Itä- ja Kaakkois-Suomen metsähanhisaalis 276 yksilöä
Suomessa esiintyy kahta metsähanhen alalajia, taigametsähanhia ja tundrametsähanhia. Itä- ja Kaakkois-Suomessa pyynti kohdistuu pääasiassa tundrametsähanheen.
Itä- ja Kaakkois-Suomen alueella on syksyn metsästyskauden (1.10.-30.11.2024) aikana pyydetty yhteensä 276 metsähanhea. Tieto perustuu metsähanhesta säädettyyn pakollisiin saalisilmoituksiin. Saaliin valokuvakeräyksen perusteella 90 prosenttia pyydetyistä linnuista oli tundrametsähanhia ja 10 prosenttia taigametsähanhia.
-Saaliin alalajijakauma osoittaa, että metsästys toteutuu kestävästi, riistapäällikkö Mikael Luoma Suomen riistakeskuksesta sanoo.
Itä- ja Kaakkois-Suomen ylitse muuttava tundrametsähanhikanta kestäisi voimakkaampaakin metsästystä, mutta samaan aikaan olennaista on huolehtia, ettei metsästys kohdistu liian voimakkaasti taigametsähanheen.
Alalajien esiintyminen ja kannan koko ovat erilaisia
Tundrametsähanhi pesii Pohjois-Venäjällä ja talvehtii pääasiassa Hollannissa ja Saksassa. Alalajin muuttoreitti kulkee osittain itäisen ja eteläisen Suomen ylitse. Alalajin kanta EU:n alueella arvioidaan olevan noin 650 000 - 880 000 yksilöä ja kannan kehityssuunta on kasvava.
Pääasiassa Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Pohjois-Venäjän alueilla esiintyvä taigametsähanhikanta on kasvanut tavoitteellisesti. Vuonna 2011 kannan suuruudeksi arvioitiin 40 000 - 45 0000 yksilöä ja vuoden 2024 arvion mukaan kannan suuruus on nyt noin 75 000 yksilöä.
-Taigametsähanhikannan kasvu on erinomainen esimerkki, miten suunnitelmallisella yhteistyöllä ja toimilla kannanhoitoa voidaan toteuttaa, Luoma sanoo.
Pohjois-Suomen elokuun metsähanhisaalis 126 yksilöä
Rajatusti Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Kainuun maakunnassa oli elokuussa metsähanhen metsästystä. Tarkentuneen saalistiedon perusteella maakuntien alueilta saaliiksi saatiin 126 taigametsähanhea.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael LuomaRiistapäällikkö, Pohjanmaa
Puh:029 431 2271mikael.luoma@riista.fiLiitteet
Linkit
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
En vilsen älg kan dyka upp på vägen – var uppmärksam bakom ratten14.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Våren och försommaren är den tid på året när unga älgar söker nya levnadsområden. Oerfarna individer kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade vägar, vilket ökar risken för olyckor.
Eksynyt hirvi voi yllättää tiellä – pysy tarkkana ratissa14.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kevät ja alkukesä ovat aikaa, jolloin nuoret hirvieläimet etsivät itselleen uusia elinalueita. Kokemattomat yksilöt voivat harhautua taajamiin ja vilkkaasti liikennöidyille teille, mikä lisää onnettomuusriskiä.
Finlands viltcentral testar björnsäkra soptunnor9.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands viltcentral startar ett test av björnsäkra sopkärl för att minska björnbesök på gårdar och runt soptunnor. Målet är att med hjälp av nya tekniska lösningar och rådgivning förebygga möten mellan björnar och människor.
Suomen riistakeskus testaa karhuturvallisia jäteastioita9.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus käynnistää karhuturvallisten jäteastioiden testauksen vähentääkseen karhujen vierailuja pihoilla ja roska-astioilla. Tavoitteena on ennaltaehkäistä karhujen ja ihmisten välisiä kohtaamisia uusien teknisten ratkaisujen ja neuvonnan avulla.
Kutsu medialla: Karhuvahinkojen ennaltaehkäisy – esittelyssä karhunkestävä roska-astia1.4.2025 08:40:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa Ylämyllylle Liperiin kuulemaan ajankohtaista tietoa karhuvahinkojen ennaltaehkäisystä. Kevään edetessä ensimmäiset karhut ovat heränneet talviuniltaan ja etsineet ravintoa läheltä ihmisasutusta, myös roska-astioita tonkimalla. Medialle tarkoitetussa tilaisuudessa esitellään karhunkestävä roska-astia, joka on yksi kehitteillä oleva keino ehkäistä karhujen hakeutumista asutuksen läheisyyteen ravinnon perässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme