa
Kotimaisten yöpymisten kehitys Suomen, Norjan ja Ruotsin Lapin alueilla talvi- ja kesäsesonkeina sekä Suomen Lapin alueen ulkomaisten ja kotimaisten yöpymisten jakautuminen talvella ja kesällä.
Kotimaisten yöpymisten kehitys Suomen, Norjan ja Ruotsin Lapin alueilla talvi- ja kesäsesonkeina sekä Suomen Lapin alueen ulkomaisten ja kotimaisten yöpymisten jakautuminen talvella ja kesällä.
Tilastopalvelu Rudolf / Visit Finland
Lataa

Linkit

Visit Finland vastaa valtakunnallisena matkailualan asiantuntijana ja aktiivisena toimijana ulkomailta Suomeen suuntautuva matkailun edistämisestä. Visit Finland tukee alan yrityksiä ja yritysryhmiä kansainvälisille markkinoille tarkoitettujen matkailupalvelujen kehittämisessä ja markkinoinnissa. Visit Finland on osa Business Finlandia www.visitfinland.fi www.visitfinland.com

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Finland

Suomalaisen koneteollisuuden tutkimus- ja kehitystoiminta kasvaa ennätystahtia – Business Finland keskeisessä roolissa tukemassa kehitystä12.12.2024 08:59:49 EET | Tiedote

Suomalaisen koneteollisuuden tutkimus- ja kehitysinvestoinnit (t&k) ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina, ylittäen keskeisten kilpailijamaiden kasvuvauhdin. Merkittävintä kasvu on ollut keskisuurissa yrityksissä, joiden t&k-panostukset lisääntyivät peräti 75 prosenttia. Business Finlandilla on ollut keskeinen rooli koneteollisuuden t&k-toiminnan tukemisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye